Атанаска Дишева, която гласува против единствения кандидат за главен прокурор

...
Атанаска Дишева, която гласува против единствения кандидат за главен прокурор
Коментари Харесай

Дишева: Заплахата на Гешев е препратка към Методи Лалов, който също не мълча

Атанаска Дишева, която гласоподава " срещу " единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев през днешния ден, а и първия път на 24 октомври, изясни пред публицисти обстановката, при която преди гласуването е била застрашена от Гешев в коридора на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Тя изясни, че в почивката е излязла в коридора и била последвана от основния прокурор Сотир Цацаров.

" Г-н Цацаров потегли с мен като настояваше да ми каже, че се греша в визиите или вижданията си за това какъв брой е чист и бял господин Панов или нещо такова. Нито съм заявявала сходно нещо пред него, нито в обществен диалог, само че той държеше да ми го каже. Това беше в интервала от време до момента в който се пробвах да се кача в кабинета си ", описа Дишева, която е член на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

" Гешев излезе от кабинета, в който евентуално е гледал дебата, а господин Цацаров приказва с мен в коридора. Това беше подтекстът. Гешев застана с две ръце над Цацаров и Чолаков (показва поза, сходна на прегръщане през раменете – бел. ред.), а аз бях на към метър против тях. Цацаров и Чолаков не споделиха нищо във връзка репликата му ", изясни Дишева.

" В момента съм член на Висш съдебен съвет и има съвсем още 3 години до края на мандата. Преди това бях арбитър във Върховния административен съд и имам право да се върна там след края на мандата. Никога не съм заявявала, че искам да напусна работата си като арбитър, нито да напусна Висш съдебен съвет и през днешния ден без никакъв мотив или съответна причина господин Гешев съобщи, че от мен ще стане прелестен общински консултант ", добави още тя.

Тя сподели, че е имало опция Гешев да каже, че от нея би станал прелестен депутат, министър или да уточни друга политическа фигура.

" Препращането към общински консултант съгласно мен беше препращане към кариерата на един някогашен към този момент арбитър, който не мълчеше ", сподели Дишева.

Тя посочи, че става дума за Методи Лалов, който подаде оставка като арбитър в Софийския областен съд, а в този момент е общински консултант, определен от листата на " Демократична България ". Дишева напомни и че против него имаше няколко дисциплинарни каузи и че е изразявал обществено позициите си.

" Избори за общински съветници имаше напълно неотдавна и скоро не се планува да има такива та да ме праща господин Гешев да ставам общински консултант ", добави Дишева.

Тя разяснява и думите на Иван Гешев, който на конференцията след гласуването съобщи, че ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска са говорили по време на съвещанието политически с съвсем всякаква липса на правни доводи.

" Това за политическото говорене господин Гешев го повтаря от предишния път. Още тогава аз го попитах какво той влага в понятието " политическо говорене ". Не ми отговори и сподели: " Не съм на изпит ". Самият той непрестанно използваше понятията " политическо говорене ", " политически въпроси ". Аз и през днешния ден мисля, че задоволително се аргументирах за какво не считам говоренето си за политическо ", изясни позицията си Дишева.

Тя сподели, че когато се приказва в негова поддръжка, това не е политическо говорене, а противоположното – когато се приказва срещу позициите на Гешев, той го пояснява като политическо говорене.

Помолена да изясни и упреците към нея за това, че брачният партньор й е бил член на политическа партия " Да, България ", тя изясни, че това е почнало още през април 2017 година безусловно на третия или четвъртия ден откакто е подала заявление за кандидатстване в процедурата по желание на членове на Висш съдебен съвет.

" Към оня миг брачният партньор ми беше член на " Да, България " и прекрати участието си в средата на май месец по съображения, свързани с това да спрат упреците, свързани с моята работа. Днес министърът на правораздаването попита дали брачният партньор ми е съумял в изборите за общински консултант от листата на " Да, България ". Той не се е кандидатирал и не е член на тази политическа партия към този момент две години. Ваденето на една и съща тематика е форма на опасност и аз по този начин го схващам ", акцентира Дишева.

Помолена да дефинира с две думи днешния избор на Гешев тя сподели: " Предрешен. И една е задоволителна ".

Как Дишева изясни диалога в коридора пред членовете на Висш съдебен съвет - тук
Първите думи на Гешев, Цацаров и министър Данаил Кирилов след гласуването - тук
Как бе определен наново Иван Гешев - тук
Как протече съвещанието във Висш съдебен съвет и кои са протестиращите - четете тук.
Кои улици са затворени през днешния ден - тук
Какви са вероятните сюжети след решението на президента - тук
Как Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор - четете тук
Изборът на Иван Гешев - четете тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (185)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР