Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст © Юлия Лазарова Още

...
Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст © Юлия Лазарова Още
Коментари Харесай

"Онтотекст" получи още 1.4 млн. евро финансиране за проекти с изкуствен интелект

Атанас Киряков, изпълнителен шеф на " Онтотекст "

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Сирма груп холдинг " завърши договорката за каузи на NEVEQ в " Онтотекст "

Софтуерната компания ще заплати на два пъти общо 4.2 млн. евро за 26% от капитала
8 окт 2018
Атанас Киряков: Не доближават фундаментални знания по статистика, информатика и логаритми

Изпълнителният шеф на високотехнологичната компания " Онтотекст " пред " Капитал "
23 мар 2018 Българската компания за семантичен програмен продукт " Онтотекст " ще получи още 1.38 млн. евро финансиране за развиване на технологии с изкуствен интелект. Според прессъобщението на компанията, през третото тримесечие на тази година са утвърдени три плана с присъединяване на сдружението, които ще бъдат финансирани по стратегия " Хоризонт 2020 " на Европейската комисия. Това са плановете WeVerify, EXA MODE и InnoRate, като WeVerify ще стартира през декември тази година, а останалите два – през януари 2019 година

По-рано през годината компанията завоюва и европейско финансиране от близо 400 хиляди евро по план за интелигентно свързване на данни за компании от разнообразни източници. Така размерът на обезпеченото финансиране по европейски стратегии към " Онтотекст " за развойна активност през тази година доближава 1.8 млн. евро.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Общото обезпечено финансиране за развойна активност за 2018 година и идващите години е 3.1 млн. евро. Плановете плануват парите да отидат за създаване на отвесни модели и съответни приложения за платформата за изкуствен интелект (AI) SENPAI на компанията майка " Сирма груп холдинг ". Финансирането ще бъде разграничено на две – 1.9 млн. евро за пазарно разузнаване и 1.2 млн. евро за опазване на здравето.

Проектите

Новите 1.4 млн. евро финансиране ще са в посока три плана: WeVerify, EXA MODE и InnoRate. Първият от тях, WeVerify, е ориентиран към проблемите, свързани с инспекция на информация в медиите. " Онтотекст " ще управлява работата по потреблението на блокчейн технология за потвърждаване на достоверността на заключенията на публицисти, които правят инспекция на данните и разкриват подправени вести.

EXA MODE е план за обработка на огромни масиви от данни в региона на опазването на здравето. Приложението на плана ще включва създаване на прецицни аналитични способи и принадлежности за взимане на решения в лечебните заведения, като ще се употребява технологията на надълбоко машинно самообразование за създаване на семантично показване на обекти и обогатяване на текстове със семантични метаданни. Продължителността на плана ще бъде четири години, като началото му ще бъде през януари 2019 година

Третият план, InnoRate, цели да сътвори надеждна и справедлива европейска платформа за по-лесно взимане на решения от вложители и кредитори за финансиране на новаторски дребни и междинни предприятия. Проектът ще работи посредством нови методологии за оценка на нововъведенията, които да надграждат ретроспективно насочените и скъпи способи за оценка, прилагани понастоящем и да дават преимущество при оценяването на софтуерния и бизнес капацитет, както и на рисковете. Проектът ще стартира дружно с EXA MODE и ще бъде с дълготрайност три години.

През октомври " Сирма груп холдинг " завърши договорката за каузи от 26% от акциите на фонда NEVEQ в " Онтотекст ", на която е на процедура компания майка. " Онтотекст " е учредена през 2000 година от Атанас Киряков като софтуерна лаборатория към тогавашната " Сирма ". За 2017 година " Онтотекст " е отчела доходи 9.4 млн. лева и 2.35 млн. лева облага. Консолидираните доходи на " Сирма груп холдинг " възлизат на 52 млн. лева за 2017 година и облага 6.2 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР