Атина. По данни на гръцкия ежедневник Kathimerini, има информация от

...
Атина. По данни на гръцкия ежедневник Kathimerini, има информация от
Коментари Харесай

Kathimerini: Руската помощ за Ердоган в нощта на неуспешния опит за преврат

Атина. По данни на гръцкия всекидневник Kathimerini , има информация от предходната седмица, по случай третата годишнина от несполучливия опит за прелом в Турция от 2016 година, която подсказва, че съветският президент Владимир Путин може да е предложил помощта на съветските спецчасти в нощта на 15 юни същата година.
Тези данни може да не са изцяло правилни, само че в тях има доза истина, продължава гръцкия вестник. Миналата седмица, Европейския съвет по външните работи разгласява публикация, цитираща авторитетни турски издания, твърдящи, че „ Путин се обадил на Ердоган довечера с цел да му предложи помощта на съветските спецчасти, ситуирани на гръцки остров, близо до турската граница “.
Гърция и Русия нямат двустранни съглашения за взаимни образования на познавач частите си, заради което тези вести бяха посрещнати с прочут песимизъм от медиите Атина, които изключваха сходна опция.
Всъщност в информацията се е съдържала известно количество истина, макар че гръцкия остров не е бил част от нея.
В реалност съветски елементи е имало покрай Мармарис, където Ердоган е бил на отмора, по време на опита за прелом. Те не са били ситуирани на гръцки остров, а на съветски кораби, един от които се е завръщал от Сирия, а другият е пътувал за източната част на Егейско море.
Според добре осведомени източници, прибавя Kathimerini, двата военни кораба остават в района на изток от Родос и на запад от Кастелоризо за два дни, преди всеки от тях да продължи по пътя си.
Не е извънредно за съветски кораби да стопират в Егейско море, тъй като съгласно остаряло съглашение сред Москва и Атина, в гръцки води има пет пристана, които съветският флот може да употребява. Те биват употребявани изключително интензивно откогато Кремъл взема ефективно присъединяване във войната в Сирия.
Само че нито едно от тези места не се намира в района, където двата кораба нощуват във вечерите след 15 и 16 юли 2016 година. Все още е неразбираем и броя на бойците, които са се намирали на съветските кораби по това време, въпреки да се допуска, че са били част от спецназ, приключва коментара Kathimerini.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР