Атанас Костов е кандидатът на Демократична България (ДБ) за кмет

...
Атанас Костов е кандидатът на Демократична България (ДБ) за кмет
Коментари Харесай

Пловдив трябва да финансира подмяната на печките на твърдо гориво

Атанас Костов е претендентът на " Демократична България " (ДБ) за кмет на Пловдив и от гражданската квота на групировката. В града той развива една от най-успешните български адвокатски фирми за интелектуална благосъстоятелност. Специалист е по интернет право и цифровизация. Инициирал в публичен интерес две наказателни производства против противозаконното горене на гуми и замърсяването на въздуха в Пловдив. Според него жителите би трябвало да получават повече информация за замърсяването на въздуха в електронна платформа. Трябва да имат опция да подават сигнали и тъжби онлайн. Общината би трябвало да се опита да си върне градския превоз и да се оправи с презастрояването в града.

Г-н Костов, Пловдив е град, в който въздухът през зимата постоянно е рисково замърсен. Как смятате да решите този проблем?

Качеството на атмосферния въздух в Пловдив продължава да буди сериозна угриженост. Огромен брой случаи на преждевременна гибел през 2015 година са се дължали на концентрации на фини прахови частици, 350 - на централизация на озон и 640 - на централизация на азотен диоксид. Основните източници на замърсяване на въздуха с прахови частици са битовите отоплителни съоръжения, работещи с твърди горива, както и превозът. Старият авто парк покачва риска от превишаване на излъчванията на азотни оксиди. Община Пловдив към момента не е приложила никакви структурни ограничения за справяне със замърсяването на въздуха и за хармонизиране на задачите за качеството на въздуха със характерни основни секторни политики (например климат, енергетика, транспорт).

Липсва работа на община Пловдив с неправителствения бранш и образователните заведения, които са ангажирани с тематиката " екология ". Няма разбор на това какви растения е уместно да бъдат засети в градска среда за съкращаване на замърсяването на въздуха и битка с климатичните промени. Липсата на сходен разбор води до засаждане на дървета, които бързо се разболяват и нямат времева резистентност, а това води до обезлесяване на града – фактор, който от години се разяснява обществено с особена заостреност и негативизъм към политиките на община Пловдив. Неподходящите растения за градска среда водят и до разнообразни болести при хората – респираторни, алергични, до контузии, породени от паднали клони или увивни растения и така нататък

Коалиция " Демократична България " разполага с нужните специалисти, които да обединят обществения и неправителствения бранш към взимане и налагане на по-работещи и съответни решения във връзка с атмосферния въздух. Този проблем следва да бъде решен посредством финансиране на семействата за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво със модерни такива (пелетни котли или климатици). Ето за какво считаме, че е неотложно основаването на общински електронен инструмент за непорочност на атмосферния въздух. В този инструмент да бъдат обединени както данните на Регионална инспекция за опазване на околната среда, по този начин и данни от т.нар " осиновени станции " като всекидневно се дава редом информацията и от двата източника за информиране на жителите и предварителна защита.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР