Атина. Въпреки значителния напредък, Балканският регион може да не изглежда

...
Атина. Въпреки значителния напредък, Балканският регион може да не изглежда
Коментари Харесай

Бивш посланик на Гърция във Вашингтон, Скопие и Тирана: Балканите са новата кутия на Пандора

Атина. Въпреки забележителния прогрес, Балканският район може да не наподобява доста по-различен в ерата след пандемията, в случай че не се развие същинско възприятие за политическа отговорност. Политиката е предопределена да служи, а не противоположното. Непотизмът и корупцията въздействат неподходящо на позитивните дейности и законните претенции на жителите. Необходими са самостоятелни правосъдни системи, защото съдилищата в огромна част от Балканите са обект на политическо въздействие. Освен това смяната ще изисква районът да се освободи от ненадеждната и корумпирана политика, написа някогашният дипломат на Гърция във Вашингтон, Скопие и Тирана Александрос Малиас в материал за вестник Kathimerini , предаден без редакторска интервенция.

Застъпен и фактически иницииран от Гърция, на срещата на върха на Европейски Съюз в Солун през юни 2003 година, процесът на присъединение към Европейския съюз предлага подобаваща рамкова политика на тоягата и моркова. Аристотел го формулира добре в „ Никомаховата нравственос “: „ Налагайте санкции и спънки на злонамерителите и отдавайте почести на тези, които правят положителни каузи “.

Процесът на зарастване на раните не е завършил – от Сребреница до Батайница и до Рачак. И въпреки всичко има нечестиви проекти за разпадането на Босна и Херцеговина и отцепването на Република Сръбска. Паралелно има хрумвания и диалози при закрити порти за делене на Косово (Северна Митровица) със Сърбия и/или обединяване с Албания.

Предложените нови промени на границите и новото наложително изселване на популацията ще отворят кутията на Пандора с предвидим резултат оттатък нея. Балканската история ни споделя, че измененията на границите стартират с известно начало, само че не престават до непредвидим край.

Започвайки от потвърждаване на териториалната целокупност и единение на Косово и Босна и Херцеговина, Съединените щати и Европейски Съюз, както и страните в района, които съблюдават интернационалното право и поддържат териториалното статукво, също би трябвало да изключат всяка нова смяна на границите, както и замяна на територии и население.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР