Атаките на ВСУ срещу Каховската водноелектрическа централа доведоха до там,

...
Атаките на ВСУ срещу Каховската водноелектрическа централа доведоха до там,
Коментари Харесай

Какво ще постигне Киев от взривяването на стената на Каховска ВЕЦ

Атаките на ВСУ против Каховската водноелектрическа централа доведоха до там, че управляващите на Херсонска област оповестиха прекъсването ѝ. Жителите бяха призовани да не се приближават до крайбрежията на Днепър. Като най-неблагоприятен сюжет обаче се счита цялостното разрушение на язовира. Кои региони са застрашени от наводняване в този случай? Има ли заплаха за Запорожката АЕЦ след прекъсването на ВЕЦ-а и могат ли въоръжените сили на Украйна да взривят язовира, с цел да завладяват централата?

Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област сега е спряна, турбините не създават електричество, само че няма потребност от това. Това заяви във вторник изпълняващият длъжността губернатор на района Владимир Салдо в ефира на телевизионния канал “Русия 24. ” Според Салдо електрическата енергия, генерирана от водноелектрическата централа, служи като баланс в общата енергийна система и не играе основна роля в енергоснабдяването.

Политикът означи: в този момент е значима водноелектрическата централа, която се състои от язовир и система от канали, които обезпечават вода, в това число на Крим. Поради офанзивите на ВСУ в този регион има сериозна опасност от щета на останалите турбини, а в най-лошия случай - цялостното разрушение на язовира.

За да се минимизират следствията, беше увеличено изхвърлянето на вода от язовир Каховка в системата от канали, в това число Северно-Кримския. „ За да се избегне огромно наводняване, даже в този момент прибавиха опция за изхвърляне в системата от канали, които идват от язовир “Каховка ”. По този метод количеството вода, което идва от каскадата на Водноелектрическа централа съвсем от Киев, в този момент ще бъде преразпределено към шлюзовете “, изясни Салдо. Теоретично е допустимо водноелектрическият комплекс да бъде възобновен след вредите от украински обстрел в границите на една година.

Властите на град Новая Каховка, ситуиран покрай Каховската Водноелектрическа централа, към този момент приканиха жителите да стоят надалеч от крайбрежията на Днепър по отношение на продължаващите офанзиви на украинските войски, оповестява пресслужбата на градската администрация.

През октомври зачестиха ракетните удари на ВСУ по Каховската Водноелектрическа централа. И предходната неделя ръководителят на градския регион Новокаховск Владимир Леонтьев призна, че Водноелектрическа централа е получила огромни вреди вследствие на обстрел. Леонтиев означи, че в града вследствие на офанзиви на ВСУ са развалени също Северно-Кримският канал, Каховският основен канал и други.

През октомври Русия популяризира писмо в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призовавайки да се предотврати провокацията на Киев и да се предотврати разрушаването на Каховск Водноелектрическа централа и язовира ѝ. Това заяви тогава непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя на съвещание на Съвета за сигурност. Дипломатът уточни: ВСУ от пет месеца обстрелват град Новая Каховка, дневно идват до 120 ракети, множеството от които са американски ХИМАРС, и украинците ги насочват съответно към язовира. Целта е да се пробие и по този начин да се провокира повишение на равнището на водата, което ще докара до наводнение на околните територии и гибелта на хиляди цивилни.

Каховска Водноелектрическа централа е долният и финален стадий от каскадата на хидротехническите уреди на Днепър, един от основните детайли на цялата хидрологична система. Именно на този обект е поверена функционалността за контролиране на потока. Язовирът на водноелектрическия комплекс “Каховка ” основава разлика във височината на Днепър до 16 метра. В региона на Водноелектрическа централа е формиран неестествен водоем с дължина 230 километра и широчина 25 километра.

Гигантският контейнер събира над 18 кубически километра вода. Площта на огледалото му е 2155 квадратни километра. Ако язовирът на Каховската Водноелектрическа централа бъде опустошен, тогава грамаден размер вода ще се втурне в долното течение на Днепър.

„ Има проблем с каскадата от Днепърските Водноелектрическа централа във връзка с Запорожката АЕЦ. Ако водата се изхвърли над нормата от горните Водноелектрическа централа, които са ситуирани до Каховка - от Кременчуг или Днепрогес, тогава площадката на Запорожка АЕЦ може да бъде наводнена. Станцията ще стои в езеро с дълбочина към три метра. В този случай ще бъде доста мъчно да я защитим - ВСУ ще могат да изпратят диверсанти там и да задържат защитата “, изясни специалистът по нуклеарна енергетика Максим Шингаркин.

„ Ако язовирът на Каховската Водноелектрическа централа бъде опустошен, тогава изхвърлянето на вода ще докара до там, че водата ще наводни левия бряг - това в действителност е линията на защитата, която нашите войски в този момент са заели. Те ще би трябвало да правят отстъпка още седем километра “, сподели източникът.

В същото време Шингаркин означи, че с цел да се щурмува Запорожката АЕЦ, източването на водата от Каховската Водноелектрическа централа би било неуместно. „ В този случай водата в региона на Енергодар ще отмине и там ще се образува тресавище, през което никой няма да провежда нахлуване - там няма да минават лодки, също така този регион се прострелва от двете страни “, сподели специалистът.

„ Що се отнася до връзката сред Каховска Водноелектрическа централа и Запорожка АЕЦ атомната електроцентрала на практика не работи. Следователно няма специфичен въпрос дали има задоволително вода или не. Водата в басейна за отработено гориво ще бъде задоволителна за дилемите, стоящи пред станцията сега. В Запорожката АЕЦ има шест реактора, само че нито един от тях не работи и станцията може да работи в настоящия режим много дълго време “, добави той.

Между Водноелектрическа централа и Запорожката АЕЦ няма директна електрическа връзка - всички връзки минават през отворени разпределителни уредби. Освен това атомната електроцентрала сега не работи, тъй че прекъсването на Водноелектрическа централа няма да засегне директно работата на Запорожка АЕЦ, съгласи се енергийният специалист Алексей Анпилогов.

„ Каховска Водноелектрическа централа обезпечава противоположна вода към резервоара, който обезпечава охлаждането на Запорожката АЕЦ. Следователно централата ще има проблеми с циркулационния цикъл единствено в случай че равнището на водата в резервоара спадне доста. И в случай че затворят цялата система за изстудяване от басейните, това ще докара до увеличение на топлинния стрес “, означи специалистът.

Що се отнася до наводнението при разрушаването на Водноелектрическа централа наводнението ще бъде с височина метър и половина - с толкоз ще се повиши равнището на Днепър, сподели Анпилогов. „ По-специално корабният регион на Херсон, ситуиран на острова, където са ситуирани корабостроителни предприятия и дребен нов жилищен квартал, ще бъдат наводнени ” означи специалистът.

„ Ще има съществени проблеми и в разливите - ниско разположените заливни равнини на Днепър на левия бряг. Оттам съветските войски ще би трябвало да изтеглят хора и техника. Но след към два дни вълната от наводнения ще спадне и откакто земята изсъхне, въоръжените сили на РФ и цивилните ще могат да се върнат “, изясни Анпилогов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР