Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4

...
Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4
Коментари Харесай

Похитители разбиват два самолета в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк

Атентатите от 11 септември 2001 година са поредност от 4 съгласувани самоубийствени офанзиви против Съединени американски щати, осъществени на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон.
Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна формация „ Ал-Кайда “ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите съзнателно разрушават 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се срутват до основи. Терористите разрушават третия аероплан в Пентагона – седалището на Министерството на защитата на Съединени американски щати, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият аероплан се разрушава в намерено поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, откакто пасажерите оказват опозиция, преди самолетът да доближи задачата си във Вашингтон. По публична статистика броят на починалите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пасажерите в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 страни. Загиват също по този начин и служители на реда, пожарникари и други избавителни служащи.
Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява мощно в политически, психически и стопански аспект освен Съединени американски щати, само че и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 година водачът на групировката Осама бин Ладен, който в началото отхвърля всякакво присъединяване, поема отговорността за атентатите. Като претекстове за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен показват американската поддръжка за Израел, наличието на американски военни сили в Саудитска Арабия и глобите против Ирак. В отговор на офанзивите Съединени американски щати стартират война против тероризма и нахлуват в Афганистан, с цел да смъкват от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много страни по света ускоряват ограниченията за сигурност и вкарват антитерористично законодателство. През май 2011 година Бин Ладен е открит и погубен.
Разчистването на площадката на Световния търговски център завършва през май 2002 година Възстановяването на Световния търговски център се оказва комплицирано, защото пораждат несъгласия по отношение на типът на новите здания и тяхната структура. На 11 септември 2011 година на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориала през 2013 година е приключен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата). Пентагонът е възобновен в границите на една година и до постройката е построен мемориал през 2008 година На мястото на авариралия четвърти аероплан през 2009 година стартира създаване на непрекъснат мемориал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР