Атанас Скатов получи приза Почетен факлоносец на мира от организаторите

...
Атанас Скатов получи приза Почетен факлоносец на мира от организаторите
Коментари Харесай

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов получи наградата " Почетен факлоносец на мира " от уредниците на международно известната интернационална щафета " Пробег на мира "

Топ алпинистът на България Атанас Скатов се приготвя интензивно за зимното нанагорнище на връх К2 (8611м). Към момента българин в никакъв случай не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8000 м. Организаторите на международно известната интернационална щафета " Пробег на мира " (Peace Run) виждат в българина мощен дух и върховен блян към мир и естетика. Атанас посвещава своите невероятни достижения в алпинизма на идеята за запазване на околната среда, на живот в мир и естетика с природата, със себе си и хората към него. На тържествена гала, извършена на 26 ноември в столицата, нашият планинар бе почетен с премия и звание " Почетен Факлоносец на мира ".

Начало на " Пробега на мира " и премията " Почетен Факлоносец на мира " слага източният мъдрец, преподавател по медитация и международен деятел за мир Шри Чинмой. Той основава оценката, с цел да може посредством него да бъдатуважени и поощрени хора от всички сфери на живота, които посредством персоналния си образец поддържат идеята за вътрешен и външен мир, приемливост и съгласие сред хората. По този метод се отдава чест на качествата на сърцето - възприятие за персонална отговорност, деянията на безкористна обич, съчувствие и добрина, които способстват за превръщането на нашия свят в място, изпълнено с мир, хармонията и добрина.



В годините измежду удостоените с премията са както видни политически персони, спортисти, известни фигури, по този начин и деца, които, посредством своя образец служат на идеята за мира. Някои от тях са: Карл Люис /носител на 9 златни олимпийски медала/, Архиепископ Дезмънд Туту / Нобелов лауреат за мир /, Майка Тереза / Нобелов лауреат за мир /, Михаил Горбачов / Нобелов лауреат за мир /, Херман Ван Ромпой /Изтъкнат европейски политик /, Нелсън Мандела / Борец за тъждество и Нобелов лауреат за мир /, Йорданка Фандъкова /Кмет на гр. София/, Йордан Йовчев /спортист/ и други.

Организаторите приготвиха писмено видео за Скатов, вкоето показаха достиженията и персоналната философия на нашия огромен планинар. Чрез асортимент на фотоси и цитати от книгите му беше показана неговата философия за усърдие, мир и естетика със себе си и природата, самообладание, непримиримост, примирение и ентусиазъм.



С неспокойствие и наслада Атанас показа, че е разчувстван от признанието и от своя страна подари последната си книга " Седемте континентални първенеца " - издание на персоналните му дневници при изкачването на 7-те най-високи върхове на планетата. Скатов я надписа по следния метод: " Благодаря Ви сърдечно за поддръжката и високото отличие! Продължаваме дружно напред и нагоре към върховете за един по-добър и по-чист свят за нашите деца! Заедно за МИР! ".

Г-жа Виолета Ангелова, представител на Пробега на мира в България, сподели: " Стремежът за мир води до проявление и разпространение на мира от сърце на сърце. Запалвайки искрите на мира в сърцата на хората по целия свят, ние трепетно следим растежа на ново потомство, проявяващо в по-голяма степен висшите идеали, които въплъщава идеята за мир. Благодарим на нашия другар Атанас Скатов завдъхновяващия образец, който ни дава. Атанасе, сърдечно ти благодарим, че въплъщаваш концепцията за прогрес и благополучие на света посредством най-ценното от всички човешки качества - мирът! ".



Непосредствено след награждаването, Атанас Скатов разгорещено показа: " Благодаря сърдечно. Много се развълнувах… Мирът естествено за мен е най-важното. За да има мир, имаме една невероятна дума, може би за мен е най-важната дума в българския език: " примирение ". Коренът на думата е мир. За да реализираме мир, би трябвало да бъдем смирени, да бъдем положителни хора, да си оказваме помощ, тъй като единствено дружно, заедно, можемда доближаваме това което желаем ".

" Мирът не значи неявяване на война. Мирът значи наличие на обич, естетика, задоволство и единение " — Шри Чинмой, създател (1931-2007).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР