Атаките в Барселона изведоха на преден план напрежението между централното

...
Атаките в Барселона изведоха на преден план напрежението между централното
Коментари Харесай

Ще даде ли атаката в Барселона нови сили на каталунската кауза за независимост

Атаките в Барселона изведоха на напред във времето напрежението сред централното държавно управление в Испания и управляващите в Каталуня седмици преди планувания от самостоятелната област референдум за самостоятелност, който Мадрид разгласи за противозаконен, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Разследването на офанзивите, които убиха 15 души, и издирването на причинителите дадоха на каталунското държавно управление опция да показва главния си мотив - че може да ръководи без значение от Мадрид. Отговорът на офанзивата се управлява главно от каталунския министър председател Карлес Пудждемон, който е измежду основните покровители на референдума. Под негов контрол локалните управляващи изпъкват повече в следствието от централното държавно управление. В понеделник по националната телевизия точно той направи изказването, че каталунската полиция е застреляла атентатора от Барселона.

Представител на централното държавно управление в Мадрид сподели, че каталунските управляващи работят напълно в пълномощията си и че координацията сред Мадрид и Барселона е интензивна и ефикасна след офанзивите, написа " Уолстрийт джърнъл ".

" Сякаш към този момент е страна "

" Каталунското държавно управление има задоволителна автономност, с цел да се оправи с този спор единствено, и е потвърдило, че сме подготвени да се оправим с всичко, което би могло да пристигна ", споделя Еулалия Комас Кодина, 21-годишна студентка в Барселона.

" Каталуня реагира като че ли към този момент е страна ", сподели Рефар Рекежо, професор по политология в университета " Помпеу Фабра " в Барселона. И той, и други специалисти обаче считат, че случаят няма да промени публичните настройки по въпроса, който към този момент е обрисувал дълбоки разграничителни линии в каталунското общество.

Последното такова допитване, извършено в Каталуня, беше през 2014 година, само че то беше алегорично, а в него участваха малко над 2 милиона от 5.4 милиона каталунски гласоподаватели. Голяма част от съперниците на независимостта бойкотираха референдума, който обаче конституционният съд на страната дефинира освен за недействителен, а и за противозаконен.

Този път управляващите в Барселона търсят метод да избегнат опцията Мадрид да оспори допитването и отсрочват до последния вероятен миг приемането на закона, който ще го насрочи. Независимо от това испанският министър председател Мариано Рахой упорства, че референдумът няма да се организира, до момента в който той оглавява държавното управление. Възможно е след насрочване на допитването със съответния закон Мадрид да опита да наложи правни наказания на водачите на придвижването в поддръжка на референдума. Бившият министър председател Артур Мас да вземем за пример загуби опцията да се кандидатира за изборни длъжности, откакто оспори възбраната на конституционния съд за неофициалния референдум.

Ако множеството гласоподават за автономност на референдума (и в случай че той въпреки всичко се състои), Барселона е допустимо едностранно да разгласи самостоятелност, въпреки централното държавно управление евентуално да опита да контракти други условия за овакантяване, написа " Уолстрийт джърнъл ". Който и да било от двата курса би довел до политическа и конституционна рецесия в Испания.

 Ще даде ли офанзивата в Барселона нови сили на каталунската идея за самостоятелност
© Susana Vera, Reuters

" Едното няма общо с другото "

Каталуня разгласи новия референдум, стъпвайки и на обстоятелството, че е една от най-богатите испански области, а Барселона е вторият по величина град в страната. Два от водещите вестници в страната, " Ел паис " и " Ел мундо ", обаче приканиха каталунските управляващи предишния петък да изоставят плана за самостоятелност и да се съсредоточат върху сигурността. На това Пудждемон отговори пренебрежително в изявление за радио RAC1: " Всеки, който желае да се съмнява в уговорката към тероризма на каталунската полиция и институциите, е - ще го кажа ясно - злощастник. "

В изказване, представено от каталунското издание " Вангуардия ", управляващите в Барселона увериха, че " процесът " по образуване и осъществяване на допитването би трябвало да продължи, тъй като " нормалността е огромното проваляне " на тези хора, имайки поради терористите. " Едното няма нищо общо с другото... Каталуня е готова и желае да се самоуправлява, тъпо е двете неща да се смесват, " сподели представителят на държавното управление на Каталуня Жорди Турул. " Да питаме жителите какво мислят не е закононарушение. "

Признаци на разделяне

Местните управляващи имат пълномощия в редица области, в това число полицейски въпроси и сигурност. В резултат и Каталуня пое контрола върху следствието на терористичните офанзиви. Социалната система и гражданското право, както и други области, несвързани с този бранш, са обаче също в ръцете на Барселона.

След офанзивите предходната седмица държавните управления на Испания и Каталуня заявиха единството си. " Испания е народ, единен... от полезностите на демокрацията, свободата и човешките права ", сподели Рахой.

" Би било срамно да се видят пукнатини в отговора на терористичните офанзиви поради политиката ", сподели и Рекежо.

Човекът, приел задграничните пратеници като външните министри на Франция и Германия след атентатите обаче, беше Раул Ромева - " външният министър " на Каталуня, макар решението на конституционния съд от юни, че Ромева и институцията му нямат никаква роля в испанската външна политика.

 Каталунският външен министър Раул Ромева.
© Associated Press

Каталунският външен министър Раул Ромева.

Междувременно вътрешният министър в Барселона, Жоаким Форн, влезе в несъгласие с този в Мадрид, Хуан Игнасио Соидо, откакто сподели пред кореспонденти в неделя, че терористичната група ще бъде обезвредена едвам когато всички участници в групата бъдат хванати. По-рано Соидо беше оповестил, че терористичната клетка, забъркана в нападенията, е изцяло разгромена. Около информацията, че белгийската полиция попитала Испания за " имама от Рипол ", радикализирал причинителите на атентата в Барселона, каталунските управляващи оповестиха, че техните лични сили на реда са били известени единствено неофициално за имама, до момента в който той бил във Фландрия. Според представителя Турул " Мосос д`Ескуадра " - както се назовава каталунската полиция - би трябвало да се интегрира в Европол, с цел да избегне сходни обстановки, а " в случай че ни споделят, че с цел да си член на Европол, би трябвало да си страна, дано го имаме поради. "

Каталунските управляващи посочваха разликите с Испания и по други способи - в окончателния лист на убитите и ранените при офанзивата имаше разграничаване сред каталунци и испанци.

Нееднозначна поддръжка

Не е ясно по какъв начин офанзивите ще се отразят на референдума - изследвания, извършени от каталунското държавно управление през юни, откриха, че 41% от респондентите желаят региона им да стане обособена страна, само че към 49 не желаят това. Към 62 на 100 от тях желаят районът да има по-голяма степен на автономност.

Испанците обаче не поддържат това - множеството от тях са срещу опцията за самостоятелност. Идеята се споделя едвам от 10% от респондентите на национално равнище съгласно допитване от предишния месец.

Според Лоренцо Видино, който оглавява стратегия за екстремизъм в университета " Джордж Вашингтон ", офанзивите могат да влияят по два метода. Някои каталунци ще се почувстват в по-голяма степен испанци след нападенията, отговорност за които пое " Ислямска страна " и които бяха най-лошите след офанзивата от гара " Аточа " в Мадрид през 2004 година Възможен обаче е и различен път - каталунците да почувстват горделивост от способността на силите си за сигурност да залавят или убиват терористи. Нерешилите гласоподаватели може се обединят към статуквото, само че е също толкоз допустимо да разтълкуват протичащото се по различен метод, да вземем за пример " имаме страна, имаме работеща полиция ", споделя Видино.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Атаката в Барселона (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР