Това е радост, примесена с тъга, докато украинските деца се връщат на училище в разгара на войната

...
Атмосфера на радост, примесена с тъга, задава тона за началото
Коментари Харесай

Атмосфера на радост, примесена с тъга, задава тона за началото на новото училище година в Украйна

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press 1 септември 2023 г., 10:44 ч. Украйна.

Въпреки че много училища са ремонтирани, учебният процес тук в това е далеч от нормалното. Поради постоянните ракетни заплахи и сирените за въздушна атака учениците са принудени да учат частично в бомбоубежища и дистанционно.

Много училища в Украйна нямат капацитет да осигурят безопасно пространство за всички ученици, което ги води до прилагане на хибриден модел на обучение. При този подход учениците се редуват да учат в училище една седмица и у дома през следващата. Това позволява на децата да се редуват, така че всяко от тях да има възможност да посещава присъствени занятия поне две седмици на месец.

Училищата, които предлагат присъствени уроци, дори и в хибриден модел, имат собствен подслон или заслони наблизо, които могат да се използват.

Продължаващите атаки срещу образованието в Украйна и ниското ниво на записване в приемащите страни са накарали много от 6,7 милиона украински деца на възраст от 3 до 18 години да се борят да учат, каза регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия , Regina De Dominicis.

Според УНИЦЕФ в Украйна децата изпитват широко разпространена загуба на знания по украински език, четене и математика поради комбинираното въздействие на Пандемията от COVID-19 и войната, довели до четвърта година прекъсване на обучението.

В училището в Буча, в предградията на Киев, само първокласници и те в последната им година и техните родители присъстваха на тържеството за завръщане в училище в петък, за да намалят тълпите.

„Започваме втората година във военновременни условия“, директор на училището Михайло Наконечный каза, обръщайки се към децата по време на церемонията.

Училището претърпя ремонт на покрива, който беше повреден от шрапнели по време на ранните етапи на войната, когато Буча беше окупирана. Явни доказателства за убийства и изтезания се появиха след изтеглянето на руските сили през пролетта на 2022 г.

След като руснаците си отидоха, животът в това училище, което сега обучава над 1700 студенти, постепенно започнаха да се възстановяват. Учебната институция е приела около 200 вътрешно разселени деца от регионите Харков, Херсон, Луганск и Донецк, които са близо до фронтовата линия.

Наконечный казва, че се опасява, че руснаците могат да атакуват енергийната инфраструктура на Украйна по същия начин, както направиха миналата зима.

„И при тези условия ние не сме подготвени да преподаваме", каза той, обяснявайки, че в училището липсва адекватен брой генератори, за да се гарантира неговата автономност по време на прекъсване на тока.

„Ученето на смени е по-управляемо, но това не е истинско учене“, каза Анна Чорнобай, 16, студентка от последна година.

Тя описва войната като „катастрофа“, която е променила нейните настоящи и бъдещи планове. Преди руската инвазия тя имаше планове да учи дизайн в Киев. Сега намира за предизвикателство да се съсредоточи и се бори да завърши една рисунка.

„Сега имам само една възможност - да отида в чужбина и да уча там, защото тук има война и сирени за въздушна атака“, каза тя.

Наконечни също спомена приблизително 500 ученици от неговото училище, които са избягали от войната в страни в чужбина.

“ Чакаме ги“, каза той високо, но с лека тъга.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР