Атакуващите могат да инсталират шпионски софтуер в смартфонаПотребителите на WhatsApp

...
Атакуващите могат да инсталират шпионски софтуер в смартфонаПотребителите на WhatsApp
Коментари Харесай

Открита е опасна уязвимост в WhatsApp

Атакуващите могат да конфигурират шпионски програмен продукт в смарт телефона

Потребителите на WhatsApp са изложени на риск от заразяване с шпионски програмен продукт (източник: CCO Public Domain)

Популярният месинджър WhatsApp съдържа накърнимост, която дава опция на хакери и киберпрестъпници да конфигурират шпионски програмен продукт на смарт телефоните, заяви Файненшъл Таймс, базирайки се на информация от разработчика на приложението.

За да конфигурират вредоносната стратегия, хакерите правят гласови позвънявания на устройствата на жертвите, като даже не е належащо потребителят да дава отговор. Данни за позвъняването не се демонстрират в листата с входящи повиквания.

Уязвимостта е доказана както на смарт телефони с Android, по този начин и на iPhone. Киберспецовете са употребявали шпионската стратегия Pegasus, основана от израелската компания NSO Group за потребностите на разузнаването – тя е способна да подслушва потребителите посредством микрофона и да прави фотоси и видео с вградената камера.
още по тематиката
NSO Group разяснява, че нейният програмен продукт е основан, с цел да могат управляващите да се борят по-успешно с тероризма и престъпността. В момента компанията проверява по какъв начин програмата е попаднала в ръцете на киберпрестъпниците.

Правозащитници от организацията Амнести Интернешънъл към този момент са се обърнали към съд в Тел Авив с искане Министерството на защитата на Израел да отнеме лиценза на NSO Group за практикуване на активност.

WhatsApp, от своя страна, приканва потребителите на месинджъра да обновят приложението до най-актуалната версия, с цел да отстранят откритата рискова накърнимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР