Атанас Славов, който е доцент по конституционно право, коментира ицбора

...
Атанас Славов, който е доцент по конституционно право, коментира ицбора
Коментари Харесай

Доцент по конституционно право: Не мисля, че Иван Гешев притежава качества за главен прокурор

Атанас Славов, който е доцент по конституционно право, разяснява ицбора на Иван Гешев за основен прокурор.

" Трябва да напомним какъв е конституционният и законов стандарт. Изискването е за професионални и нравствени качества. В закона за Съдебната власт се споделя, че това би трябвало да е персона, която е със изразена обществена позиция в отбрана на върховенството на закона, правилата на правовата страна. Аз не мога да осъждам качествата на господин Гешев като прокурор по съответни каузи, макар че имам мнение по отношение на делото за КТБ и то е по-скоро отрицателно. Но във връзка с условието да пази правилата на правовата страна, ние видяхме тъкмо противоположното. Дори в най-публичната част на процедурата - отговорът на въпроси на цивилен организации, господин Гешев си разреши непосредствено да нападна избрани цивилен организации, в това число медии, като принадлежащи към един, изтъквам - политико-икономически и медиен кръг, който цели надали не дестабилизиране на страната. Това е неприемливо за претендент за основен прокурор авансово да показва като обществени врагове, като врагове надали не на страната избрани организации и лица. Аз не настоявам, че всички от тях имат някаква социална легитимност или признатост, само че част от организациите, които питаха доста съответни въпроси, са приети цивилен органицации с престиж. И не може по този метод да се приказва от бъдещия основен прокурор ", сподели той.

" Нещо повече - в границите на процедурата Гешев си разреши да нападна самостоятелната адвокатура. Аз с изключение на преподатвател в университета съм и юрист. Лично се усещам обиден от думите на господин Гешев тогава, когато той отхвърля ролята на юриста в процеса. Ролята на юриста в процеса не е просто да вземе парите на клиента, а да пази правата и свободите на жителите и това е негова конституционнна отговорност. Така че има едно недоумение на фундаментални за демократичната правна система качества, което мен извънредно доста ме тормози. Така че не мисля, че господин Гешев притежава качествата за основен прокурор ", съобщи още Славов в предаването " Лице в лице " по БТВ.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР