Атаките срещу танкери в Червено море ще доведат до недостиг

...
Атаките срещу танкери в Червено море ще доведат до недостиг
Коментари Харесай

Икономическите последствия от конфликта в Червено море според най-големия в света износител на петрол

Атаките против танкери в Червено море ще доведат до дефицит на кораби и закъснение на доставките на нефт, написа Reuters, базирайки се на основния изпълнителен шеф на саудитския петролен колос Saudi Aramco, Амин Насър.

Като цяло пазарът на нефт в света ще се оправи с спиранията, дължащи се на офанзивите на хутите, само че единствено в случай че те не продължат дълго. Ако интервалът на нападенията се проточи във времето, това ще докара до дефицит на танкери превозвачи и надлежно до закъснение на доставките на нефт в разнообразни страни в света.
 Съединени американски щати усилиха добива на нефт, макар намаляването броя на сондажите
Съединени американски щати усилиха добива на нефт, макар намаляването броя на сондажите

Расте добивът на шистов нефт

През последните две години огромните страни потребителки на нефт са изчерпали своите морски и вътрешни запаси с 400 милиона барела, като международните ресурси са паднали до най-ниското си равнище на междинната стойност за последните 5 години.

Поради това, ОПЕК става главен източник на спомагателни доставки на " черно злато " , на фона на възходящото търсене на енергийни първични материали в международен мащаб.

Поради нападенията на хутите против кораби в Червено море, доста компании към този момент са принудени да пренасоч в ат маршрутите на товарите си, в обход на Африка. Йеменските бунтовници настояват, че поддържат Иран и работят в символ на взаимност с палестинците при израелско-палестинския спор, почнал през октомври 2023 година.

Танкерите с нефт се стопират или отклоняват от маршрута през Червено море, водещ към Суецкия канал. А той е най-бързият воден път от Азия към Европа, през който минава към 15 % от международния корабен товарен превоз. Алтернативен маршрут към нос Добра вяра в ЮАР прибавя 10-14 дни към пътуването.
 Саудитска Арабия намалява цените на петрола
Най-големият експортьор на нефт в света намалява цените му

Защо се стигна до тази стъпка

Шефът на Saudi Aramco, Амин Насър счита, че потреблението на нефт ще бъде приблизително 104 милиона барела дневно през 2024 година, което значи нарастване на търсенето с към 1,5 милиона барела дневно по отношение на миналата година (за 2023 година повишаването по отношение на 2022 година беше с 2,6 милиона барела на ден).

Съответно, увеличеното търсене на нефт, съчетано с ниски ресурси, ще способства за в допълнение " стягане " на пазара. Насър добавя, че не може да предвижда по кое време търсенето на нефт ще доближи връх или ще се стабилизира, защото потреблението му " мигрира " от развитите страни към разрастващите се страни, които стават по-богати. Що се отнася до Китай, там " се набюдава добър напредък и търсенето на нефт е доста положително ", отбелязва в тази връзка Насър.
 Средната цена на петрола за 2024-а и потреблението му в международен мащаб: Прогнозата на Съединени американски щати
Средната цена на петрола за 2024-а и потреблението му в международен мащаб: Прогнозата на Съединени американски щати

Търсенето на нефт ще продължи да пораства, въпреки и постепенно, за разлика от цената му
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР