Атина. Комунистическата партия на Гърция и бивши съратници на министър-председателя

...
Атина. Комунистическата партия на Гърция и бивши съратници на министър-председателя
Коментари Харесай

РИА Новости: Левите партии в Гърция са реагирали на експулсирането на руските дипломати

Атина. Комунистическата партия на Гърция и някогашни съратници на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, преди да излязат от държавното управление, са изразили угриженост за решението на управляващите да експулсират съветски дипломати и свързаха това с антируската акция, както и с откриването на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел, на която се взе решението за присъединението на Македония към Алианса, предава РИА Новости.
„ Новината за изгонването от гръцкото държавно управление на двамата съветски дипломати докара до изключително изненада, огромни проблеми и дълбоки опасения. Много се опасяваме, че Гърция безгрижно взе участие в антируската акция в духа на Студената война на най-реакционните кръгове на Запада “, съобщи някогашният министър на енергетиката, водач на партия „ Национално единение “ Панайотис Лафазанис, който излезе от ръководещата коалиция на партия СИРИЗА през 2015. Той добави, че това ще докара до утежняване на връзките сред Атина и Москва.
„ За Гърция е належащо да се разработят новаторски стратегически връзки на другарство и съдействие с Русия, защото това изцяло дава отговор на нашите национални ползи и на нуждата от поощряване на мира, сигурността и стабилността в нашия район “, добави той.
Лафазанис също осъди началото на процеса на присъединение на Македония към НАТО.
Според него, подписът на гръцкия министър председател Алексис Ципрас, министъра на защитата Панос Каменос и външен министър Никос Коцияс в Брюксел, с цел да започнете процеса на присъединение на Македония към НАТО е недопустим. „ Този автограф е превъзходен подарък за Съединени американски щати и НАТО, и е ориентиран против сигурността на нашата страна. Не е инцидентно, че той е съпроводен от едновременното експулсиране на двамата съветски дипломати от страната ни “, уверен е той.
Генералният секретар на Гръцката комунистическа партия (КК) Димитрис Куцумбас съобщи, че решението за експулсирането на дипломатите е „ лов на вещици “. „ Добре знае се, че Русия не утвърждава присъединението на Македония към НАТО. Тя не желае да губи никакво въздействие на Балканите “, посочи той. Според него, към момента би трябвало да се види, какво развиване и въздействие ще има изгонването на съветските дипломати.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР