Атина. В ранния следобед на неделния ден (13:50 местно време)

...
Атина. В ранния следобед на неделния ден (13:50 местно време)
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресение с магнитуд 4.6-5.1 в район на Северна Гърция

Атина. В ранния следобяд на неделния ден (13:50 локално време) в регион на Северна Гърция, близо до Козани (около 50 хил.ж./ 2011 г.) е записано умерено земетресение, написа Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Магнитудните оценки посредством амплитудните характерности на записите са 4.6 от Атинския геодинамичен институт, надлежно 4.7 от Лабораторията по Геофизика в Аристотелевия Университет в Солун. Локализацията на епицентрите на двете институции се отличава единствено с 5 км в направление север-юг, което е обикновено поради разположението на употребяваните регистрационни мрежи. Европейският център афишира за същото земетресение магнитуд по динамичната канара – по тази причина и той има по-голямата стойност 5.1. Епицентърът съответствува с гръцките решения. Дълбочината, на която е иницииран сеизмичният развой, е в интервала 15-17 км. Според Националния център в Атина земетресението е последвано от два вторични труса – с магнитуд 3.9 след 9 минути и магнитуд 2.3 по-късно повече от половин час.
Сеизмичният източник на главния трус е надалеч от столицата Атина – на към 300 км. Но трусът е усетен “много мощно ” в епицентъра – селището Лефкопиги, където не са изключени някои повреди. В Козани, на 10-13 км северно от епицентъра, както и в близката местност, трусът е всеобщо усетен като “доста мощен ” (интензивност от V степен по 12-степенната скáла). Подобна е силата на разтърсванията до към 25 км западно в Кивотос и даже в Кастория на 50 км в северозападна посока. Между 50 и 100 км от епицентъра – във Верея, Катерини, Лариса, Паламас, Янина (Гърция), в Битоля (Северна Македония) и Корча (Албания) – интензивността е от IV степен (усетено от доста хора, без други ефекти). Слабо е усетено земетресението до 200 км в Скопие, а на по-малки епицентрални дистанции – в Охрид, Струга, Кичево (Сев. Македония), Кастория (Гърция) и други
Незабравимо земетресение от същото огнище е станалото на 13 май 1995; то носи наименование с географски генезис “Козани-Гревена ”. Земетресението сътвори активност от VIII степен в епицентралния регион. Известно е със вреди от 450 млн американски долари и 25 ранени.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР