Атанас Зафиров, член на ИБ на БСПСъстоянието на отбраната и

...
Атанас Зафиров, член на ИБ на БСПСъстоянието на отбраната и
Коментари Харесай

ГЕРБ харизаха грешни милиони за Су-25

Атанас Зафиров,
член на ИБ на Българска социалистическа партия

Състоянието на защитата и въоръжените сили постоянно са били във фокуса на вниманието на Българска социалистическа партия, изключително в сегашния интервал, присъщ със намаляване на бойните качества на формированията от типовете въоръжен сили и най-много тези на Военновъздушни сили. Българска социалистическа партия освен поддържа модернизацията на въоръжените сили, като значимо изискване за създаване на нужните качества, само че и споделя желанията за поправяне и поддържане на наличната летателна техника, до закупуване и преодоляване на новата.
В тази връзка, както обещахме, ние непрестанно следим освен процедурите, свързани с модернизацията, само че и тези за ремонтирането на остарялата техника. Затова за нас огромен интерес представляваше процедурата по желание на компания за ремонт на щурмовите самолети Су-25. По този проблем от няколко дни в обществото зрее скандал, който МО неумело опита да неглижира, като с това още повече укрепи съмненията за нещо неправилно и подозрително в цялата процедура. Първи в Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков зададе поредност от неуместни въпроси, на които очевидно сюрпризираният боен министър Каракачанов мъчно и неубедително намираше отговор. Последвалото развиване на поръчката и изтеклите в общественото пространство документи обаче демонстрираха правотата на нашите питания.
За възлагане на поръчка с предмет "Възстановяване на летателната валидност на самолети Су-25, рамково съглашение " МО предприе процедура на договаряне без издание на съобщение за социална поръчка. Поканата беше отправена до "558 Авиационен ремонтен цех ", Беларус, и до "Обединена авиостроителна корпорация ", Русия. Имаме основателни съмнения, че авансово се е знаело, че съветският цех е с претрупан график и няма по какъв начин да поеме главния ремонт, което на процедура е трансформирало поръчката в съревнование с един предупреден победител. Трябва ли тогава да ни учудва фактът, че той оферира

цена, три пъти по-висока от заложената

която в последна сметка даже с направените в хода на договарянията редукции е над два пъти по-висока от в началото оповестените 82,5 милиона. Друг е въпросът и по какъв начин се стигна до тези 82,5 милиона, откакто първоначално министърът говореше за 41. Вижте прогресията - 41 милиона - 82,5 милиона и в последна сметка - 170 милиона с Данък добавена стойност (според изтекли в пресата документи). При поискани от завода в Беларус, забележете, над триста милиона! И запитвам аз - що за поръчка е това, в която милионите хвърчат нагоре-надолу със светлинна скорост, като че става въпрос за хартийки от играта "Монополи "!?
Да се чудим ли тогава за какво решението за разкриване на процедурата е взето не от министъра на защитата Каракачанов, а от заместник-министъра Анатолий Величков, който в този интервал го е замествал. Това е станало на 17.08.2018 година, заповедта за заменяне е била до 19.08. 2018 година, т.е. министърът е трябвало да се върне след два дни в случай, че 18.08 и 19.08 са събота и неделя. Впечатление прави и фактът, че решението за разкриване на процедурата №108 е взето и заведено в администрацията на 17.08.2018 година От същата дата е и изходящият номер на поканата до участниците, подписана от заместник-министър Величков. Това бързане очевидно демонстрира, че в процедурата има нещо неправилно, заради което министърът е предпочел различен да сложи подписа под решението и поканата за възобновяване летателната дарба на Су-25.
И още: поканата е отправена на 17.08.2018 година, срокът за показване на офертите е 10.09.2018 година (след по-малко от месец), а самото договаряне е несъмнено за 12.09.2018 година (два дни по-късно). Не е ли прекомерно скоропостижен този развой за по този начин съществени и толкоз обемни действия? Още повече, че с писмо № 9237/28.08.2018 година до министъра на защитата "Обединена авиостроителна корпорация " - Русия, моли срокът за подаване на офертите да се удължи до 10.10.2018 година Защо срокът не е продължен, в случай че това е в полза на по-добрия избор? Или в действителност е за предпочитане

съревнование с един кон?


Трето, не се планува присъединяване на българския цех "Авионамс " в този развой и тук е един от главните въпроси, който не получи отговор - докога българските фабрики ще бъдат подценявани за сметка на непознати такива, макар изказването на премиера от август 2016 година: "приватизацията на "Авионамс " опонира на естествените правила, вертолетите и самолетите на авиобазата да се ремонтират там, където кацат - в личния им двор ". Такива бяха и обещанията на министъра на защитата за потребление на военнопромишления комплекс в ремонта и поддръжката на въоръжението и техниката. Коментарът му, че заводът няма лиценз за това, е истина, само че не цялата истина. В писмо № Р9123/3-131699/19.09.2018 година на РОСОБОРОНАЕКСПОРТ до изпълнителния шеф на "Авионамс " АД е упоменато, че според извършените предварителни съвещания и договаряния сред тях, е създадена разграничителна ведомост, която може да служи за основа на организацията на контролно-възстановителните работи на Су-25 на територията на България. РОСОБОРОНАЕКСПОРТ твърди също по този начин, че в хода на взаимната работа е допустимо да се разширят опциите на "Авионамс " по ремонт и възобновяване на авиационна техника за в бъдеще. Реализиране на подобен ремонт би икономисало средства, би основало работа на "Авионамс " и част от изразходваните средства биха останали в България. От развиването на процеса до момента излиза наяве, че подобен вид на осъществяване на поръчката не се планува. Питам: Имаше една паметна разходка на премиера, запомнена с почукването с пестник по корпуса на самолетите, след която той в изявление за Народоосвободителна въстаническа армия, назова ремонта на моторите на МиГ29 в Полша "глупост " и призна за писмо от съветския държавен консорциум с покана за диалози с "Авионамс " и процедура по възобновяване на лиценза за ремонт на Миг 29 и СУ 25. Това беше на 12 август 2016 година - преди повече от две години - какво се направи за това време за възобновяване качествата на "Авионамс "??
Отговарям: Нищо! Или най-малко нищо действително.
На последващо място - защото изключителните права по поправки от подобен темперамент има само производителят - съветската страна, то където и да се ремонтират самолетите - в Беларус, в България или другаде, документът ще бъде публикуван от ПАО "Сухой " (това, прочее изяснява и подправеното пояснение, че са поканени единствено тези компании, тъй като това са единствените фабрики, способни да извършат подобен ремонт. Аз, да вземем за пример се сещам за най-малко още два - в Грузия и Украйна. Те обаче по обясними аргументи не биха получили от руснаците сходен сертификат).
След като авансово се знае, че без съветската страна няма да се мине, следователно - къде ремонтът ще е по-изгоден стопански? В "Авионамс " или в Беларус, където с изключение на всичко друго ще има разноски по превозване на самолетите до Барановичи и назад.
Четвърто, буди неразбиране и т. 4.5 от поканата до Белоруската страна, предвиждаща присъединяване в договарянията на упълномощено от участника лице/лица. Посредник? Ами нали и децата знаят, че нормалната роля на медиаторите в сходни покупко-продажби е прибирането на комисиона от съвсем празния джоб на търпеливия български поданик.
Има и още нещо - всяка поръчка над 100 милиона лв. по закон би трябвало да мине за глоба през Народното събрание. Тука обаче с един обикновен трик, наименуван Рамково съглашение, сумата се разхвърля за няколко години и Народното събрание е прескочен. МО изяснява, че по този начин се подсигурява осъществяване, единствено в случай че има средства. Което занапред, с риск да бъда неприятен оракул, ме кара да считам, че надали ще се стигне до ремонт и на 14-те самолета... парата отново ще отиде в свирката, само че пък може и да греша.
Накрая може да обобщим по този начин: България разполага с 14 самолета Су-25, които са влезнали в употреба през 1987 или 1988 година Техният механически и междуремонтен запас е изминал преди повече от 10 години (факт, който самичък по себе си слага доста други въпроси, скоро ще търсим отговори и на тях). Затова те се нуждаят от ремонт, с който да се изпълнят всички настоящи бюлетини. След осъществяването на ремонта удължаването на ресурса на самолетите може да стане единствено със документ, публикуван от ПАО "Сухой ". Руската страна нееднократно е изразявала предпочитание да работи със цех "Авионамс ", само че все пак МО

не желае да разпореди поръчката на българския цех


който беше приватизиран точно с тази цел (по думите на премиера Борисов).
Няколко въпроса - нито един отговор до момента, единствено оправданията на Министерството на защитата по отношение на цената на ремонта и че плануваните средства няма да бъдат увеличени. Но нито дума за това, че "Авионамс " също може даже по-успешно да извърши поръчката за ремонта на Су-25. И това не са празни догатки - през годините в завода са ремонтирани 28 броя самолети СУ-25 и 98 броя мотори Р95Ш.
Да се чудим ли тогава, че синдикатите още през септември сигнализираха за напрежение в завода и предпочитание "държавното сдружение наложително да бъде включено в тръжните документи като подизпълнител на определената компания, като това би осигурило дълготрайна претовареност на над 300 авиоспециалисти "! Глас в пустиня... Призовавам управлението на държавния "Авионамс " самоуверено и отговорно да излезе с истината по въпроса и да не се опасява да я каже на всеослушание!
И напълно в умозаключение ще се обърна към премиера. Как по този начин, бе господин Борисов, в предишния мандат харчихте неверни пари за ремонт на мотори в Полша (който се оказа цялостен провал), тъй като в Русия не може, късахте ризи пред НАТО и Брюксел какви евроатлантици сме, а през днешния ден сте подготвени да харижете едни доста милиони на цех в Беларус, който иска-не желае, отново ще почука на вратата на съветския производител. Което си е и вярно - споделих ви го от трибуната на Народно събрание още преди три години.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР