Атентатор самоубиец се взриви и уби най-малко осем души в

...
Атентатор самоубиец се взриви и уби най-малко осем души в
Коментари Харесай

Най-малко 8 души загинаха при самоубийствен атентат срещу духовници в Кабул

Атентатор самоубиец се взриви и умъртви минимум осем души в афганистанската столица Кабул след колекция на мюсюлмански духовници, събрали се да жигосат тероризма и да призоват за мир, съобщи Ройтерс, като се базира на силите за сигурност.

Засега никоя формация не е поела отговорност за нападението.

То демонстрира, че обстановката в Афганистан в региона на сигурността се утежнява преди идните на 20 октомври избори за народен парламент и окръжни препоръки, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През последните месеци при поредност бомбени атентати в Кабул починаха десетки хора, а няма признаци нападенията да понижават по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Радикалната формация " Ислямска страна " е пое отговорността за доста от атентатите в афганистанската столица, само че съгласно силите за сигурност за няколко от тях е доста по-вероятно да са дело на мрежата " Хакани " - формация, обвързвана с талибаните.

Началникът на полицията в Пети регион на Кабул съобщи, че причинителят на днешната офанзива се е взривил покрай входа на шатра, в която заседавал религиозният орган, прочут в Афганистан като Съвет на улемите, съобщи Асошиейтед прес.

Самата шатра е на различен обичаен за Афганистан орган Лоя джирга или Съвет на старейшините.

Съветът на улемите, който включва мюсюлмански духовници, учени и мъже с престиж в религиозните и правните среди от цялостен Афганистан, е издал фетва, с която афишира самоубийствените атентати за " харам ", т.е. неразрешени съгласно ислямския закон. На днешното съвещание на съвета са взели участие към 2000 негови членове.

Съветът призовал както афганистанските държавни сили, по този начин и талибаните и другите радикални групировки, да спрат да водят война между тях и да се спогодят за прекъсване на огъня и започване на мирни договаряния.

Той за пръв път е излязъл с сходен апел, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР