Атина. В сряда група радикални студенти не позволиха на делегация

...
Атина. В сряда група радикални студенти не позволиха на делегация
Коментари Харесай

ЕPT : Студенти не допуснаха депутати до паметник на загиналите по времето на Хунтата в Гърция

Атина. В сряда група радикални студенти не разрешиха на делегация от гръцки парламентаристи да посети паметника на починалите по време на въстанието на студенти от Атинския политехнически институт, брутално потушено от войските на хунтата на „ черните полковници “ на 17 ноември, 1973 г, оповестява гръцкият ефирен канал EPT1 .

По традиция на 17 ноември представители на политически партии, синдикати, студентски съюзи, организации на някогашни политически пандизчии и изгнаници, както и елементарни жители отиват на територията на Политехническия институт, с цел да поднесат венци и цветя на паметника на починалите по време на събитията от тези дни. Делегацията на междупартийната парламентарна комисия, която включва представители на ръководещата дясноцентристка партия Нова народна власт, също възнамеряваше да направи това в сряда. Студентите не пуснаха тази делегация до паметника, тя остави своя венец на входа на Политехническия институт, само че той беше изхвърлен оттова.

Депутатът от Нова народна власт Хараламбос Атанасиу, който беше член на делегацията на парламентарната междупартийна комисия, сподели по отношение на случая, че „ нито една партия или политическа група не е провела въстанието на Политехническия институт “. „ Тези, които се пробват да си присвоят битката на гръцкия народ, наскърбяват историята. Когато водихме тази битка, тези деца към момента не са били родени или към момента са били в люлката. Днес е заветен ден и ние би трябвало да им извиним. Да живее въстанието в Политехниката! “ - сподели депутатът пред публицисти.

Председателят на Народното събрание Константинос Тасулас, изказвайки се на особено съвещание на пленарната сесия, отдадена на годишнината от въстанието на 17 ноември, също осъди дейностите на младежката група. Според оратора въстанието в Политехническия институт „ е значим епизод в историята на страната и не принадлежи извънредно към никоя група “.

В сряда, на събиране пред паметника, към този момент имаше напрежение, когато група младежи нападнаха с юмруци представители на главната опозиционна партия Коалиция на левите радикални сили (СИРИЗА), пробвайки се да ги задържат надалеч от паметника. Въпреки това делегацията мина и съумя да сервира венец.

По-късно се случи и различен случай - група младежи нападнаха снимачния екип на гръцкия ефирен канал Мега пред портите на Политехническия институт и им разрушиха фотоапарата.

Повече от 6000 служители на реда обезпечават защита в сряда в Атина по отношение на 48-ата годишнина от въстанието на студентите от Атинския политехнически институт. След поднасянето на венци на паметника на територията на института членове на леви партии и организации ще се пренесат пред посолството на Съединени американски щати в Атина, което обичайно се организира в символ на митинг против поддръжката на Съединени американски щати за военната тирания в Гърция през 1967 година 1974 година От рано сутринта полицията прави инспекции на групи от хора в центъра на града, с цел да предотврати вълнения. От 12:00 ч по заповед на гръцката полиция, пет централни метростанции - Омония, Синтагма, Панепистимио, Евангелизмос и Мегаро Музикис не работят, а управляващите също ограничиха придвижването по централните улици на града.

Всяка година на 17 ноември страната си спомня за героизма на студентската юноша, която първа оказа проведена опозиция на режима на диктатора Георгиос Пападопулос (1919-1999) шест години след завземането на властта през 1967 година Не вярвайки на обещанията на хунтата да стартира либерален развой, студентите желаеха свободни избори в университетите и унищожаване на военните контрольори във висшите учебни заведения. Първите мирни юношески митинги бяха потушени от полицията. Тогава студентите, откакто се барикадираха в Политехническия институт, отхвърлиха да изоставен постройката.

По заповед на диктатора танкове смачкаха портите на института на 17 ноември и бойци и жандармеристи нахлуха на територията му. Резултатът от клането на бунтовните студенти е драматичен: 24 убити, 128 тежко ранени, повече от хиляда други жертви. Точните публични данни към момента не са оповестени обществено.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР