Атина и Анкара са се договорили да положат усилия за

...
Атина и Анкара са се договорили да положат усилия за
Коментари Харесай

Атина и Анкара ще свалят напрежението в Егейско море

Атина и Анкара са се договорили да положат старания за понижаване на напрежението в пограничните региони на Егейско море. Това заяви министър председателят на Гърция Алексис Ципрас след среща през вчерашния ден вечерта с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на съмита на НАТО в Брюксел, съобщи ТАСС.

"Обърнах внимание на турския президент на увеличението на случаите на турски нарушавания на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. В края на краищата ние се съгласихме да сложим акцент върху нашите старания за понижаване на напрежението ", сподели Ципрас след края на двучасовите диалози, които той дефинира като "трудни ".

По време на тях Ципрас е повдигнал и въпроса за арестуваните в Турция през март двама гръцки военни, които се оказаха на турска територия. Те бяха упрекнати в опит за шпионаж и се намират в затвор в турския град Одрин. Ердоган пък загатнал за осемте турски офицери, които избягаха с боен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 година след опита за държавен прелом в Турция. Гръцките правосъдни инстанции отхвърлиха да предадат военните на Анкара, тъй като сметнаха, че в родината им делото против тях няма да е заслужено и че там ги грозят тормоз и гибел.

Относно обстановката в района на Егейско море Ципрас сподели, че е показал на Ердоган данни за "засилени турски провокации и нарушавания ". "Договорихме се да поставим основа за понижаване на турските нарушавания в Егейско море ", добави Ципрас.

По данни на гръцкото министерство на защитата през 2017 година турски самолети към 1,5 хиляди пъти са нарушили гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Ципрас и Ердоган са разискали и кипърския въпрос и гръцкият министър председател е подчертал значимостта от продължение на договарянията под егидата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. По думите му е била реализирана сделка за контакти сред министрите на външните работи на двете страни по тази тематика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР