Атлетите, които вече се класираха за Летните олимпийски игри в

...
Атлетите, които вече се класираха за Летните олимпийски игри в
Коментари Харесай

Спечелените квоти за Токио 2020 остават валидни и за догодина

Атлетите, които към този момент се класираха за Летните олимпийски игри в Токио 2020 преди конкуренцията да бъде отсрочена, ще запазят местата си, когато форумът се организира следващата година, разкриха източници за Агенция Франс Прес.

Около 57% от 11 000-те участници за Токио към този момент си бяха обезпечили квоти за Токио, когато Международният олимпийски комитет (МОК) отсрочи Игрите за 2021 заради пандемията от ковид във вторник. МОК и 32 спортни федерации организираха телеконферентен диалог в четвъртък, на който взеха решение да уважат квалификационния развой.

“Томас Бах (президентът на МОК) първо изясни аргументите за отлагането на Игрите, по-късно сподели, че спортистите, класирали се за Токио 2020, автоматизирано имат обезпечена квота за 2021. Една от главните тематики бе обвързвана с това по кое време и по какъв начин да бъдат проведени квалификациите. В някои федерации, доста спортисти при мъжете и дамите не са се класирали и лишава най-малко три месеца за Олимпийските игри да ги организират”, разкри един от участниците в конференцията за Агенция Франс Прес.

Олимпиадата в Токио бе планувана за 24 юли-9 август, само че след телефонен диалог сред Бах и японския министър председател Шиндзо Абе, бе взето историческото решение за първото в историята на Олимпийските игри отсрочване на конкуренцията в мирни времена. Въпреки това, към момента няма нови планувани дати за Игрите, само че Бах показа във вторник, че Олимпиадата в Токио “трябва да бъде планувана за дати отвън 2020, само че не по-късно от лятото на 2021, в опит да се подсигурява здравето и сигурността на спортистите, всеки замесен в Олимпийските игри и интернационалната общност”.

В доста олимпийски спортове, като боксът, множеството от квалификационните шампионати за Токио или прекратени, или анулирани заради световната здравна рецесия. Други, като плаването, обаче, към този момент имаха 90% от състезателите с обезпечени квоти. “Томас Бах удостовери, че решение по отношение на датите за Олимпиадата през 2021 ще бъде взето в идващите четири седмици. Някои споделят, че избират май 2021, други юни…”, показа различен от участниците в конференцията. Някои шефове на федерации също показаха своите финансови опасения, осигурявайки в задатък част от сумите, обичайно разпределяни след Олимпийските игри от МОК на ръководещите звена.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР