Атлантическият съвет в България призова премиера Бойко Борисов да поиска

...
Атлантическият съвет в България призова премиера Бойко Борисов да поиска
Коментари Харесай

Ген. Събев: Военният ни потенциал е нищожен, нормално е да разположим чужди военни на българска територия

Атлантическият съвет в България прикани премиера Бойко Борисов да изиска на срещата си с Доналд Тръмп разполагането на американски системи за противовъздушна защита на българска територия наоколо до Черно море. Темата разяснява в предаването " Денят онлайн " по Канал 3 някогашният представител на страната ни към военния комитет на НАТО и член на Атлантическия съвет ген. Съби Събев.

" България сега изпитва недостиг във връзка с качествата си за противовъздушна защита – приказвам за изтребители и за модерни ракетни комплекси. Например Румъния подписва контракти и закупува системи " Пейтриът ", Полша – също. И ние оставаме едва място, защото нашите зенитно-ракетни комплекси са руско произвеждане, много остарели, оперативно несъвместими със системите на НАТО. И до момента в който ние съберем запас да закупим сходни системи, с които да изцяло да подсигуряваме въздушното прикритие на страната, има такава процедура в границите на НАТО да сходни претенции, с цел да създадем такава бариера, при възможни провокационни дейности. Като да вземем за пример тези дейности на Русия в района на Черно море, която разположи системи С-400 с отдалечен обхват до 400 км. Така че въздушното пространство до Черно море действително се господства и управлява от Руската федерация. Разбира се това е тяхно право, само че и наше право да се защитим по съответен метод ", изясни Събев.

Защо обаче би трябвало да се търси непозната войска, като сега се стартира и развой за рационализация на българската.

" Ресурсът, който заделяме за рационализация на българската войска е начална стъпка, само че тя е незадоволителна. Очевидно с две бригади и няколко батальона ние представляваме незабележим боен капацитет, с незабележим принос към северноатлантическия съюз във връзка с груповата защита.

Така че вземете за образец Полша – без значение, че на нейна територия има една американска бригада, има една батальонна бойна група, Полша предлага на Съединени американски щати да бъде ситуирана на нейна територия и една танкова американска дивизия. Румъния също лобира в това отношение.

Не непременно би трябвало да разположим задгранични войски на наша територия, само че би трябвало да има адекватност сред сдържащия капацитет, който се обезпечава в северния район на НАТО и този, който се обезпечава тук в Югоизточния.  И в случай, че ние нямаме този капацитет, напълно обикновено е примерно да желаяме минимум една батальонна група – съюзническа, да бъде ситуирана на наша територия. На ротационен принцип несъмнено. Даже издигнахме концепцията за какво не една многонационална бригада.  Така да вземем за пример Румъния развива една многонационална дивизия, в която и ние участваме с един батальон. Трябва и на наша територия да има нещо сходно ", съобщи ген. Събев.

Според него в този момент е комфортния миг – срещата сред Борисов и Тръмп, да се вземе отношение по този въпрос, а точно да се разположи малко по-сериозен възпиращ капацитет на наша територия, тъй като " сега той е съвсем никакъв ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР