Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година -

...
Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година -
Коментари Харесай

Атанас Скатов пред DarikNews: Когато си горе, изпитваш благодарност, че планината те е допуснала

Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - вр. Дхаулагири в Непал, с което усъвършенства персоналния си връх. С височината си от 8167м „ Бялата планина “, в превод от санскрит, се подрежда на седмо място измежду 14-те осемхилядника на нашата планета. С това Скатов направи още една решителна крачка към така наречен Хималайска корона. Титла, мечтана от доста алпинисти, само че притежавана от малко на брой.

За следващия си триумф българският планинар споделя в изявление за DarikNews.bg.

 Атанас Скатов на връх Дхаулагири www.atanasskatov.com

- Здравей, Наско, безусловно преди дни се завърна от следващата си експедиция, при която сполучливо изкачи връх Дхаулагири (8172 м). Той е четвъртият ти осемхилядник за този сезон, което е и връх за теб. Как се чувстваш?

- Добре, даже започнах още веднъж да упражнявам.

- Успя ли да се възстановиш? Много хора в действителност не си дават ясна сметка какво предизвикателство е това за човешката физика и душeвност.

- Точно по този начин е. Когато изкачиш 4 осемхилядника в границите на 14 дни, умората се натрупва. Аз обаче мощно имам вяра, че човешкият организъм има много съществени благоприятни условия. Всеки би трябвало да ревизира къде са техните граници. Полезно е човек да тренира тялото и душeвността си, с цел да знае по кое време какво може да чака, а и тренираният организъм по-лесно се възвръща.-->

Затова и моят зов към всички е да живеят интензивно и да спортуват. Хората би трябвало да отдръпват еднообразно внимание както на тялото, по този начин и на духа си.

- Как мина изкачването на Дхаулагири?

- Нямаше ден, в който да не е валял сняг, и то щедро. Постоянно имаше насъбран нов сняг във височинните лагери, който доста затруднява придвижването и го прави по-бавно, тъй като непрестанно би трябвало да се проправя пъртина. Снегът обаче не е от такова огромно значение, колкото вятърът. Именно поради мощния вятър доста алпинисти се отхвърлиха от експедицията. От 60 души на Дхаулагири, единствено 7 стигнахме до върха. Може да си визиите за каква компликация става въпрос. Отделно от това върхът е доста стръмен. Финалното нанагорнище е през един коридор с доста огромен надолнище и там всеки се катери самичък за себе си. Няма осигуровки, няма нищо. Много рисково беше, само че в алпинизма е по този начин. Ако не беше рисково, щеше да е като футбола или тениса.

- Много хора се питат от какво са стимулирани алпинистите. Защо човек желае да се качи самичък на височина, на която лети един пътнически аероплан да вземем за пример, а на всичко от горната страна и с риск за живота си?

- Всеки си има своя причина. Аз знам за какво го върша и мощно съм стимулиран да не преставам. Искам да тествам своя режим на хранене, към който се придържам все 8 години и считам, че това е бъдещето на нашата планета.

- Ти си веган и задачата ти е да докажеш, че човек може да реализира изключителни спортни достижения и без консумация на животинска храна. Разкажи, за какво го правиш?

- Няма по какъв начин да продължава повишаването на популацията на планетата и да продължаваме да се храним щедро с месо и животинска храна. Първо – това е извънредно замърсяващо. Второ – когато станем 30-40 милиарда души, няма по какъв начин да се създава толкоз доста животинска продукция, тъй като няма толкоз огромни площи, на които да бъде засята храна за тях. Не е нужно хората да станат вегетарианци или вегани, а единствено да се понижи потреблението на животинска храна. Това даже е потребно и се удостоверява от доста експерти. Има доста способи да допринесеш за екологията на нашата планета и един от тях е да намалиш потреблението на животинска храна. Не е значимо количеството на храната, а качеството ѝ. Човек би трябвало да знае с какво и по какъв начин да се храни, с цел да бъде здрав.

- По време на експедицията ти сподели фотоси, които потвърждават какъв брой доста са се разтопили ледниците в подножието на върха.

- Ледниците се топят с доста огромна скорост. Научно потвърдено е, че температурата на планетата се повишава. Това е поради няколко парникови газа, единият от които е метанът, който го създават животните. Естествено, не можем да кажем, че животните са главният замърсител на нашата планета, има и доста други, само че би трябвало да се работи във всички направления.

- С изкачването на Дхаулагири ти направи поредна крачка към „ Хималайската корона “. Какво е възприятието да видиш света от 8 000 метра височина?

- Когато си горе, първо изпитваш благополучие. Изпитваш и признателност, че планината те е позволила, тъй като в никакъв случай не е несъмнено, че ще изкачих върха. Щурмът от последния височинен лагер до върха е 19 часа. Трябва да си призная, че аз не бях сигурен дали ще го доближи. Разстоянията са големи, а метеорологичните условия се трансформират безусловно за секунди.
Ето за какво, когато погледнеш света от тази височина, изпитваш наслада, само че и признателност.

- Ти снима видео от върха, в което насочи някои прочувствени послания. Какво сподели на всички твои почитатели?

- Преди да потегли за върха записах една фондация – Save the planet. На мен ми е мъчително и болно за нашите гори. Политиците считат, че би трябвало да изрежем дърветата, с цел да може една шепа хора да изкарват пари и никой не мисли за бъдещото. Масовата сеч ще докара до неприятен край. Аз знам, че самичък няма да съумея да се оправя с този огромен проблем, за който всички политици мълчат, само че се надявам да намеря задоволително съидейници. Българските гори са на всички жители, а не на дребна група предприемачи, които ги изрязват. Ако ние не ги опазим, кой различен?

- Ако би трябвало с изречение да се обърнеш към всички свои почитатели, какво ще е то?

- Бъдете по-добри и водете логичен метод на живот! Ние сме общество и би трябвало да сме загрижени за общото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР