Атанас Мерджанов е член на Националния съвет на БСП, който

...
Атанас Мерджанов е член на Националния съвет на БСП, който
Коментари Харесай

Атанас Мерджанов: Ако някой има вождистки намерения, то БСП не му е подходящата партията

Атанас Мерджанов е член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, който през вчерашния ден скандално отхвърли в началото направената листа за евровота от антуража на лидерката Корнелия Нинова и я принудиха да я поправя, като включи на 5-та позиция ръководителя на ПЕС Сергей Станишев. Атанас Мерджанов е бил народен представител в три състава на Народното събрание - 38-мо, 40-то и 41-во Народно събрание, по обучение е социолог.

- Г-н Мерджанов, по какъв начин ще коментирате това, че в листата на Българска социалистическа партия на 4-та позиция е човек от "надпартийната, самостоятелна " президентска институция? Това не е ли доказателство за тесните връзки сред Българска социалистическа партия и президентството?

- Всеки може да развива разнообразни тези. Но това, което се случи на вчерашния пленум на Българска социалистическа партия потвърждава, че сме единствената демократична партия у нас, че не сме вождистка партии и имаме задоволително вътрешни механизми, с които да реагираме в полза на демокрацията. Смятам, че в последна сметка Народно събрание излъчи безапелационна листа, което ще даде опция на лявомислещите хора у нас да припознаят в претендентите ни свои бранители на ползите и потребностите си.

- Корнелия Нинова направи изказване, с което трансферира отговорностите върху Народно събрание за резултатите от вота. Това значи ли, че, в случай че Българска социалистическа партия се провали, тя няма да подаде оставка?

- Такова изказване не подхожда на политически водач, още повече на водач на Българска социалистическа партия. Отдавам го по-скоро на заетост и изтощеност. Отговорност за резултатите от вота, ще носи всеки един член на Българска социалистическа партия. Има и лични отговорности, всеки би трябвало да си носи кръста. Ще забележим каква оценка ще си дадем след изборите, само че най-много по какъв начин ще ни оценят гласоподавателите.

- Много ли са фронтовете, които Корнелия Нинова отваря като ръководител на партията?

- Вчера Народно събрание на Българска социалистическа партия закри огромна част от фронтовете в партията. Нашият общ фронт от тук нататък ще бъде на 26 май, когато би трябвало да отвоюваме победа над ГЕРБ. Надявам се през вчерашния ден всеки от членовете на Народно събрание да си е направил ясни и безапелационни заключения.

- Да разбирам ли, че смятате, че партията ви е спечелила от пленума през вчерашния ден?

- Спечели вътрешно партийната народна власт. Народно събрание на Българска социалистическа партия сподели, че подготвени предписания не могат да му бъдат снасяни от който и да е. Че има рационален, мислещ Народно събрание, който работи, бори се с политически средства и съумя да направи забавна, конкурентна и безапелационна листа.

- Все отново като че остава чувството, че вие от Народно събрание, унизихте Корнелия Нинова. Впрочем, тя към този момент водач на глинени крайници ли е?

- Не желая в този момент да разясня сходни въпроси. Важно е Българска социалистическа партия да се показа мощно.

- Добре, а какъв е коментарът ви на думите на вашата колежка Велислава Дърева, която на пленума през вчерашния ден съобщи, че партията ви в никакъв случай не е унизявала по този начин различен човек както Станишев чак от времето на Трайчо Костов до момента?

- Това е въпрос от вътрешнопартийната ни полемика. Но ви убеждавам, че всичко, което се случи по време на диалозите ни, е за положителното, което се случи в последна сметка с листата ни. Ние няма да позволим Българска социалистическа партия да стане властническа партия. Ако някой има вождистки планове, то не е познал и не е случил на партията, в която членува.

- Не се ли боите, че едно преференциално гласоподаване може да размести пластовете и да не докара до предстоящите от вас резултати?

- Социолог съм по обучение, само че не съм гадателка. Прибързано е да приказваме за крайните резултати от вота. Усилията ни в този момент би трябвало да са ориентирани към положителна и смислена акция. Макар и единствено с 1 глас, само че би трябвало да победим ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР