Атина въвежда мерки срещу безобразията в градоустройството и околната среда.

...
Атина въвежда мерки срещу безобразията в градоустройството и околната среда.
Коментари Харесай

Гръцкият зам.-министър на околната среда и енергетиката с много важен апел към всички българи, които имат къщи в Гърция!

Атина вкарва ограничения против безобразията в градоустройството и околната среда. Това заяви в изявление за „ Труд “ зам. - министърът на околната среда и енергетиката Сократис Фамелос. Амбицията на гръцките управляващи е да унищожават противозаконното строителство. Фамелос поучава българите с парцели в Гърция да ревизират дали са законни. За задачата те биха могли да наемат строителен инженер, който да ревизира разрешението за градеж и да в профил възможните нарушавания на закона за строителството въз основа на настоящото в Гърция законодателство.

– Г-н министър, сервирам ви откровени съболезнования за жертвите от пожара, който изпепели къщи и гори в Гърция. Кои са аргументите, довели до тази покруса, съгласно вас?

– Наистина тежък е моралният и политически товар за гръцките жители и управляващи след загубата на толкоз човешки животи, която беше породена от една голяма естествена злополука. Искаме да излекуваме тази рана с наложително решение на сериозните проблеми, които тя изтласка на дневен ред. Твърдо сме решени да облекчим ситуацията на потърпевшите хора в региона. Имаме комбиниране на един краен естествен феномен с голям брой фронтове на пожари, за които се проверява версия за тенденциозен палеж. И това става в една много усложнена конюнктура за околната среда и градоустройството, която се дължи на смесеното прилагане на гора и жилище от страна на популацията. Това сътвори съществени проблеми при потушаването на пожара и спасяването на пострадалите. Въпреки подсилените противопожарни елементи, които действаха на място и ограниченията за изтегляне на популацията, които бяха взети, резултатът беше драматичен, за жалост.

– Премиерът и Министерският съвет поеха политическа отговорност. Това значи ли, че ще последват промени в държавното управление?

– С поемането на политическата отговорност ние обявихме три съществени начинания на държавното управление. Първо, ще бъде възобновена и осъвременена системата за гражданска отбрана на страната ни. Паралелно ще влагаме в политиката за попречване на горските пожари, която към този момент е намерила място в националната тактика за горите, въведена от нашето държавно управление. И, трето, има към този момент ограничения за справяне с беззаконията, осъществявани по отношение на градоустройството и околната среда и съдействали доста за образуването на казуса с пожара и трагичния му резултат. Разбира се, съществуват краткосрочни съответни ограничения с приоритет да бъдат подкрепени по всевъзможен метод жителите в потърпевшите региони на страната. Що се отнася до измененията в държавното управление на Гърция, както знаете, това е отговорност и избор на министър-председателя. При всички случаи ние всички оставаме в услуга на потребностите на жителите.

– Не е загадка, че в Гърция противозаконното строителство е всеобща процедура и от десетилетия. Въпреки това, нито едно държавно управление не направи нищо, с цел да го спре. Наскоро вие казахте, че ще вземете дейни ограничения против него, само че хората към този момент не имат вяра. Какво е решението на кабинета в този момент?

– За страдание политическата система след прехода нито пое съответната сериозна отговорност, нито пък прояви нужната храброст, с цел да реши казуса с противозаконното строителство в страната ни. Изработването на горските карти бяха обвързване на управляващите според Конституцията от 1975 година насам. А ние, в противен случай, се осмелихме да решим изрично въпросите, свързани с противозаконното строителство. Напомням ви за скорошното срутване на пет нелегално издигнати таверни в екологичния парк „ Схиня”. Допълнително към този момент пристъпихме към огромни промени, които отстраняват аргументите за противозаконното строителство. Имам поради освен законът за горите, законът за управление на строителството, само че и неотдавнашното решение за ускорение на процедурите по събарянето на градежите, намиращи се в гори, в региони на скъпи археологически обекти, в дерета, в предпазени региони или на крайбрежни линии. Всичко това са действителни доказателства, че имаме воля да решим дългогодишните проблеми, свързани с противозаконното строителство – и това е нещо, което ще се види в напълно близкото бъдеще с реализирането на първите събаряния.

– От кои парцели ще стартират булдозерите?

– От градежите, които нарушават законодателството, обвързвано с околната среда и градоустройството. Първият ни приоритет е локализирането на противозаконните градежи в региони, които са оценени като терени за залесяване.

– Какви са по-точно тези терени?

– Тези терени имат характерности на гора или се намират в дерета и съществува огромна заплаха от наводняване в тях. Такъв бе казусът в град Мандра, където починаха наши сънародници предходната година. Има и терени в крайбрежни зони, които пречат на жителите да имат свободен достъп до морето и основават заплаха за човешкия живот – това пък се потвърди от трагичните събития в Мати. В нашата тактика преимущество има хуманният фактор. Мерките за възобновяване на безвредното действие са първите, които прилагаме. Сега изсичаме дървета, почистваме потоци, прилагаме ограничения за отбрана от наводнения, тъй че жителите да не бъдат изправени пред риск при последващи катаклизми. Миналата година, когато бяха оповестени за първи път в Гърция горски карти, се сътвори безпокойствие бих споделил, което се дължи до известна степен на неналичието на информация. Това беше първи опит за такава смяна и мнозина смятаха, че тя няма да успее и дори ще сътвори повече проблеми. Това е същинският политически аспект. Но в този момент имаме подготвени карти за една трета от територията на Гърция. Тази фаза на нашия план завърши безпрепятствено и на този стадий към този момент имаме информация за към 15% от терените в рамките на страната. До края на годината ще бъде оповестена подробна информация за цяла Атика. До края на 2019 година ще бъде оповестена за цяла Гърция. Проучванията към този момент са подготвени за 45% от територията на страната ни.

– Г-н министър, доста българи са купили недвижими парцели в Гърция. Не е загадка, че част от тях са притежатели на случайно строени здания.

– Така е.

– Има ли някакъв метод да се узаконят тези нередовни здания, доста от които са добити или издигнати заради неведение? Или всички те, без изключение, ще бъдат унищожени от булдозерите?

– В никой от законите, които са в действие в този момент и по-специално в Закон 4491/17, който се отнася до противозаконните градежи и строителство, не се планува споразумяване или легализиране на противозаконни и случайно издигнати парцели, които се намират в горски или археологически регион, в потоци, в морски зони или в предпазени територии. Пределно ясно е, че тези недвижими парцели не могат да бъдат узаконени. При останалите случаи, които имат някаква форма на произвол, съществуват специфични механически средства, които могат да доведат до тяхното споразумяване.

– Моля ви за повече детайлности. Как могат българските жители да защитят своите недвижими парцели, каква е процедурата?

– Процесът за включване в границите на скорошния Закон 4495/17 е единствената подобаваща процедура, която може да реши проблеми, свързани с легализиране и строителство. Разбира се, постоянно има преимущество условието, обвързвано с съществуването на позволение за строителство и градоустройство за всеки градеж, който някой желае да купи. Наличието на градоустройствен проект и документи за правда на всяка постройка е, по този начин или другояче, е нужен при правенето на нотариалните документи. Купувачите би трябвало да знаят какъв парцел купуват, за което носят своята отговорност.

– Много от българските купувачи са жертви на незадоволителна информация. Те нямат виновност, че парцелът, който са купили, е противозаконен. Ще получат ли те някакво обезщетение, в случай че се потвърди, че попадат в такава категория, или ще изгубят безусловно всичко?

– Това някой жител, без значение дали е българин, или е грък или е от друга народност, да бъде излъган, е нещо, което е доста мъчно, защото от 2013 година насам се изисква в формалните документи, свързани с контракта за покупко-продажба да бъде потвърдено съществуването или не на нелегално строителство. Но в случай че въпреки всичко е станал жертва на машинация, купувачът би трябвало да изиска компенсацията, което му се поставя или да упорства за наказателна отговорност на упълномощения продавач от съответните цивилен и наказателни съдилища. Ако, заради неведение на гръцки и британски език, той не е схванал нещо, не му е обяснено добре или е подписал документ без да бъде известен за правата и отговорностите, които носи, значи отново има проблем, само че той не в компетенциите на нашето министерство. Всеки случай е строго самостоятелен.

– Разбирате, че по-късно изявление всички притежатели, било то българи или гърци, ще побързат да узаконят имуществото си. Но и това не им дава гаранция, че няма да пострадат.

– Какъв е въпросът ви?

– Съществува ли някаква опция да бъде основан указател в България в съдействие с българското министерство? А в случай че такава опция не съществува кажете ни тук, в Гърция къде биха могли да ревизират законността на парцела?

– Процедурата за споразумяване на противозаконните градежи е стартирала в Гърция от 2011 година и е в действие и през днешния ден по силата на Закон 4495/17. Строежи след 2011 година не могат да бъдат узаконени.

– Какви са вашите препоръки към пострадалите българи, господин Фамелос?

– Ако някой желае да ревизира към днешна дата възможни градоустройствени нарушавания, свързани със своето недвижимо имущество, би трябвало да се обърне към строителен инженер – с цел да ревизира инженерът разрешението за градеж и да уреди възможните нарушавания на закона за строителството въз основа на настоящото у нас законодателство. За всички уредени по този метод недвижими парцели има процедура за дефинитивно вписване в електронната система на министерството, до която имат достъп сертифицирани инженери. Споменах ви към този момент местата, където не може да се пристъпи към споразумяване на парцелите. Съществуват нужните институционални принадлежности за превъзмогване на противозаконното строителство. Съветът ми е чужденците с парцели в Гърция да търсят строителен инженер за инспекция на законността им. Но още веднъж наблягам, че всички купувачи на парцели знаят какъв вид е парцелът им, защото са подписали декларация при покупко-продажбата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР