Атибългарската реторика, която Северна Македония ползва трябва не само да

...
Атибългарската реторика, която Северна Македония ползва трябва не само да
Коментари Харесай

Борисов: Северна Македония да забрави антибългарската реторика ВИДЕО

Атибългарската изразителност, която Северна Македония употребява би трябвало освен да бъде забравена, а да са уверени, че тя не е вярна, отговори министър председателят Бойко Борисов на въпрос на публицисти по отношение на възможното присъединение на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Вчера организирах среща с Християн Мицкоски (лидер на македонската ВМРО-ДПМНЕ) и с албанския ми сътрудник. Неслучайно Мицковски през вчерашния ден съобщи пред медиите, че Европейски Съюз и НАТО са приоритет за Вътрешна македонска революционна организация.

Аз настоях това да бъде декларативно, тъй като за д може една страна решително да върви към Европейски Съюз и НАТО всички съществени системи и партии в тази страна би трябвало да са го заявили и осмислили, разяснява още той.

„ Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това значи, че ние няма да оказваме помощ по никакъв метод. Ние не сме били окупатор на никой и не би трябвало да се преиначава историята. Няма да позволи да се лепи подобен етикет на България.

Прочитът на историята е подобен какъвто историците са го споделили. Ние от епохи сме го възприели. Големи български градове се споделят Гоце Делчев и Сандански, тъй че взаимни отстъпки с тези неща няма. Ако желаят да вървят напред ясни са европейските вероятности, ясни са полезностите, които изповядваме и това е една от тях “, безапелационен е министър председателят.

Борисов разяснява също по този начин, че с Хърватия следващата година би трябвало да напаснем събитията с фокус върху европейската интеграция на Западните Балкани. През май 2020 година Хърватското председателство провежда в Загреб Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Премиерът Борисов подчертава, че следващата година България взаимно с Република Северна Македония ще бъде хазаин на Берлинския развой, в който вземат участие водачите на Западните Балкани, на Германия, Франция, Полша, Италия, Англия. „ Ще бъде един извънредно огромен конгрес “, посочи министър председателят Борисов.

Той напомни, че страната ни ще бъде хазаин и на Процеса „ Акаба “. „ Заедно с краля на Йордания ще организираме две събития – за контратероризма и контрарадикализма “, добави българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов заключи, че с хърватския си сътрудник Андрей Пленкович би трябвало да осъществят много неща. „ Трябва по този начин да подредим събитията, че да си оказваме помощ и всяко от тях да си има своята тежест “, уточни министър председателят Борисов.

Пред медиите в Загреб министър-председателят Бойко Борисов акцентира още, че България е страна, която продължава да е образец освен за справяне с миграционния поток, само че и за битка с контрабандата. Той напомни и положителната оценка – самопризнание от DipNote, формалният блог на Държавния департамент на Съединени американски щати, за България, избрана като съдружник, на който може да се разчита.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР