Атина. Първата седмица на 2022 г. започна с протести в

...
Атина. Първата седмица на 2022 г. започна с протести в
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Атина. Първата седмица на 2022 година стартира с митинги в Казахстан поради повишението на цените на втечнения природен газ. Протестите бързо прераснаха в вълнения, убийства и необуздано държавно управление. Президентът Касим-Жомарт Токаев дефинира насилието като „ акт на експанзия “ извън и изиска подпомагане от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ), написа Greek City Times в материал, показан без редакторска интервенция.

Миротворците на ОДКБ дойдоха в Казахстан, с цел да защитят инфраструктурата на страната и да проведат антитерористични интервенции, като арест или заличаване на въоръжени бойци. Въпреки това, макар че служат като миротворци, Съединени американски щати и Турция обезверено желаят да подкопаят напъните на ОДКБ да извършва отговорностите си.

В началото митингите, които избухнаха в Казахстан, изглеждаха не добре проведени и по-скоро спонтанни. Само три дни по-късно обаче въоръжени мъже откриха огън по казахстанската полиция и силите за сигурност.

Най-малко 164 казахстанци са убити, медийни централи са изгорени, полицейските ръководства са разрушени и даже са атакувани летища и лечебни заведения. Западните медии упрекнаха казахстанските сили за сигурност за откриването на огън по протестиращите и започнаха да разгласяват непроверени данни от ненадеждни източници, с цел да оправдаят рецензии към казахстанските управляващи, сходно на това по какъв начин по този начин наречената гражданска война на Майдана се случи в Украйна при започване на 2014 година

Партията „ Демократичен избор на Казахстан “ и Партията „ Оян Казакстан “ управляваха митингите и не е изненадващо, че това са двете най-изявени прозападни и антируски политически организации в страната.

Тъй като ръководещото държавно управление не съумя да откри политика на компромис сред разнообразни политически групи, външни сили се възползваха от тази обстановка, с цел да провокират протести.

Също по този начин си коства да се означи, че даже в границите на ръководещото казахстанско държавно управление антируската идеология стартира да се появява на най-високо равнище.

През последните две години министър председателят Аскар Мамин се сближи с ултранационалистическите сили и прозападните опозиционни групи с антируски настроения.

Този фактор е и причина Токаев да изиска оставката на Мамин и да сложи вместо него първия вицепремиер Алихан Смаилов.

Въз основа на конституцията и законите на страната, както и на уговорките си към правата и отговорностите в границите на ОДКБ, Казахстан имаше право да призове за интервенция на ръководения от Русия блок, изключително като се има поради, че насилието стана толкоз брутално, че служител на реда беше обезглавен.

Мисията на ОДКБ защищити Казахстан от трагичната обстановка, сполетяла Украйна през 2014 година

Апаратът за сигурност и защита на централноазиатската страна би трябвало да бъде пренареден, с цел да бъде по-лесно квалифициран за бъдещи опити за цветна гражданска война и външна интервенция. Москва също би била загрижена за разпространението на цветните революции в Централна Азия, район, където Турция също пробива, с цел да наложи личното си въздействие.

„ Надяваме се, че Казахстан ще реализира непоклатимост, мир и успокоение допустимо най-скоро. За това като Турция и Организацията на тюркските страни ще окажем всякаква поддръжка “, сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу на среща, извършена от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на 9 януари. „ Проблемите на страните членки на тюркския свят са наши проблеми. Целият свят го видя по време на успеха в Карабах [на Азербайджан против Армения] “.

Карабахската война през 2020 година беше опит на Турция да разшири въздействието си в Южен Кавказ, в последна сметка за сметка на Москва, само че нещо, което беше предотвратено с доста отчаяние в Анкара заради наличието на съветски миротворци.

По този метод Чавушоглу на процедура афишира, че Турция е подготвена още веднъж да работи безочливо в обичайна съветска сфера на въздействие, без да се съветва с Москва.

Анкара се надява, че Организацията на тюркските страни ще се трансформира в главен механизъм за разискване и решение на проблемите на Централна Азия и Южен Кавказ, като по този метод ще измести освен ОДКБ, само че и ръководената от Русия Общност на самостоятелните страни, в която още веднъж Казахстан е член-основател.

Междувременно представителят на Белия дом Джен Псаки любопитно сподели на конференцията на 6 януари, макар че никой публицист не зададе въпроса, че Съединени американски щати нямат нищо общо със събитията в Казахстан, без да пропусне да спомене Русия, несъмнено.

„ Има някои луди съветски изказвания, че Съединени американски щати стоят зад това. Позволете ми просто да употребявам тази опция, с цел да предам това като безусловно погрешно и очевидно част от общоприетия съветски учебник за дезинформация “, сподели тя.

На идващия ден държавният секретар Антъни Блинкен сподели: „ Мисля, че един урок от най-новата история е, че откакто руснаците са в къщата ви, от време на време е доста мъчно да ги накарате да изоставен. Той също по този начин сложи под въпрос настояването на Казахстан за миротворци на ОДКБ “.

Тъй като Съединени американски щати се опълчват на разполагането на миротворци на ОДКБ, а Анкара продължава опитите си да усили въздействието си в Централна Азия, като упорства за потреблението на Организацията на тюркските страни за разрешаване на казахстанския въпрос, Русия още веднъж е провокирана от страните от НАТО в личния си квартал.

Това идва в миг, когато Западът и Турция също поддържат Украйна в друга степен против Русия по сходен метод, демонстрирайки необятния напън, пред който е изправена Москва.
***
Белград. Очаква се на съвещанието си в четвъртък сръбското държавно управление да разгласи формалното си решение за отдръпване от плана за литиева мина „ Ядар “, с което ще удостовери по-раншното изказване на премиера Ана Бърнабич за излизане на компанията „ Рио Тинто “ от Сърбия, оповестява белградското издание „ Новости “ . Това е дефинитивна победа за огромните митинги на Движението „ Екологично въстание “, което провежда огромни акции в цялата страна в течение на месеци, на които протестиращите упорстваха за прекъсване на плана.

Предвижда се след съвещанието министър-председателят да се обърне към медиите, които споделиха в сряда, че тази компания до няколко седмици към този момент няма да бъде в страната, че издадените им разрешителни скоро ще изтекат, както и че ще бъде изменен устройственият проект, който включва плана „ Ядар “.

Бърнабич напомни, че посочената компания е била доведена в западната ни съседка от бившето държавно управление и е получила позволение за изследване през 2004 година, с което се опита да отхвърли отговорността от администрацията на Вучич.
***
Скопие. Посещението на българския министър-председател Кирил Петков в Скопие и оповестеното взаимно съвещание на двете държавни управления на 25 януари в София са публично-политическата част от явно от дълго време плануваната деескалация на връзките сред двете страни и слагане на съдействието в нов коловоз, написа скопското издание „ Независен “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Това в последна сметка би трябвало да докара до повдигане на блокадата на София, въпреки че е рано да се предвижда по кое време и по какъв начин това може да се случи. Петков съобщи, че „ визитата в Скопие беше голям триумф – от една страна подадохме ръка, отидохме първи там, въпреки това изпратиха нота до Организация на обединените нации, която се надявахме да получим след две години “. Но известният политолог и анализатор Димитър Бечев сподели в колона, оповестена от „ Независен “, че „ казусът е, че Петков може да се окаже прекомерно слаб, с цел да води тази борба в София “.

Слаби или не, нещата потеглиха по избран метод и въпросът е до каква степен ще стигнат. Това, което е обществено знае се, че ще бъдат образувани пет работни групи (включително и по история), които би трябвало да рапортуват за резултатите си на месечна база. По-малко знае се, че през миналия интервал е направена цялостен проект за динамичността, с която би трябвало да върви доближаването. Не се знае дали двете страни са го създали сами или има помощ от трета страна.

Има доста забавни неща в тази динамичност на деяние. Ето още от тях:

В региона на защитата ще стартират диалози за присъединяване на българските Военновъздушни сили в защитата на македонското въздушно пространство. Македония има такова съглашение с Гърция и нейните самолети, както неотдавна беше над Скопие, вземат участие в защитата на македонското въздушно пространство. Споразумението с България за това съдействие би трябвало да бъде подписано скоро.

Този защитителен раздел планува и образование на военни лекари в България, по-късно образование на офицери в българските военни учебни заведения и взаимно присъединяване в отбелязването на значими дати на военни празници.

Специално място е отделено на европейската интеграция на РСМ. България ще изпрати за своя сметка специалист, който да поучава македонските управляващи по отношение на европейската интеграция, само че това ще стане, когато стартират договарянията за присъединение с Европейски Съюз. В тази рамка ще се оказва подпомагане при използването на европейски нормативни документи в региона на културата, околната среда, обмяната на опит и техническа помощ за главните стълбове на икономическата политика и подпомагане при присъединяване на дребни и междинни предприятия в. стратегии на Европейски Съюз. И това съдействие се планува за интервала след започването на договарянията за присъединение с Европейски Съюз.

В енергетиката през идващите три месеца би трябвало да се положат основите за построяването на нова връзка за транспорт на природен газ сред двете страни, отвън сегашната, която свързва Гюешево и Зидилово. Тази концепция ще се осъществя по линията Струмица - Петрич. Тази активност би трябвало да се осъществя от „ Булгартрансгаз “ и Македонски енергийни запаси. РСМ би трябвало да промени нормативната си уредба, с цел да подсигурява организацията на пазара на природен газ в сходство с условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз.

Трансграничното съдействие би трябвало да набере нова скорост: експертна група, която незабавно да дефинира техническите параметри за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало ”, което от дълго време се изисква от Скопие, защото от тяхната страна съвсем всичко е приключено. РСМ да назначи свои представители в границите на самодейността „ Европа по-близо до жителите “, която е предопределена за районно и локално равнище.

Има глави за съдействие в региона на културата, образованието и науката и изключително в здравеопазването; за осъществяване на постоянни съвещания на Междуправителствената комисия за икономическо съдействие, по-късно за обмяна на опит в небанковия финансов бранш, туризма, медиите, предприемачеството, обществената политика, младежта и спорта...

Това би трябвало да значи, че двете страни ще развиват необятен набор на съдействие. Дали това в последна сметка ще докара до повдигане на българската обсада значително ще зависи от разположението на политическите сили в София и тяхната воля.
***
Прищина. Новият дипломат на Съединени американски щати в Прищина Джефри Ховениер се срещна с командващия силите на КФОР в Косово военачалник Ференц Каяри, написа Gazeta Express .

След срещата посланикът написа в „ Туитър “, че тя удостоверява продължаващата поддръжка на Съединени американски щати за КФОР.

„ Срещата с командира на КФОР М. Г. Каяриу удостовери непоколебимата и продължаваща поддръжка на Съединени американски щати за КФОР. Приносът на американските войски в „ Бондстийл “, един от най-големите измежду съдружниците, е доказателство за нашия ангажимент към незаменимата роля на КФОР за обезпечаване на районна непоклатимост “, съобщи дипломатът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР