Атанас Атанасов е от Балчик, на 51 години. Завършил е

...
Атанас Атанасов е от Балчик, на 51 години. Завършил е
Коментари Харесай

Ще бъда кмет на хората, а не на сделките

Атанас Атанасов е от Балчик, на 51 години. Завършил е " Електротехника " в Техническия университет в София. Два следващи мандата е общински консултант в Балчик. Има близо 30-годишен опит в областта на сигурността и защитата. Кандидат за кмет на Балчик на локалните избори 2019 година, повдигнат от Вътрешна македонска революционна организация, ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.*

Г-н Атанасов, за какво приехте да се кандидатирате за кмет на община Балчик?

Аз съм човек на дейностите, а не на празните думи и обещания. От години виждам по какъв начин общината ни се ръководи порочно и обслужва ползите единствено на един кръг от хора, доближени до сегашния кмет. Видях доста от тях, по какъв начин се устроиха и забогатяха, до момента в който в това време други наши съграждани страдат и са лишени от най-елементарна грижа и условия за живот и работа.

Когато кандидатурата ми за кмет беше издигната от трите партии - Вътрешна македонска революционна организация, ГЕРБ и Съюз на демократичните сили - аз бях поласкан от доверието, само че също по този начин почувствах голямата отговорност на решението, което би трябвало да взема, и неговите последици. Сила и убеденост ми даде обстоятелството, че зад моята кандидатура застанаха хора от разнообразни политически организации, потвърдени експерти, честни хора - с положително име в обществото. Самият факт, че тези хора преодоляха политическите си разлики и се сплотиха зад моето име, ми подсказа, че е настъпило времето да поема тази отговорност и дружно с тях да потегли в борбата за едно по-добро, почтено и транспарантно ръководство в полза на хората и на общината.

Разбрах, че е пристигнало времето ние - жителите на Балчик - да вземем нещата в свои ръце и да го превърнем в един благоустроен и проспериращ град със мощна стопанска система, с развъртян туризъм и с бъдеще за младежите.

Кажете нещо за себе си. Какъв кмет бихте бил след 27 октомври?

Най-добре можете да разберете какъв е един човек по делата му. Мисля, че през годините като общински консултант съм потвърдил, че съм деен човек, с хрумвания за развиването на нашата община и с почтени планове. Това, което бих могъл да кажа за себе си е, че съм роден в Балчик, пребивавам и работя тук, тук са приятелите и фамилията ми. Инженер съм по обучение. Два мандата съм бил общински консултант, което ми даде опция да се срещна от близко с проблемите на общината и на жителите и да имам виждане за метода на ръководство на Балчик.

Виждам, че хората започнаха да преодоляват апатията и страха си и към този момент има предпочитание и воля за смяна. Това, в което твърдо имам вяра е, че Балчик има потребност от виновен, самоуверен, честен кмет с опит и с добър екип зад себе си. Кмет, който да има ясна стратегия, мощни цели за общината и да бъде покрай хората и техните действителни проблеми и компликации. Кмет, с воля да направи Балчик една от водещите общини по стопански индикатори. Такъв кмет ще бъда аз. Кмет на хората, а не на покупко-продажбите и на далаверите.

Какво значи един кмет да бъде покрай хората? Как бихте постигнали това?

Аз съм жител като всички останали. В годините като член на Общинския съвет на община Балчик в никакъв случай не съм се крил от хората и постоянно съм бил разполагаем за срещи, диалози и помощ. По време на акцията си всекидневно се срещам със стотици жители, притискам десетки ръце и слушам всичките им болки и несгоди. Такъв кмет желая да бъда - отворен към хората, а не прикрит в кабинета си и небрежен за това, което става на открито. Ще въведа бистрота във вземането на решения и в дейностите на администрацията. Ще отворя общината към хората, а най-важните решения ще се вземат с присъединяване на жителите след необятно публично разискване.

Сега в Балчик царува незаинтересованост и боязън - хората или не имат вяра, че могат да трансформират нещо, или се опасяват да изкажат недоволството си от ръководството на общината, с цел да не бъдат " осъдени ". Това ще се промени. Всеки ще има право да изрича както недоволството си, по този начин и утвърждението си. Всички жители ще станат съпричастни към проблемите на района и ще бъдат действителни участници в локалното ръководство. Това желая аз за Балчик.

Какво бихте трансформирали в настоящия модел на ръководство на общината?

Моделът на ръководство на община Балчик би трябвало не просто да бъде изменен, а да бъде заменен напълно. Необходима е бистрота във вземането на решения и в дейностите на кмета и отваряне на общината към жителите.

Като общински консултант натрупах задоволително опит и в това време съумях да видя от близко цялата порочна система - администрация и политически назначения против ползите на жителите. В момента господства един загрубял модел, който би трябвало да бъде изкоренен, само че за това е нужна действителна политическа воля. Знам, че няма да е елементарно да трансформира статуквото, че най-вероятно ще бъда подложен на голям напън и грозни офанзиви, само че имам вяра, че с волята и експертизата на моите сътрудници от обединението и необятната социална поддръжка това ще се случи. Колкото до моя конкурент - съгласно мен той няма моралното право да чака и да желае доверие от жителите, чиито ползи от дълго време загърби.

Кои са главните цели на вашата управническа стратегия, свързани с развиването на общината?

В нашата управническа стратегия има поети ясни и съответни задължения с фокус върху няколко съществени целта. На първо място това са туризмът и инфраструктурата на общината, които са взаимосвързани. Ще насочим напъните си към развиването на туристическата дестинация и привличането на вложители в общината. Планирали сме опесъчаване на част от брега и възобновяване на Дамбата сред Балчик и Албена и превръщането ѝ в пешеходна зона. Ще насочим вложения в градска термална зона, ще създадем условия за стимулиране на дребния фамилен бизнес.

Ще развием различни форми на туризъм в общината, освен по крайбрежието, само че и във вътрешността. Но всичко това е обвързвано с обособяване на средства за възстановяване на туристическата и градската инфраструктура, за поддържане на културни монументи, за създаване на паркове и градини, създаване на велоалеи, екопътеки, направления за конна езда. Средства, които да бъдат целево ориентирани към спортни, културни, развлекателни и други рекреационни действия и типове туризъм.

Голямата ни цел е да създадем по този начин, че Балчик да притегля туристи целогодишно, а освен през летния сезон.

А какви ще бъдат политиките ви, свързани с възстановяване на инфраструктурата в общината?

Въпросът ви идва разумно. Всичко разказано нагоре и обвързвано с туризма в общината не може да се случи без вложения и възстановяване на общинската инфраструктура. През годините на ръководство на моя конкурент се натрупаха голям брой проблеми, които направиха района неприветлив за туристите и сложен за живот за локалните хора. Ще стартираме с най-необходимото за жителите на общината - асфалтиране на улиците, озеленяване, осветяване в града, във вилните зони и в селата. Ще създадем нови места за паркиране, ще закупим снегопочистваща техника за региона и ще стартираме ремонт, рехабилитация и разчистване на дребните улици. Ще създадем ремонт или саниране на всички рискови и рушащи се общински здания и уреди - както в града, по този начин и в селата на община Балчик. Ще изграждим нови детски площадки, ще ремонтираме старите, ще изграждим велоалеи и нови пешеходни зони. Най-вече ще осигурим бистрота при одобрение и предоставяне на позволения за строителство, изключително при огромни капиталови планове, което ще постави завършек на безконтролното презастрояване в града.

Казахте, че огромната ви цел е да извършите по този начин, че Балчик да притегля туристи целогодишно, а освен през летния сезон. Възможно ли е това?

- Не просто е допустимо, само че е и наложително изискване за развиването на общината и за нейния стопански напредък. Разполагаме с отлични предпоставки - удобен климат, естествени запаси, богато културно-историческо завещание, обичаи във фолклора и художествената самоинициатива, положително общуване на другите етноси, религии и култури. Разполагаме и с задоволителна леглова база и конкурентни цени на услугите спрямо други райони в България.

Твърдо решени сме да създадем условия за удължение на туристическия сезон, а за какво не и за целогодишен туризъм. Това е нещо, което трябваше да бъде направено доста от дълго време от общинската администрация. И трябваше да се стартира с ясна и целенасочена политика във връзка с устройството на територията, инфраструктурата, екологията и положителния туристически маркетинг. А не да се разписват на хартия псевдо тактики, които си останаха единствено положителни пожелания.

Ето за какво е належащо да бъдат взети назабавни ограничения за насърчаване на различни форми на туризъм - балнеоложки, медицински, културен, конгресен, еко и селски туризъм, ловджийски, фестивален, развлекателен и така нататък

Кажете малко повече за концепцията си за културен туризъм.

Именно развиването на културния туризъм е в основата на концепцията ни за целогодишен туризъм. Балчик е район с обичаи, богата просвета и забавни естествени забележителности. Това, което е належащо, е да се влага в популяризирането им и в развиването им. Планираме да възобновявим разкопките на крепостната стена. Ще осигурим цялостно подпомагане на Министерство на културата за създаване на културно-историческия обект " Храма на Кибела ". Ще насочим старания към основаване на пространства за изкуство навън. Ще изградим лятна сцена за спектакъл и кино и ще стартираме интензивно подкрепяне на локални самодейни сформира и клубове, както и възобновяване на книжния фонд на всички читалищни библиотеки. Ще увеличим поддръжката за фестивали, които се организират първоначално и края на дейния туристически сезон и действително способстват за неговото удължение. Ще предизвикваме организирането на обичайни мероприятия през годината, отдадени на разнообразни локални традиции, артикули и други

Културният живот на общината ще се трансформира в приоритет за нашето ръководство и в инструмент за разпространение на района ни.

Какви ще бъдат главните политики на ръководството ви, свързани с жителите и младежите в общината?

Основните цели за мен и моя екип са свързани с най-важните браншове за общината и жителите. Може би най-важният от тях е опазването на здравето на хората и достъпа им до качествена здравна услуга. Твърдо сме решени да работим за опазване на общинската болница, за разширението на активността ѝ и за възстановяване на сградния фонд и оборудването ѝ. Искаме да върнем локалните одобрени експерти и да привличем млади лекари и сестри с добити специалности. Ще поставим старания да възстановим цялостния размер на действия на Неврологичното поделение и да върнем 24-часовото разположение на невролог в услуга на пациентите. Ще работим за откриване на зъболекарски кабинети по селата.

Социалната политика е различен наш главен приоритет и тя е непроменяемо обвързвана с повишение на качеството на живот на хората в общината. Ще насочим напъните си към трайно понижаване на броя на безработните в общината. Ще ремонтираме старите общински жилища и ще построим нови. Ще изградим дневни центрове и приют за възрастни хора и ще осигурим добре работещ обществен патронаж на територията на общината.

Ще насочим повече старания и политики към младежите в община Балчик. Нашето предпочитание е да създадем по този начин, че те останат в общината и да бъдат фактор за нейното развиване и бъдеще. Да се усещат сигурни и свободни и да имат положителни благоприятни условия за работа, обучение, спорт и просвета. Това ще стане посредством възстановяване на изискванията на живот на младежите в общината и осъществяване на съответни ограничения за увеличение на достъпа им до спорт, изкуство и просвета. Ще работим за обезпечаване на европейско финансиране и възобновяване на стадион " Балчик " и за създаване на общински плувен център и на център за морски спортове. Ще създадем условия за всеобщ спорт, детски спортни клубове и за осъществяване на общински надпревари за възпитаници.

От 1 януари 2020 година залагаме таксите за детските градини да отпаднат. Ще подкрепяме млади двойки с репродуктивни проблеми.

Какво бихте споделили на жителите на Балчик седмица преди изборния ден?

Аз и моят екип заложихме на положителни послания - искахме да има конфликт на хрумвания и концепции, а не удари под кръста. Водихме честна и почтена акция, без нападки, обиди, компромати. За страдание, получихме противоположното от моя конкурент и това е показателно за културата и маниера на този човек.

Знам, че в днешно време хората мъчно имат вяра на обещания и си мислят, че техният глас нищо няма да промени. Искам да ги уверя, че бъркат. От всеки един от нас зависи в какъв град ще живеем, какви благоприятни условия ще имаме и по какъв начин ще се развиваме.

Знам също по този начин, че се е натрупала огромна непоносимост към порочния модел на ръководство на общината и има мощно предпочитание и воля за смяна. Хора с разнообразни политически убеждения ме поддържат мажоритарно и това ми дава сили и убеденост за изборната борба. Протягам ръка към естествените, честните хора, хората с достолепие и с фантазии за бъдещето - да измием срамното леке, лепнато на нашата община от индивида, за който загатнах, че няма морално право да се явява на избори. Да си извоюваме правото да сътворяваме бъдеще за Балчик, да го развиваме и още веднъж гордо да крачим по неговите улици.

Ще го реализираме дружно!

Гласувайте с номер 71 в бюлетината ЗАЕДНО ЗА БЪДЕЩЕТО НА БАЛЧИК .

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

*Платена обява съгласно контракт за отразяване на предизборната акция за локални избори 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР