Атина/Маями. В ексклузивно интервю за Greek Reporter бившият главнокомандващ на

...
Атина/Маями. В ексклузивно интервю за Greek Reporter бившият главнокомандващ на
Коментари Харесай

Джеймс Ставридис, бивш командващ на НАТО: Имия/Кардак са гръцки и ще останат такива завинаги

Атина/Маями. В извънредно изявление за Greek Reporter някогашният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в интервала 2009 - 2013 година, адмирал Джеймс Ставридис съобщи, че егейската островна група Имия/Кардак, чийто суверенитет се оспорва от Турция, са „ гръцки и ще останат такива вечно “.
В рамките на конференция в Маями, извършена през предходния уикенд, адмиралът от гръцко-американски генезис призна, че напрежението в Егейско море е „ доста действително ". Поради тази причина Ставридис прикани Запада да работи и с двете страни, с цел да бъде понижена заплахата от експлоадиране на спор. При това той акцентира, че самодейността би трябвало да бъде подхваната, като „ продължаваме да поддържаме обстоятелството, че това са гръцки острови “.
Напрежението към Имия/Кардак се ускори, след изявлението на старши старши консултант на турския водач Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да „ счупи ръцете и краката на всеки външен политически или боен чиновник, който стъпи на Имия/Кардак ".
Ставридис също отхвърли обвиняванията на Атина, че Гърция не е получила поддръжката, от която се нуждае от НАТО в Егейско море.
„ Като висш командващ постоянно говорех с турския шеф на защитата и му споделях – това, което вършиме в Егейско море, не е потребно за Алианса “, увери Ставридис.
Същевременно той акцентира: „ Ако НАТО не съществува и Турция беше отвън него, обстановката щеше да бъде доста по-опасна за Гърция “.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР