Атина. Ако Зоран Заев успее да премине Голготата на конституционните

...
Атина. Ако Зоран Заев успее да премине Голготата на конституционните
Коментари Харесай

„Neos Kosmos“ : Ако Заев премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят

Атина. Ако Зоран Заев успее да премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, българите ще се ухилен, а турците ще завоюват. Това написа в разбора си „ За референдумите и идентичностите “, оповестен в седмичното издание „ Neos Kosmos “ , професорът по модерна балканска история в Аристотеловия университет в Солун, Спиридон Светас.
В разбора се твърди, че Гърция не може да си разреши да допусне стратегическа неточност, като не се интересува от процесите, които текат в БЮРМ или се преструва, че не вижда ползите на Русия и Турция в по този начин създалата се обстановка.
„ Ниският условен дял на присъединяване в референдума (666 743) в БЮРМ не прави референдума недействителен, защото през цялото време беше ясно, че той е съвещателен и че въпросът за утвърждението на Договора от Преспа ще бъде гласуван в Народното събрание, само че е реалност, че колкото по-голяма беше интензивността, толкоз повече депутати от опозицията можеха да гласоподават за нужните конституционни промени “, написа професор Светас.
Според него държавното управление и опозицията могат да поясняват гласуването като победа, макар че „ държавното управление е очаквало да реализира 41-42 % интензивност, вместо 36,8 % “, само че за сметка на това е получило „ утвърждение от 91%, вместо 70-71% “.
Професорът счита, че ниската интензивност се дължи на цялостен комплекс от аргументи: „ страхът на хората от подкопаването на тяхната еднаквост, непрекъснатите бомбардировки от страна на президента Иванов, обясненията на опозицията, че става дума за позорен и заробващ контракт с Гърция, за основаване на нова страна и нова нация, които отстраняват цялата „ македонска “ история “. В този подтекст, съгласно него, „ намесата на европейските политици е засилила визията за огромната жертва, която се прави от жителите на БЮРМ “.
Според разбора министър председателят Зоран Заев ще продължи да се бори за утвърждението на Договора от Преспа, за което е належащо на първо време да си обезпечи гласовете на най-малко 9 депутати от опозицията, а по-късно и поддръжката от страна на Гърция. Ако ратификацията не премине през Народното събрание в Скопие, страната отива на предварителни избори в края на ноември.
Специално внимание анализаторът обръща и на държанието на Гърция. Според него „ заблуда е да се мисли, че може да се реализира по-добър контракт от сегашния, в случай че в Скопие се върнат на власт националистите от ВМРО-ДПМНЕ “.
Професор Светас твърди, че досегашното име „ Република Македония “, под което БЮРМ е била приета от редица страни, е „ недопустимо за Гърция, защото съдържа териториална и културна опасност “.
Според него Договорът от Преспа е „ достижение за гръцката дипломация, утвърдено от интернационалния фактор, в което гръцките червени линии са обезпечени, откакто е било направено разграничаване сред елинизма и славянството “.
„ За политиците от БЮРМ най-важният въпрос беше за идентичността, която към този момент изключва античното македонско население, защото терминът „ македонци “ в славянските общности се е употребявал постоянно единствено като знак за локална еднаквост “, написа Светас, преди да направи исторически обзор на българското въздействие и връзките с България на популацията, на битката сред българи и сърби и на устрема да се построи македонска национална еднаквост.
В края на коментара си гръцкият професор предизвестява за засиленото икономическо и културно въздействие на Турция в БЮРМ, реализирано след 2008 година и за отговорностите, които стоят пред гръцкия политически връх за гарантирането на постигнатото съглашение. „ Ако министър председателят Зоран Заев въпреки всичко успее да премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, тогава българите ще се ухилен, а турците ще завоюват “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР