Атентаторът на Централната гара в Брюксел е мъртъв, съобщи белгийската

...
Атентаторът на Централната гара в Брюксел е мъртъв, съобщи белгийската
Коментари Харесай

Взривът в Брюксел е терористичен акт

Атентаторът на Централната гара в Брюксел е мъртъв, заяви белгийската прокуратура, предава Българска национална телевизия. Няма потърпевши жители при детонацията нощес. Мъжът е задействал бомбата откакто е бил видян от боен патрул.

Според специалисти, мощността на устройството не е била огромна. Като защитна мярка беше евакуирана освен гарата, само че и историческият център на Брюксел.

Малко след 8:30 ч. вечерта площад " Гранд Плас " се изпразни за секунди. Изведнъж трима бойци и служители на реда се затичаха към Централната гара по паника. Без да знаят накъде бягат, хората търсеха безвредно място, с цел да се скрият. Полицията и военните блокираха улиците.

Районът от един километър към Централната гара беше затворен за придвижване. Започна щателна инспекция на багажите на преминаващите. Целият регион към площад " Гранд Плас " е отцепен. Буквално преди няколко минути хората започнаха да бягат, полицията отдели региона. В момента дойдоха и военни, които претърсват багажа на хората.

Полицията и прокуратурата оповестиха, че са ликвидирали атентатор-самоубиец, който е взривил куфар, цялостен с експлозиви. Така той притегля вниманието на военните и те откриват огън по него. Мъжът е носил и колан с експлозиви.

Ерик Ван Дер Сипт, общоприет прокурор: Около 20:30 имаше детонация на Централната гара в Брюксел. Има обвинен, който е убит от военните, които са ситуирани на гарата. Не знаем дали мъжът е жив или мъртъв. Няма жертви. Разглеждаме случилото се като терористична офанзива.

След като е премахнат атентаторът, полицията унищожава с следен гърмеж колана с експлозиви.

До дребните часове на деня регионът към гарата остана блокиран. В радиус от към 1 км. към Централната гара в Брюксел придвижването остава блокирано. Тежковъоръжени военни и служители на реда охраняват периметъра. Нивото на антитерористична подготвеност на службите и трето, или предпоследно.

Хората, настанени в околните хотели, и живеещите в региона бяха допускани да се приберат по домовете си след поименна инспекция.

Белгийският министър председател Шарл Мишел привиква през днешния ден изключително съвещание на съвета за сигурност на кралството поради случилото се на централната гара.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР