Атаки към Андрей Гюров от Продължаваме промяната от ИТН, ГЕРБ

...
Атаки към Андрей Гюров от Продължаваме промяната от ИТН, ГЕРБ
Коментари Харесай

Мнозинството за Каримански за шеф на БНБ бе демонстрирано на изслушването

Атаки към Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " от Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, и благосклонно отношение от същата група плюс " Възраждане " към Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов. Така мина на двамата претенденти за шеф на Българска народна банка от депутатите от бюджетната комисия. Иначе като експертни послания и двамата номинирани звучаха умерено и професионално, с дребен колорит при Каримански, който беше по-витиеват за влизането на България в еврозоната. Поведението на партиите беше в унисон с. Това болшинство би подсигурило избор на Каримански и опазване на статуквото, най-малко във връзка с контрола над локалните банки. Атака без почва Съществена част от това време беше изядена в лични офанзиви за професионалния опит на Андрей Гюров. Още в самото начало на съвещанието ГЕРБ повдигнаха въпроса дали докторската му тапия от виенски университет е съответно приета в България. Това докара до към 20-минутна полемика, като в последна сметка председателстващият съвещанието Румен Гечев от Българска социалистическа партия прикани сътрудниците си въпреки всичко да изслушат претендента, а преди гласуването в пленарна зала да бъде осъществена съответната инспекция. Предложението беше признато с 9 гласа " за " и 8 " въздържал се " от опозицията, а в хода за чуването стана ясно, че въпреки всичко документът е бил съответно оповестен в НАЦИД - българската институция, която поддържа регистъра на университетските длъжности и дисертации.

Междувременно обаче на Гюров му се наложи на няколко пъти да дава отговор на въпроси за обособени интервали от професионалната си биография, заложени от представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и съдружния сътрудник Има Такъв Народ, и да изяснява, че умишлено е избрал през последните 13 години да се развива в академичната сфера, само че е останал обвързван с банковата промишленост. За Каримански - с перце От друга страна, въпросите, които биха могли да обиден предходния опит в банковата сфера на Любомир Каримански, бяха финтирани от водещия съвещанието Румен Гечев. С репликата " Казано шеговито, безусловно не разрешавам да се употребяват имена на банки в отговора ", той елегантно отклони въпроса на Владислав Панев от " Демократична България " какви дейности би трябвало да предприеме Българска народна банка за излекуване на капитала на банките, които демонстрираха слаби резултати при стрес тестванията от последните години и дали дейностите по нарастването на капитала на ПИБ през ББР е целесъобразно, като разяснява, че и двамата претенденти към този момент са декларирали като цел повдигане на успеваемостта на надзора. Тънкият миг е, че една от тези финансови институции е Инвестбанк, в която Каримански беше изпълнителен шеф до 2015 година

По-късно Гечев не зададе и отправените от " Капитал " въпроси дали двамата претенденти към този момент имат подготвеност с номинации за подуправителите на ръководства " Емисионно " и " Банково " в Българска народна банка, чиито мандати към този момент са изтекли, както и за това каква е оценката им за работата на подуправителя на ръководство " Банков контрол " в подтекста на позволените нарушавания в ББР, ПИБ и другите банки с проблеми.

Иначе по тематиката Българска народна банка и двамата кандидати развиха обстойно концепции без революционни оферти, които може да изгледате във видеото:
Реклама


А в отговорите си на заложените от депутатите въпроси претендентите се сплотиха към това, че " алената линия ", която не биха прекрачили във връзка с влизането в еврозоната, е признатото от Народното събрание решение приемането на еврото да стане при сегашния закрепен курс на лв. по отношение на него. Двамата също по този начин разясниха, че са за спазването на уговорката за присъединение към валутния съюз от 1 януари 2024 година, стига това да е допустимо.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР