Атила Тот-Сенеси, главен редактор на Index.hu, разговаря с колегите в

...
Атила Тот-Сенеси, главен редактор на Index.hu, разговаря с колегите в
Коментари Харесай

Сменен е собственикът на най-голямата разследваща медия в Унгария

Атила Тот-Сенеси, основен редактор на Index.hu, беседва с сътрудниците в редакцията на изданието

Още по тематиката
Процъфтяваща стопанска система и отпор против мигрантите: по какъв начин Орбан съумява да затегне хватката си
от Дневник,26 май 2018
Свобода на медиите в Европа: Код алено (пълен текст)
от Дневник,16 май 2018
Водещата унгарска онлайн медия се озова в ръцете на най-големия противник на Орбан
от Дневник,21 апр 2017 Унгарският предприемач Золтан Спедер разгласи късно в понеделник, че е продал цялото си присъединяване в медийната група cemp-X Online Zrt, която има няколко издания, в това число главният самостоятелен новинарски уебсайт Index.hu. Новите притежатели с дялове по 50% са Габор Зиглер, член на борда на cemp-X Online, и медийният бизнесмен Йозеф Олтян.

Спедер е в спор с премиера Виктор Орбан от 2016 година насам, а Index.hu си извоюва репутацията на водещото издание за журналистически следствия и горещи вести, критикуващи ръководещите. В същото време през последните години медийният пазар в Унгария мина през съществени разбърквания, вследствие на които множеството издания, малките екрани, радиостанции и интернет уеб сайтове попаднаха под контрола на държавното управление или доближени до него предприемачи.

Преди броени дни Европейският парламент утвърди рекомендацията да стартира против ръководещите в Будапеща процедура за лишаване гласа на Унгария в Съвета на Европейски Съюз - глоба по член 7 от Договора за Европейски Съюз, която в никакъв случай до момента не е била прилагана. Сред претекстовете е нарушаването от Орбан на разпоредбите на Европейски Съюз за либералност и цивилен права.

Орбан нееднократно е заявявал, че Index разгласява " подправени вести " и отхвърля да дава отговор на кореспонденти от изданието.

Новите притежатели на cemp-x споделят, че " транзакцията не визира активността на редакцията на Index.hu " и не разкриват финансови параметри на договорката. Изданието ще продължи да бъде благосъстоятелност на Фондация за унгарско развиване, ръководена от Ласло Бодолай. " Благодарение на това, че собствеността се упражнява през структурата на фондацията, се подсигурява и публицистичната самостоятелност на Index ", се споделя в формалното им известие, представено от Reuters. Същото съобщи пред Portfolio.hu и самият Бодолай, който официално е продавач на дяловете.

Но Габор Поляк, анализатор на медийния пазар в института Mertek, споделя за Reuters, че групата cemp има мощно непосредствено въздействие върху бизнеса на Index.hu. " Те ръководят рекламните им продажби и без тях може да бъде застрашена икономическата непоклатимост на изданието. Други новинарски уеб сайтове на холдинга също са част от Index. Продаването на групата има мощно директно влияние върху това по какъв начин ще оперира Index.hu. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР