Атаките на хакери от руското ГРУ срещу цели в САЩ,

...
Атаките на хакери от руското ГРУ срещу цели в САЩ,
Коментари Харесай

Руски хакери действали чрез сървъри, наети от българска компания

Атаките на хакери от съветското ГРУ против цели в Съединени американски щати, Франция, Украйна и Южна Корея са осъществени посредством сървъри, наети от българска компания, благосъстоятелност на украински жител, оповестява Биволъ. Според изданието той е подготвен да сътрудничи на вероятно следствие, само че никой не го е търсил.

Специалисти по киберсигурност са разпознали IP-адреси, употребявани при офанзивите против Демократическата партия в Съединени американски щати през 2016 година, партията на френския президент Еманюел Макрон и украинското електоразпределение, което бе наранено от вируса NotPеtya. Според заключенията им сървърите са свързани с България.

Четири от тези IP адреса са хоствани от сървъри на българска компания, записана в Пловдив. Дружеството е записано от юрист и се води на адреса на адвокатската фирма му. Официално притежател е различен българин, който има дялове в още няколко компании. Всички те са продадени на чужденци. Месец и половина след основаване на въпросното сдружение в него влиза украинец посредством юриста, записал в началото компанията.

Дейността на сдружението е сериозна, написа Биволъ. През 2018 година то е заявило доходи от продажби за 1,3 млн. лева Чрез уеб страницата му може да се наеме сървър и да се заплати в криптовалута, което не оставя следи към клиента. От Биволъ са съумели да наемат съврвър под подправена идентичност, плащайки с биткойн.

През изданието украинският притежател на компанията Данило Ерьомка който е IT-специалист, твърди, че е преместил бизнеса си в България, тъй като не желал да изпозлва офшорна зона и имал проблеми с откриването на банкова сметка във Англия с сдружение, намерено там през 2012 година Ерьомка не разяснява съветските хакери с обяснението, че компанията му не следи какво вършат клиентите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР