Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник

...
Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник
Коментари Харесай

Трагедията с Боян Петров отказа Наско Скатов от покоряване на Еверест

Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник - Чо Ою (8188 метра), е доста евентуално да не поеме към Еверест, както в началото беше възнамерявал. Сливналията изясни пред БЛИЦ, че нещастието с Боян Петров е на път да го разубеди да поеме към Покрива на света за трети път, откакто два пъти към този момент го покори.

"Много тъпо за Боян! Голяма покруса, само че по този начин е при нас - знаем, че постоянно може да се случи нещо и сме до там! След това, което стана, премислям да отложа офанзивата на Еверест. Качих Чо Ою без О2 и без шерп. Сам пренасях багажа си от към 30 кг, който разпределях по лагерите. Страшно мъчно ми беше, само че съумях. И идната ми цел е да кача и Еверест без непозната помощ и без О2 ", показа Скатов пред БЛИЦ от град Тингри, където събира сили от няколко дни.

"По принцип възнамерявам в петък да се насочва към Еверест, само че не знам... може и да се откажа. В четвъртък би трябвало да стане ясно какво ще става. Другото, което ме стопира е, че извънредно доста стегнаха ограниченията за сигурност след случилото се с Боян. Не желаят да ме пускат на Еверест без шерп. Правят го от позиция на сигурността, желаят да се подсигурят. За шерпата обаче се заплаща много - към 6 хиляди $, а аз толкоз пари нямам в себе си... На Еверест всички се качват с шерп и с О2. На година има по едвам два-три случая като моя - да го качиш без О2 и без шерп. По принцип той им носи бутилките и останалия багаж. При обикновено качване на Еверест на всеки планинар са му нужни шест бутилки О2, като всяка от тях тежи 3 кг. Работата на шерпа е да ги носи и разпределя по лагерите. Към момента има два разновидността, само че е по-вероятно да не потегли... или по-точно казано: да не ми разрешат да потегли! ", заяви Атанас Скатов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР