Атина все още се опитва да осмисли новия политически и

...
Атина все още се опитва да осмисли новия политически и
Коментари Харесай

Гърция се обръща към българската ядрена енергия

Атина към момента се пробва да осмисли новия политически и стопански пейзаж, основан от нахлуването на Русия в Украйна. Едно нещо обаче е ясно: Най-важният приоритет на държавното управление е да поеме скока в цената на силата и неговото въздействие върху инфлацията, написа „ Катимерини “, съобщи БГНЕС.

В цяла Европа се признава нуждата от понижаване на зависимостта на континента от вноса на съветски природен газ. Гърция изиска да подписа с България двустранно съглашение, което ще ѝ разреши да внася електрическа енергия, създадена в българските атомни електроцентрали.

Сегашните нуклеарни мощности на България - реактори 5 и 6 на АЕЦ " Козлодуй ", които задоволяват една трета от актуалните енергийни потребности на страната и са надалеч най-евтиният енергиен източник, ще разрешат на страната да стартира да изнася електрическа енергия за Гърция през идната година. През януари 2021 година България взе решение да построи още един реактор - Козлодуй 7, който се чака да бъде подготвен до 2026 година и може да обезпечи още повече електрическа енергия. Румъния също възнамерява да построи нуклеарен реактор, написа изданието.

Миналия вторник българска делегация посети Атина и се срещна с министър-председателя Кириакос Мицотакис, като двустранното съдействие в региона на енергетиката беше значима част от дневния ред на диалозите.

Правителствени чиновници признават, че последните събития водят до нескончаем интервал на относително висока инфлация, чийто край не се вижда. Сигурно е, че темповете на напредък ще бъдат отрицателно повлияни освен в Гърция, само че и в цяла Европа. Правителството се притеснява, че това ще се отрази и на туризма. Преди последната инфлационна вълна имаше очаквания, че туризмът ще надвиши предпандемичните равнища от 2019 година

Правителството също по този начин желае да помогне на най-уязвимите да преодолеят инфлацията, само че фискалните маржове не са удобни след всички помощи за физически лица и предприятия, наранени от пандемията. Така че държавното управление още веднъж залага на общоевропейски ограничения, които ще обиден всички и в действителност ще облекчат рестриктивните мерки в разноските.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР