Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба

...
Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба
Коментари Харесай

Опасност от нов Чернобил в Северния ледовит океан?

Атомната организация на Русия се готви да пусне в приложимост първата плаваща атомна електроцентрала в света. АЕЦ " Академик Ломоносов " е в Северния ледовит океан и към този момент провокира асоциации с най-голямата нуклеарна повреда в света - експлоадирането на един от реакторите на Чернобил, написа Euronews, представена от БГНЕС.
Платформата, върху която е плаващата АЕЦ, е закотвена в Мурманск, на към 200 километра от границата с Норвегия. Тя ще бъде изтеглена 5000 километра през Северния ледовит океан, с цел да пристане в град Певек в Чукотка и да зарежда с електричество и отопление минната и нефтодобивна активност там.
" Грийнпийс " и други деятели предизвестяват, че комплицираната интервенция може да докара до повреда и огромна екологична злополука.
Константин Фомин, специалист по Арктика на " Грийнпийс ", споделя за АЕЦ " Академик Ломоносов " следното: " Ако стане повреда в Арктика, ограничението на вредите ще е доста по-трудно, в сравнение с в Чернобил. Ликвидаторите ще са изправени пред непостижими атмосферни условия и ще бъдат на хиляди километри от нужната им инфраструктура. "
Фомин споделя, че никой на света няма опит с нуклеарни повреди в Арктика и съветската " Росатом " не е подготвена да реагира, в случай че нещо се обърка.
Русия твърди, че плавателният съд, който транспортира АЕЦ " Академик Ломоносов " е " непотопяем ". Според съветските управляващи, дългият 140 и необятен 30 метра транспортен съд е очакван да издържи на цунами или друго естествено събитие. Той нямало да бъде повлиян даже от конфликт с айсберг.
АЕЦ " Академик Ломоносов " има дребна мощ, спрямо обичайните нуклеарни електроцентрали. Все отново проектите плануват тя да създава задоволително топлинна и електрическа енергия за потребностите на 100-хиляден град.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР