Атанас КОСТАДИНОВ е роден в София. Завършил е две магистратури

...
Атанас КОСТАДИНОВ е роден в София. Завършил е две магистратури
Коментари Харесай

Атанас КОСТАДИНОВ: Политиката на ГЕРБ е пагубна за околната среда

Атанас КОСТАДИНОВ е роден в София. Завършил е две магистратури - социология и философия в СУ " Св. Климент Охридски ". Специализирал е в Харвардския университет. В интервала 2005-2009 година е бил зам.-министър на околната среда и водите, а през 2013 година още веднъж е назначен на същия пост. От 2014 година е президент на Международната комисия за отбрана на река Дунав към Организация на обединените нации. След 2014 година е управител в региона на социологическите и маркетинг проучвания и ръководи капиталови планове. Депутат от " Българска социалистическа партия за България " в 44-тото Народно събрание, определен от 12 МИР-Монтана. Член е на комисиите по енергетика и по околната среда и водите. Владее британски, съветски и френски език.

- Г-н Костадинов, Българска социалистическа партия внесе четвъртия избор на съмнение към държавното управление. Какви са претекстовете?

- Има наклонност вотът на съмнение да се показва като обвързван или ориентиран само към водната рецесия в Перник. Проблемът в миньорския град обаче е разследване от неуспеха на ГЕРБ в бранш " Околна среда " след 2009 година Политиката в него включва ръководство на води, запазване чистотата на въздуха и ръководство на отпадъците. Внесеният избор е политически избор против пагубното осъществяване на неверната политическа рамка и деяние на държавното управление в бранш околна среда с тези три съставния елемент.

- След като Българска социалистическа партия разгласи, че желае оставката на държавното управление, институциите и Министерски съвет се задействаха и към този момент има съответни оферти за решение на проблемите в околната среда и водите. Как ще коментирате решението за подаване на вода към Перник от бент. " Белмекен "?

- От Българска социалистическа партия сме безапелационни, че би трябвало да се помогне на перничани и поддържаме всички дейности, свързани с превъзмогването на водната рецесия. Действията на държавното управление обаче са след дъжд - качулка. След 10 години " старания " от страна на ГЕРБ в политиката за околната среда, и изхарчени към 3 милиарда лева за два програмни интервала за ръководство на водите, водните загуби не понижават, а се усилват. Над половин милион българи към този момент живеят в изискванията на воден режим и тази наклонност ще се усилва.

Всяко едно деяние на държавното управление в изискванията на екологична рецесия е освен необичайно, противоречиво и неработещо в дълготраен проект, само че е и удостоверение за съществуването на величествен проблем. Техническото решение за водната рецесия в Перник е единственото допустимо все още, само че то не е нито гениално, нито избавително. Самият факт, че от един воден басейн, от един водосбор, който е радикално друг, прехвърляш в различен, са най-критичните стъпки, разказани в рамковата инструкция за водите и най-силното доказателство, че не си управлявал в басейна, където имаш проблем. Това е първото и ясно доказателство за рецесия в бранша.

Интересна е оценката за влияние в комулативен проект какво ще се случи след реализирането на плана на държавното управление. Язовир " Белмекен ", за който се твърди, че е в положително положение, ще подава вода в " Бели Искър " и оттова, през системата на " Софийска вода ", ще отива до Перник посредством построена реверсивна връзка. Но " Белмекен " от общо 145 млн. куб. м размер сега е цялостен към половината, малко под 80%. Ако това е гордостта, предвидимостта и устойчивостта за водоподаването и на София, и на Перник, аз бих сложил огромна въпросителна.

- Дава ли предлагането на кабинета отговор на всички въпроси за последствията от този акт?

- Никой не показва балансите на енергийната система и на НЕК, и не дава отговор на въпроса ще се отрази ли на производството на ел.ектроенергия от възобновими източници спомагателното източване на " Белмекен ". Ще повлияе ли това на цената на тока и няма ли да получим още едно доказателство, че белята, която е направена в бранш " Околна среда ", е като камък, хвърлен в блатото. Т. е. концентричните кръгове, които основава, допират и икономическата, и обществената сфера.

- Ще се усили ли цената на водата след въвеждането на новото трасе?

- Министрите дават обещание, че перничани няма да заплащат по-висока цена за водата, която ще минава през системата на " Софийска вода " до тях. Питам, а ще се усили ли цената на водата за софиянци? Припомням, че при формулата, с която КЕВР я утвърждава, в знаменателя стои индикатор " размер вода на вход на системата ". В момента, в който 700 куб. м месечно стартират да се подават за Перник, бизнеспланът и изчисленията на КЕВР стават невалидни. Тезата, че страната ще заплати, е несъстоятелна, тъй като в закона няма сходно нещо. Имайки поради трасето, по което минава водната връзка, запитвам обследвана ли е какво ще се случи с водоснабдяването с огромните жилищни квартали по Южната дъга във връзка с налягане, на резистентност, на честота на водоподаването? Това са огромни въпросителни, за които дори специалисти в бранша не могат да сметнат какво ще се случи.

Икономическата успеваемост на едно оборудване се пресмята по мащаба на това доколко то е натоварено и извършва функционалността, за която е издигнато. Връзката на Перник с язовир " Белмекен " не може да бъде дълготрайно решение. Тя няма да бъде устойчивият вид, а краткотрайно решение. И в случай че го вършим за 25 млн. лева, в случай че умножим по четири 25-те млн. лева, които ще се похарчат за него, е разумно да се попита дали това е стопански дейно. Ако прибавим към тях към този момент дадените 30 млн. за ремонт на мрежата на Перник, плюс 32 млн. за ремонт на стената на язовир " Студена ", плюс 25 млн. за пречиствателна станция за питейни води, сумата скача фрапантно. Това са парите на българските данъкоплатци, които ще се харчат поради неустойчиво ръководство на водния бранш, с безусловно неуточнен следващ резултат и върху енергийната, и върху водната система, и върху експлоатационните уреди.

Никъде в решението на държавното управление не видях още две неща, които са безусловно наложителни. С обезпечаването на водоподаването по това оборудване би трябвало да стартира незабавна, планувана редукция на водопотреблението от бент. " Студена ", с цел да се даде опция той да се възвърне. И, както споделят ръководещите, които се молят за дъжд, в тези условия водоемът да възвърне размера си доникъде на годината или най-малко да има прилични равнища. Защото, в случай че продължи водоподаването в бент. " Студена " при нереформираната и компрометирана мрежа в града, се прелива от пусто в празно. Създава се нов екологичен проблем в басейна, откъдето идва водата на " Белмекен ". Съчетано с маловодието по Струма, имам терзание за Благоевград. Всички приказват за водна рецесия в Търговище, Разград, Сливен, Плевен, Ловеч, само че би трябвало да проучваме по-детайлно и водоснабдяването на Благоевград.

- Преди седмица държавното управление разгласи, че стартира основаването на общ ВиК холдинг. Това ли е панацеята за решение на казуса с водата у нас?

- Докато ръководещите не стартират да вършат разлика сред ръководство на водите като цяло и ръководство на водностопанските инфраструктури, които са принадлежащи към 4 министерства, няма да има излизане от водната рецесия. С предлагането си за воден холдинг кабинетът се пробва да реши по какъв начин да си обезпечи за ВиК средства за съфинансиране на европейските планове и за финансиране на ДДС-то. Години откакто това беше в заложения модел на водна промяна през 2014 година, едвам в този момент властта вижда, че разпознатия от тях бенефициент не са общините, а ВиК операторите. Преди да сe актуализира националната тактика за ръководство и развиване на водния бранш, призната от Народното събрание през 2012 година, която никой в това ръководство не е спазвал. Докато не се провежда единно ръководство и обединен орган, само че на водите, а не на водностопанските инфраструктури, които са във ВиК, в хидроенергетиката и в хидромелиорациите, няма да излезем от тази обстановка. И едвам откакто се изготвят тактиките във ВиК бранша, би трябвало да се направи законодателството. В момента вършим шапка върху шапката.

Водният холдинг е следващото братче или близначе на огромните държавни холдинги, които не е загадка, че са в окаяно положение. Сега властта си мисли, че с гениалното си решение ще сътвори някакъв ред в ръководството на водната инфраструктура. Според мен ще бъде тъкмо противоположното. Много значим въпрос е, в случай че сме основали мегахолдинг, който ще ръководи ВиК бранша, кой ще следи хидроенергетиката, хидромелиорациите и нездравословното влияние на водите? И при тях ли ще вършим мегахолдинги?

В планувания обсег на ВиК холдинга са 66 ВиК сдружения в страната. От тях напълно държавни са 14, в 16 страната има 51%, останалият дял е общински, 26 са водните оператори с напълно общинска благосъстоятелност, 2 са общинско-частни, а 8 напълно частни. Това значи, че мегахолдингът ще има ръка върху каузи, акциите и активите по номинал на към 55% от цялостната инфраструктура. Питам какво става с другите 45% - общински, частни, смесена благосъстоятелност? В хаоса, който е основан, без да подредиш ръководството на водите в обединен орган за цялата страна, както е условието на рамковата инструкция за водите, ти създаваш спомагателен безпорядък и стрес. Но ги разбирам и тях - водната промяна освен, че не е приключила, ние сме очевидци на нейния в действителност неуспех. Така че би трябвало да се рестартира системата, би трябвало да се премисли изцяло ръководството на водите, би трябвало да се легне на други правила, които не са измислени от нас, а са значително европейски стандарти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР