Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена

...
Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена
Коментари Харесай

Град Хирошима в Япония е разрушен от атомна бомба

Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна интервенция, извършена от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, против японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 година, по време на Втората международна война. Тя е извършена с решение на тогавашния президент на Съединени американски щати Хари Труман.
В утрото на 6 август 1945 година, американския бомбардировач B-29 „ Енола Гей “ (с пълководец на екипажа — полковник Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „ Little Boy “ (в превод от британски език - „ хлапак “). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „ Fat Man “ („ дебеланко “), с която е опустошен град Нагасаки.
В дните преди бомбардировката, Хирошима е град с развита тежка индустрия, с военно значение. В и към града са ситуирани няколко военни лагера и щаба на Пета дивизия и Втора съществена войска на фелдмаршал Сунроку Хата, командващ отбраната на Южна Япония. Освен това Хирошима е и значима продоволствена база за армията, значим транспортен и събирателен възел. Той е един от няколкото града, при които бомбардировката би дала идеална визия за действието на новото оръжие. По други сведения, военачалник Спаац оповестява пред комитета по желание на задачите, че Хирошима е единствения от задачите, в който няма лагер за военнопленници, което кара Вашингтон да даде на задачата най-голям приоритет.
В центъра на града имало няколко сгради от железобетон и тухлени леки постройки. Зоната отвън центъра била гъсто застроена от дървени постройки. В покрайнините били ситуирани огромни фабрики
Населението на Хирошима доближава най-много 381,000 поданици, в ранните години на войната. В хода на войната популацията понижава доста, най-много заради систематичната евакуация на популацията, по разпореждане на държавното управление, заради заплахата от бомбардировки. По време на бомбардировката, популацията на града е почти 255,000 поданици (тази оценка за броя на пребиваващите е учредена на регистрацията на популацията, спомагателните служащи и военни, само че данните може и да са неточни).
Хирошима била съществена цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска задача за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача B-29 Enola Gay, предопределен за осъществяване на задачата, пълководец и водач бил командирът на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. Той излетява от военната авиобаза Северного Поля, ситуирана на остров Тиниан, в западната част на Тихия океана. Полетът продължава към 6 часа. При излитането времето било положително, екипажът и оборудването работели изправно. Флотският капитан Уилям Парсънс слага детонатора малко преди излитането на самолета.
Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предизвестие фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се насочат в посока южна Япония. Била оповестена паника, направено е радио-обръщение в доста градове, в това число Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието на доста огромна височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броя на приближаващите се самолети е доста дребен, не повече от три, и въздушната паника била анулирана, а японците вземат решение да не прехващат такова малко формирование за спестовност на гориво и самолети. По радиото било предадено общоприетоо известие, че е рационално популацията да се насочи към бомбоубежищата, „ в случай че врагът нападна, само че това не се чака “. Не е извършено каквото и да е изследване на самолетите.
Трите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен аероплан, кръстен на майката на полковник Тибетс), „ The Great Artiste “ (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен „ Necessary Evil “, в превод от британски -„ нужното зло “), носещ фотоапаратура.
В 08:15 часа локално време „ Enola Gay “ хвърля нуклеарната бомба, посочена „ Малчуган “ - 50-килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от към 13 килотона тротил в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на към 600 метра над повърхността, при което на място умират към 70—80,000 души. Около 2000 души (още 800—1000 умират по-късно) били японски американци, учещи преди войната и оказали се в неспособност да изоставен страната по време на военните дейности. Зоната на цялостно опустошение е към 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след гърмежа, засягат към 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или мощно развалени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР