Атентатор уби най-малко 11 души и рани 14, самовзривявайки се

...
Атентатор уби най-малко 11 души и рани 14, самовзривявайки се
Коментари Харесай

11 души загинаха при самоубийствен атентат на летището в Кабул

Атентатор умъртви минимум 11 души и рани 14, самовзривявайки се на входа на интернационалното летище в Кабу л, където хора приветстваха завръщането на афганистански вицепрезидент Абдул Рашид Достум от заточение, оповестява Агенция Франс Прес.

Високопоставени държавни чиновници, политически водачи и поддръжници напускаха летището , откакто поздравиха могъщия водач (етнически узбек) и някогашен пълководец, когато се случва детонацията .

Достум , облечен в западен костюм и слънчеви очила и пътуващ с брониран, не е пострада л, сподели представителят му Башир Ахмад Таян. Говорител на полицията в Кабул Хашмат Станикзай разяснява, че 11 души са били убити и 14 ранени.

Атентаторът самоубиец е бил пешком, оповестява представителят на вътрешното министерство Нажиб Даниш, добавяйки, че цивилни, в това число дете и членове на силите за сигурност са измежду жертвите .

Достум, свързван с нарушавания на човешките права в Афганистан, е посрещнат като звезда , напускайки чартърния аероплан от Турция, където живее от май 2017 година Неговото завръщане, което е предмет на доста спекулации, идва на фона на принуждение и митинги в няколко провинции в Северен Афганистан, които обичайно са в неговата зона на въздействие.

Хиляди последователи на Достум излязоха на улицата през последните седмици, блокирайки изборите и държавни служби и секции от автомагистрали, с цел да желаят освобождението на проправителствен боен водач и да призоват Достум да се завърне .

" Ние няма да имаме вяра на държавното управление, ще продължим да протестираме, в случай че военачалник Достум не ни каже да спрем ", разяснява протестиращ водач в провинция Фариаб. Той също по този начин повтаря апелите за освобождението на Незамудин Каисари , началник на полицията в провинцията и представител на Достум във Фариаб. Арестът на Кисари по-рано този месец възпламени митингите.

Наблюдатели разясняват, че президентът Ашраф Гани , етнически Паштун, дава зелена светлина на Достум да се върне вкъщи, с цел да стабилизира северната част и да обезпечи узбекска поддръжка преди президентските избори през идната година, в които се чака да се кандидатира.

През 2009 година, Гани разказва Достум като " прочут палач " . Седем от охранителите на Достум са наказани за полово принуждение и нелегално задържане на Ахмад Иши, някогашен губернатор на северната провинция Джовжан през 2016 година

Достум е една от няколкото спорни фигури, които Кабул желае да реинтегрира в политиката след намесата на Съединени американски щати през 2001 година " Неговият храбър статут на север е в прорез с варварщините, с които е прочут ", написа Агенция Франс Прес.

За Достум, който оказа помощ на Съединени американски щати против талибаните през 2001 година, се твърди, че е разрешил стотици талибански пандизчии да се задушат в контейнери.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР