Атаки има постоянно не само срещу държавни институции, но и

...
Атаки има постоянно не само срещу държавни институции, но и
Коментари Харесай

Кибератаките - инструменти и оръжия на организираната престъпност

„ Атаки има непрекъснато освен против държавни институции, само че и против бизнеса “, заяви eкспертът Явор Колев по време на конгрес, отдаден на киберсигурността, съобщи кореспондент на .
По думите му „ това са принадлежности, оръжия на оргаризираната престъпност, на терористични организации на тоталитарни страни, които целят, от една страна, дестабилизация на страната, от друга – придобиване на непозволени облаги “. Терористичните организации преследват политически цели и хакерите са техен главен инструмент и оръжие и против тях би трябвало да се води битка, акцентира Колев. По негова преценка в нашия Наказателен кодекс тези закононарушения са отразени с доста ниски санкции, които нямат нужната възпираща роля и превенционен резултат.
Явор Колев удостовери, че службите имат потребност от усилване на потенциала и че е належащо публично-частното партньорство, взаимоотношението сред институциите и висока степен на интернационално съдействие. Той уточни като положителни образци за взаимоотношение съдействието със страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати. „ Агент на ФБР работи в нашите структури по противопоставяне на киберпрестъпността. Днес идва от Европол специалист, който ще образова моите сътрудници по разбор и проучване на компютърни вируси. Тази седмица имаме няколко образования – 5 индивида отиват в Академията на ФБР в Будапеща, 6 индивида ще се образоват тук, други отпътуват в други институции в Европа и Съединени американски щати, тъй че всекидневно покачваме административния потенциал на структурите “, похвали се пред публицисти Колев.
Той означи още, „ е киберпрестъпленията нямат географски и политически граници. Те се правят на територията на Интернет, който е на територията на доста страни с разнообразни юрисдикции. На едно място едно зловредно деяние в Интерент е закононарушение, другаде – не е “, уточни Колев. „ Виждате, че педофилът от Сливен, който задържахме предходната седмица, не беше екстрадиран от български съд по молба на британската правоохранителна система, тъй като дейностите, които той направил във Великобмритания, не съставляват закононарушение в България “, добави той.
Явор Колев е безапелационен, че би трябвало да има доста положително интернационално съдействие и унифициране на законодателството за противопоставяне на киберпрестъпността в международен мащаб. „ Върви се в тази тенденция, вършат се стъпки. Конвенцията по киберпрестъпност на Съвета на Европа, която беше подписана от България и е част от нашето законодателство от 2005 година е подобен инструмент “, уточни той.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че след теча на данни от Национална агенция за приходите, службите виждат по-висока сензитивност и зоркост. Запитан дали е открито в чия изгода са работили TAD Group, той сподели, че задачата им била да генерират запас и да държат информация, която да нанася вреди на компаниите, които са потърпевши.
В отговор на журналистически въпрос дали страната има намерение да вербува хакери, Маринов съобщи: „ на избрана основа с част от хакерите имаме взаимоотношение “ и добави, че макар, че всеки работи за пари, те имат морал и че в избрана обстановка помагали на институциите. Хакерството стартира да се трансформира в мода измежду младежите, означи още Маринов и добави, че „ всеки, който счита, че е предизвикателство да пробие дадена система насочва напъните си в неправилна посока “.
Разчитаме на публично-частното пратньорство за повишение на равнището на киберсигурността, съобщи и министър председателят Бойко Борисов. „ Стотици са към този момент опциите по електронен път да се извърши дадена услуга, само че най-големите централи се върнаха на механичните пишещи машини “, означи Борисов. Запитан дали наказателните разпореждания са съответни, министър председателят сподели, че има оферти за промени в Наказателния кодекс, само че съгласно него законите и в този момент не са неприятни, просто би трябвало да се съблюдават. „ Не може след всяко закононарушение да вършим по-тежки и по-тежки санкции “, добави той. „ Така, както ненавиждаме крадците, както ненавиждаме убийците, по този начин би трябвало да ненавиждаме и хакерите “, безапелационен бе още Борисов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР