Атентаторите, заложили бомба за кортежа на главния прокурор Иван Гешев,

...
Атентаторите, заложили бомба за кортежа на главния прокурор Иван Гешев,
Коментари Харесай

Замесен ли е вътрешен човек в опита за атентат над Гешев?

Атентаторите, заложили бомба за кортежа на основния прокурор Иван Гешев, са го следили няколко месеца, с цел да добият информация за неговата стратегия и направления. Службите са вдигнати на крайник и в търсене на евентуално вътрешен човек, който е бил в детайли осведомен по минути с графика на основния прокурор, даже в почивния ден и е давал информация на терористите. Това са част от версиите за невиждания бомбен атентат против основния прокурор на България, научи Труд от източници, осведомени с следствието.

Бомбата с 3-килограмов тротилов еквивалент за кортежа на Иван Гешев гръмна през вчерашния ден малко след 11,30 часа при пороен дъжд в местността Ярема на пътя София-Самоков. Главният прокурор е бил в главния автомобил на НСО на път за София. Бомбата, заложена до пътя, гръмнала тъкмо сега, когато колата на Гешев се изравнила с нея. Истински шанс е, че при терористичния акт не е потърпевш никой, защото бомба с подобен тротилов еквивалент е готова да убива и унищожава в огромен периметър.

“Добре съм! За децата ме е боязън. Всичко е ок, добре, че смених колите в последния миг. Добре, че не убиха някой човек! За децата се тормозя, доста се изплашиха ”, сподели сбито Гешев пред публицисти. По неофициална информация Иван Гешев е трябвало да пътува за Турция със брачната половинка си и двете им дъщери. В последния миг обаче се отклонил от маршрута си и решил да посети събития с младши прокурори в Цигов Чарк. Това още един път демонстрира, че някой е бил доста добре осведомен с желанията на обвинител №1.

Взривът против кортежа на основния прокурор Иван Гешев е бил “насочен ” и задействан отдалечено, научи още медията от източниците, близки до спецслужбите. Според тях това демонстрира, че са работили експерти, които са знаели тъкмо по кое време и към кой автомобил да се задейства бомбата.

По време на гърмежа в региона на местността Ярема е имало интензивно придвижване, поради края на серията от почивни дни. Този факт сочи, че възможните атентатори са знаели добре с какви коли се придвижва обвинител №1. Гешев е бил с брониран автомобил, което евентуално е избавило живота му. По колата обаче има следи от провали от гърмежа. Бомбата била с осколки и със сачми, с цел да се нанесат повече провали. Част от тях даже съумели съвсем да отсекат дърво. Вчера се появиха и клюки, че евентуално и по пътя на Гешев за Турция била сложена бомба, само че това не бе доказано от службите.

Самият атентат бил осъществен на изострен завой, който евентуално преднамерено е определен от терористите, защото на него кортежът понижава скоростта и става по-лесна цел. Според очевидци детонацията била доста мощна.

Източници от службите са безапелационни, че с цел да се провежда подобен атентат е трябвало голямо финансиране.

“При случая няма потърпевши - нито основният прокурор, нито съпровождащите го, както и други жители и участници в придвижването ” сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров в Бургас. Сформиран е щаб с всички служби на Министерство на вътрешните работи, имащи отношение към случая, както и НСО и ДАНС. Заради атентата през днешния ден министър-председателят Гълъб Донев ще организира съвещание в Министерски съвет.

НСО охранява основния прокурор Иван Гешев от близо две години, откакто депутатите реалокираха Бюрото по отбрана от основния прокурор, които го пазеха, към Министерство на правораздаването. Дори тогавашният длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков обясняваше, че Иван Гешев въобще нямал потребност от защита.

Кой може да стои зад гърмежа

Наблюдатели припомниха, че най-ярък е казусът от 16 март т. година, когато на специфичен брифинг в Националното разследване бяха огласени записи от диалози, открити на флашки при обиск в дома на изнудвача Дилиян Георгиев. На тях мъжът си приказва главно със своя необут - беглецът в ЮАР Красимир Каменов-Къро и журналистът от “Бивол ” и “Бърд ” Димитър Стоянов. Мутрите си приказват за търсения от Интерпол румънец Овидиу, който щял да оказва помощ при отстраняването на висши служители на реда и магистрати. Намерен бе и лист “вредители за уволняване ” с имената на прокурори и следователи, част които от закритата спецпрокуратура, както и разпечатки от имейли. В един от тях, в който се разисква махането на основния прокурор Гешев, става дума за неограниченото финансиране от “Цецо от Белград ”, че той заплаща на лобисти в Съединени американски щати и че имало също и “по-радикални способи ”. Малко по-късно Къро и Цветан Василев още веднъж бяха оповестени за търсене от Интерпол.

“Мафията - симбиозата сред престъпни престижи, наказани лица и такива, търсени от Интерпол, известни на обществото лица и организации, дружно се борят против институциите и против страната в несъгласие с интереса на хората. Това не го споделям аз към този момент, това го споделят доказателствата по делото, които виждате. Може би виждате това, което медиите назовават “завладяната страна ”, сподели тогава основният прокурор Иван Гешев.

В коментара си тогава Гешев сподели още: “Видяхме на едно място ВТБ и огромни числа в милиони евро ръкописен текст. Ако ВТБ е съветската банка, която е в санкционния лист на Съединени американски щати и е била съучастник в КТБ - по какъв начин това кореспондира със зловредното съветско въздействие и заплащането от някои лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти. Дали това не е работа на това зловредно съветско въздействие, организации и структури, които опонират на нашите съюзнически задължения и евроатлантически сътрудници. Това, което виждам, е проведена офанзива на олигарси, мафията против държавни институции, против страната, най-много против ползите и сигурността на българските жители. Няма да разясня за неограничения запас, което е ласкателно за моята персона, значи съм оценен уместно, в случай че разрешите да се пошегувам? ”.

Според анализатори другата версия е, че атентатът е поръчан поради дейностите на прокуратурата против съветски шпиони в страната. Още повече, че единствено преди дни Гешев се върна от посещаване в Украйна.

Професионално квалифицирано нападение, единствено случайност е предотвратила смъртни случаи. Това съобщи през вчерашния ден Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена работа.

“Взривът е мощен. По сведения на очевидци, огненият дирек, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На мястото се откри кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Взривът е имал ясна устременост към пътя. Бомбата е била с осколки, които са се забили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с планове да убие, не е било за заплашване, извънредно мощен гърмеж. Сачмите, които намираме, са с величина колкото човешки нокът ”, сподели още Сарафов.

“Маршрутите, употребени от НСО, са секретни, има и аварийни направления. Може да са заложени клопки по всички вероятни направления. Очевидно основният прокурор е цел за ликвидиране. Търсим следи от възможни причинители. Професионално квалифицирано нападение и добре изпълнено. Само една случайност е избавила основния прокурор и е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното произвеждане е за терористичен акт. Подхождаме извънредно съществено, търсят се детонатори, осколки. Скоро ще имаме информация и какъв е химическият състав на взривното устройство. Очевидно някой е следил маршрутите на основния прокурор и той е бил цел за някого ”, добави той. На място били открити маркери, като бутилки и други предмети, оставени от терористите. Не се изключва и атентаторите да са били наоколо и да са имали образен контакт с пътя, по който минават колите. Антибомбаджиите са изразили удивлението си, че този случай се е разминал без жертви.

Росен Желязков, ръководител на Народно събрание: Отговорът на страната би трябвало да е явен и безапелационен

Опитът за нападение против основния прокурор е опит за нападение против държавността и интернационалния авторитет на България. Важен е отговорът на страната. Той би трябвало да бъде явен и безапелационен. Това е първото нападение в модерната история на България против настоящ орган на властта. И НСО, и ДАНС, и Министерство на вътрешните работи би трябвало да изправят пред съда виновниците допустимо най-бързо. Държавата би трябвало да ни е по-мила от всичко.

Слави Трифонов: Публичен, показателен и нахален опит за ликвидиране

Беше осъществен атентат против основния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше изработен обществен, показателен и нахален опит за ликвидиране. Още по-отвратителното е, че в колата, дружно с основния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се приказва, факт е, че сходен атентат е атентат освен против един човек, а против една от институциите в страната. Практически, това е нападение против страната. Всеки може да има лично мнение за професионализма на основния прокурор, само че в човешки проект случилото се е извънредно, чудовищно, брутално закононарушение. А какво мислите за реакцията на сътрудниците публицисти? Няколко часа след атентата, те продължаваха да го назовават “инцидент ”.

Инцидент? Инцидент е да се подхлъзнеш и да си обелиш коляното. Това е опит за ликвидиране. Има два аспекта в този атентат. Първият е публичен, тъй като не е значимо името на основния прокурор и кой е той. Важна е институцията. И втори - чисто човешки, тъй като в случай че този атентат беше съумял, щеше да заличи едно българско семейство.

“Възраждане ”: Знак за разпад на държавността

Инцидентът с кортежа на Главния прокурор е знак за разпада на държавността. Опитът за нападение над обвинител номер едно е еднакво на терористичен акт. Осъждаме осъществения терористичен акт и настояваме за оптимално бързо следствие, разкриване на виновниците и санкции.

Вежди Рашидов: Опитът за атентат ни връща във времето на Луканов

Случилото се е проява и знак за неналичието на страна, на разпада. Недопустимо е да има атентат против основния прокурор на България. Какво значи основният прокурор да бъде жертва, да бъде набелязан да бъде жертва? Това приказва за безредица. Години наред някои хора, които се назовават политици, работеха за дестабилизация на обществото. Стигна се до такава степен да бъдат упреквани и задържани нелегално хора, без доказателства. Това подсказва единствено едно, че неотложно би трябвало да се вземат ограничения, тъй като следствията ще бъдат непростими. За страдание, опитът за атентат против основния прокурор ни връща във времето на Луканов.

 

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР