Атанас Голомеев продължава да е на почит в баскетболна Европа,

...
Атанас Голомеев продължава да е на почит в баскетболна Европа,
Коментари Харесай

В Европа не забравят Змея

Атанас Голомеев продължава да е на респект в баскетболна Европа, въпреки и да минаха няколко десетилетия от последния път, в който Змея върза кецовете си и изнесе лекция на паркета. 69-годишният деец не е пропуснат и попадна в просторен материал на формалния уебсайт на Евролигата, дело на сръбския публицист Владимир Станкович, заел се с сложната задача да подреди челната десетка на най-хубавите центрова на Стария континент.

Макар Голомеев да не попадна в Топ 10, ветеранът Станкович му обърна особено внимание, а до родната звезда отвън първите десетима попаднаха и други фигури, които заслжуават реверанс - Стойко Вранкович, Панайотис Фасулас, Влатко Радованович, Желко Ребрача, Владимир Андреев и още много други…

“Атанас Голомеев от България бе най-хубавият изпълнител на две следващи Европейски шампионати - през 1973 и 1975 година, записвайки по повече от 22 точки на мач, само че тимът му по този начин и не съумя да стигне до огромно постижение”, връща лентата обратно в материала си за euroleague.net Станкович.

През 1973 година, когато хазаин на континенталното състезание е Испания, Голомеев води всички изпълнители с 22.3 точки приблизително на мач, а България остава на шеста позиция. Съвсем обикновено е избирането му в идеалната петица на шампионата дружно с Уейн Брабендър от Испания, който е и MVP, Франсиско Бускато (Испания), Сергей Белов (СССР) и Крешимир Чошич, извел Югославия до първата купа в славната баскет история на страната.

Две години по-късно, към този момент на Балканите, точно в Югославия, Змея отново е във вихъра си. 208-сантиметровият българин отново вкарва най-вече от всички - по 22.9 точки приблизително на мач, отново е в идеалната петица дружно с Чосич, който този път е MVP, откакто купата е за домакините, както и Брабендър (Испания), Дражен Далипагич (Югославия) и още веднъж Сергей Белов (СССР). Националите ни приключват пети в крайното класиране.

Голомеев попада в идеалните тимове на европейските шампионати още два пъти - през 1971 и 1977, а взе участие на общо пет форума на Европа, дебютирайки през 1969 година, когато е единствено на 22 и се е върнал в Европа след един сезон в МакГил Юнивърсити в Канада. Там също оставя диря с 37.5 точки приблизително на мач в общо 24 дуела, в това число и с фантастичните 57 точки в един мач.

А ето и десетката на най-хубавите центрове в очите на Станкович.

10. Никола Вуйчич
9. Дино Раджа
8. Янис Круминс
7. Владимир Ткаченко
6. Дино Менегин
5. Владе Дивац
4. Клифърд Люик
3. Пау Гасол
2. Крешимир Чосич
1. Арвидас Сабонис
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР