Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени споразумения, по време на

...
Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени споразумения, по време на
Коментари Харесай

Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени споразумения

Атина и Пекин подписаха 16 междуправителствени съглашения, по време на първия ден от двудневното посещаване в Гърция на китайския президент Си Цзинпин. Те са израз на мощният китайски интерес за вложения в южната ни съседка.



Китайски държавни компании се включват в създаване на взаимни планове на територията на Гърция. Държавната банка на Пекин подсигурява нови вложения на компанията „ Коско “, която оперира пристанище Пирея. Четвъртата по мощност банка в света открива посланичество в Атина.

Особен интерес за гръцката стопанска система е желанието на китайски компании да вземат участие в създаване на възобновими източници на сила. Пекин се включва в плана за електровръзката сред остров Крит и континентална Гърция.

Сред подписаните съглашения е разрешението за внасяне на качествена гръцка земеделска продукция на китайския пазар.

За задълбочаване на двустранните търговски връзки се открива в Атина гръцко-китайска комерсиална камара.

Премиерът Кириакос Мицотакис получи публична покана през април идната година да посети Пекин.

С спиране от 11 години китайски президент посещава Атина, което съгласно мненията, е израз на желанието на Пекин да си сътрудничи с Гърция в границите на самодейността " Един пояс, веднъж ".

Президентът на Китай ще участва и на откриването на първия в Гърция клон на Банката на Китай. А преди да отпътува от страната във вторник Си Цзинпин ще посети и новия музей на Акропола.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР