Атина, Гърция – Крайнодесни активисти и неонацистки организации в Гърция

...
Атина, Гърция – Крайнодесни активисти и неонацистки организации в Гърция
Коментари Харесай

След падането на „Златна зора“ опасна нова крайна десница процъфтява в Гърция

Атина, Гърция – Крайнодесни деятели и неонацистки организации в Гърция неотдавна приканиха за паневропейски мемориал в Атина, с цел да означи 10 години от убийството на двама членове на самоопределящата се нацистка организация Златна зора.

На 1 ноември 2013 година Манолис Капелонис и Йоргос Фунтулис – и двамата на 20 години – бяха смъртоносно простреляни при нахлуване от кола пред офиса на партията, явно нахлуване за възмездие за убийството седмици по-рано на антифашисткия рапър, Павлос Фисас, от член на Златна зора.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Нова Зеландия стартира следствие на офанзивите против джамията в Крайстчърч, умъртвили 51 Германия не разрешава ' сходна на фетиш, надълбоко расистка' крайнодясна група, прави набези Националистически, популистки, крайнодесни партии чакат възходяща поддръжка в цяла Европа Германия не разрешава неонацистка група с връзки със Съединени американски щати, организира набези в 10 положения завършек на списъка

В отговор на апела от тази седмица десетки антифашистки групи проведоха контрапротести на околните метростанции и площади.

Няколко дни преди тези събития, които бяха планувани за сряда, Главната полицейска дирекция на Атика издаде 24-часова възбрана за всички обществени срещи навън.

Ситуацията се нажежи във вторник вечерта, когато 21 членове на италианската неофашистка група Casa Pound бяха задържани при идването на летището в Атина и подложени на процедура за депортиране.

В уговорената вечер чувство за безпорядък избухна в някои елементи на гръцката столица.

На две разнообразни метростанции в Атина стотици антифашистки стачкуващи бяха държани на статични позиции от редици полиция за битка с безредиците.

При дребния мраморен мемориал на Златната зора последователите минаха около редици от полиция и оставиха цветя или си направиха селфита.

По-късно антиавторитарни протестиращи се сблъскаха с полицията на друга метростанция.

На централната метростанция Monastiraki група неонацисти атакува контрапротестиращи в кабина.

Във видеоклипове, оповестени онлайн, може да се види по какъв начин крайнодесни деятели удрят хора с колани и ламарини и по-късно ги заливат с нещо, което наподобява като бензин, заплашвайки: „ Ще ви изгорим живи. “

Нямаше пожари, само че няколко души бяха приети в болница с пострадвания.

Въпреки че Златна зора беше публично оповестена за незаконна организация през 2020 година, спектакълът тази седмица беше доказателство, че идеалите и почитателите на Златна зора не са изчезнали и че гръцката последна десница се реорганизира.

„ Очевидно с убеждението на Златна зора, ние не приключихме с крайната десница в Гърция “, сподели пред Ал Джазира Костис Папайоану, член на мрежата за наблюдаване Пункт за проучване и противопоставяне на крайната десница.

„ Основните фактори, които подхранват крайната десница, не престават да съществуват и също по този начин има мейнстрийминг на крайната десница, на крайнодесни хрумвания, както посредством главните вести, по този начин и за жалост от политическите партии. “

От политическа мощ към незаконна организация

През 2000-те години Златна зора беше централна и мощна мощ в гръцката политика.

Партията одобри популистки апел, потвърждавайки, че единствено тяхната марка на разгорещен шовинизъм ще смекчи опустошителните стопански проблеми на страната.

Те натрупаха поддръжка в затруднени квартали в Гърция и през 2012 година завоюваха 7 % от местата в гръцкия парламент.

През този интервал организацията поддържаше причините си с принуждение.

Те постоянно изпращаха членове на нощни патрули, с цел да бият и убиват бежанци и мигранти – а от време на време и левичари, постоянно безнаказано.

През 2013 година Златна зора провежда координираното ликвидиране на Фисас, известния антифашистки рапър; по-късно бяха задържани няколко от партийните висши чиновници.

През 2020 година, след години на правосъдно произвеждане, Златна зора беше приета за отговорна за няколко набези против мигранти и бежанци и синдикалисти, както и за убийството на рапъра Павлос Фисас.

След като беше криминализирана, на Златна зора беше значително неразрешено да взе участие в политически организации, само че нейните някогашни водачи продължиха да водят акции за политически постове от пандиза, членовете пренасочиха поддръжката си към други крайнодесни организации и техните насилствени способи бяха прославяни и папагалски.

Илиас Касидиарис, водач на Златна зора с татуировка на свастика, който беше вкаран в пандиза през 2021 година, основа националистическата гръцка партия тъкмо преди да стартира 13,5-годишната си присъда в пандиза Домокос.

Партията беше неразрешена от тазгодишните парламентарни избори заради престъпното досие на Касидиарис.

Но 42-годишният, доста деен в YouTube и X, по-късно поддържа нечуваните преди този момент спартанци и партията събра голяма поддръжка, която им завоюва 4,7 % от Народното събрание.

Лидерът на партията, Василис Стигкас, има предходни връзки със Златна зора и няколко други неонацистки организации в Гърция.

Две други крайнодесни политически партии също завоюваха места на тазгодишните избори – ултранационалистическото Гръцко решение и християнско-консервативната Победа.

Накратко, тези крайнодесни партии в този момент съставляват 16 % от Народното събрание, което прави актуалното държавно управление най-крайнодесният парламент на Гърция след рухването на военната тирания през 1974 година

Улично принуждение

Извън партийната политика потреблението на улично принуждение от Златна зора също е копирано и имитирано.

В средата на тази година, до момента в който пожарите бушуваха в северния гръцки район Еврос, мъж излъчи в обществените медии извънсъдебно похищение на бежанци и мигранти в Еврос, които той упрекна за пожарите. Това видео беше споделено от водача на Greek Solution.

На 12 август беше погубен млад пакистанец, Сизар Сафтар, в това, което организацията Обединено придвижване против расизма и фашистката опасност дефинира като расистко ликвидиране, макар че остава неразбираемо кои са причинителите.

>

През последните седмици крайнодесни юношески групи към Атина разгласиха своите нощни патрули, по време на които пръскаха националистически и расистки лозунги в разнообразни квартали.

Папайоану сподели, че в последно време има нарастване на уличните набези.

„ След осъждането на Златна зора през 2020 година се следи понижаване на наличието на това принуждение на расистки неонацистки групи по улиците “, сподели той.

„ Има обаче някои изяви към учебни заведения в северна Гърция и в Атина. И в този момент има наново активиране на този тип групи и насилствени офанзиви. “

Магда Скуцу, началник на родителска асоциация в Атина, сподели, че „ фашистките “ групи „ работят необезпокоявани “.

В края на миналата образователна година тук, добави тя, крайнодесни деятели намушкаха двама 15-годишни младежи в нейния квартал.

Skoutzou стоеше с други родители и групи в антифашисткия лагер на 1 ноември и макар че спореха с полицията, не им беше разрешено да продължат с демонстрацията си.

„ Вярвам, че е мое обвързване да бъда тук през днешния ден “, сподели Скуцу. „ За да подчертаем, че не желаеме фашистките групи да имат никакво място в нашите квартали и учебни заведения. “

Експертите на гръцката последна десница означават, че макар по-видимото си наличие, тези атакуващи групи към момента не са толкоз проведени или толкоз мощни, колкото бяха по време на разцвета на Златната зора.

„ Групите, които имаме в този момент – Propatria или да вземем за пример Младежкият фронт на Златна зора, който всъщност е група в Солун – това са доста дребни групи, които се пробват да възстановят нишките на остарялото, с цел да създадат същото, само че в този момент не работи, ” сподели Димитрис Псарас, публицист, който репортира за Златна зора от нейното основаване.

„ Те имитират [Златна зора], само че нямат нито силата, нито привлекателността. “

Псарас сподели, че тези неонацистки групи работят друго от всеобхватния метод от горната страна надолу на Златна зора.

„ Групите, които вършат крайнодясна политика в този момент, като Велопулос [гръцкото решение] в Народното събрание или даже спартанците, на пръв взор желаят да наподобяват, че са единствено политически деятели, те не го вършат други дейности “, сподели той.

„ Сякаш Златната зора се е разделила на политически и военни клонове, които преди са били дружно и в този момент са се разделили, макар че сред тях несъмнено остават връзки и контакти. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР