Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник

...
Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник
Коментари Харесай

Трагедията с Боян Петров спира Скатов за Еверест!

Атанас Скатов, който на 13 май изкачи още един осемхилядник - Чо Ою (8188 метра), е доста евентуално да не поеме към Еверест, както в началото беше възнамерявал. Сливналията изясни, че нещастието с Боян Петров е на път да го разубеди да поеме към Покрива на света за трети път, откакто два пъти към този момент го покори, написа Блиц.

" Много тъпо за Боян! Голяма покруса, само че по този начин е при нас - знаем, че постоянно може да се случи нещо и сме до там! След това, което стана, премислям да отложа офанзивата на Еверест. Качих Чо Ою без О2 и без шерп. Сам пренасях багажа си от към 30 кг, който разпределях по лагерите. Страшно мъчно ми беше, само че съумях. И идната ми цел е да кача и Еверест без непозната помощ и без О2 ", показа Скатов от град Тингри, където събира сили от няколко дни.

" По принцип възнамерявам в петък да се насочва към Еверест, само че не знам... може и да се откажа. В четвъртък би трябвало да стане ясно какво ще става. Другото, което ме стопира е, че извънредно доста стегнаха ограниченията за сигурност след случилото се с Боян. Не желаят да ме пускат на Еверест без шерп. Правят го от позиция на сигурността, желаят да се подсигурят. За шерпата обаче се заплаща много - към 6 хиляди $, а аз толкоз пари нямам в себе си... На Еверест всички се качват с шерп и с О2. На година има по едвам два-три случая като моя - да го качиш без О2 и без шерп. По принцип той им носи бутилките и останалия багаж. При обикновено качване на Еверест на всеки планинар са му нужни шест бутилки О2, като всяка от тях тежи 3 кг. Работата на шерпа е да ги носи и разпределя по лагерите. Към момента има два разновидността, само че е по-вероятно да не потегли... или по-точно казано: да не ми разрешат да потегли! ", заяви Атанас Скатов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР