Атина и Анкара са се договорили да положат усилия за

...
Атина и Анкара са се договорили да положат усилия за
Коментари Харесай

Ципрас и Ердоган се договориха за намаляване на напрежението Егейско море

Атина и Анкара са се договорили да положат старания за понижаване на напрежението в пограничните региони на Егейско море. Това заяви министър председателят на Гърция Алексис Ципрас след среща през вчерашния ден вечерта с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на съмита на НАТО в Брюксел, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Обърнах внимание на турския президент на увеличението на случаите на турски нарушавания на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. В края на краищата ние се съгласихме да сложим акцент върху нашите старания за понижаване на напрежението ", сподели Ципрас след края на двучасовите диалози, които той дефинира като " сложни ".

По време на тях Ципрас е повдигнал и въпроса за арестуваните в Турция през март двама гръцки военни, които се оказаха на турска територия. Те бяха упрекнати в опит за шпионаж и се намират в затвор в турския град Одрин. Ердоган пък загатнал за осемте турски офицери, които избягаха с боен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 година след опита за държавен прелом в Турция. Гръцките правосъдни инстанции отхвърлиха да предадат военните на Анкара, тъй като сметнаха, че в родината им делото против тях няма да е заслужено и че там ги грозят тормоз и гибел.

Относно обстановката в района на Егейско море Ципрас сподели, че е показал на Ердоган данни за " засилени турски провокации и нарушавания ". " Договорихме се да поставим основа за понижаване на турските нарушавания в Егейско море ", добави Ципрас.

По данни на гръцкото министерство на защитата през 2017 година турски самолети към 1,5 хиляди пъти са нарушили гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Ципрас и Ердоган са разискали и кипърския въпрос и гръцкият министър председател е подчертал значимостта от продължение на договарянията под егидата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. По думите му е била реализирана сделка за контакти сред министрите на външните работи на двете страни по тази тематика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР