Атаката в НАП е много тежък инцидент и то в

...
Атаката в НАП е много тежък инцидент и то в
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Хакерската атака в НАП не е единствената през миналата седмица

Атаката в Национална агенция за приходите е доста тежък случай и то в една от най-важните институции. Това не е единствената офанзива от предходната седмица, само че за това не се приказва. Опити за пробиви, хакерски атаки има съвсем всеки ден. Четири или пет институции бяха обект на такива офанзиви предходната седмица.
Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

Дълбоко нямам доверие, че един подобен пробив е просто игра или има за цел да покаже какъв брой е популярен някой. Ако е проведено от вътре има за цел да клати държавното управление, в случай че е от вън задачата е да се клати страната, добави той.

5 милиона на година се харчат за цялата държавна администрация. Харчим извънредно малко за електронно ръководство, изхарчени са под 120 милиона. Това е за цялата администрация, в това са кабели и техника, освен заплати. Всеки разход е в конкуренция с различен – за пътища, за обществени разноски. Наша задача е да намерим салдото.

Правени са проби на системите. Това, че Национална агенция за приходите предлага електронни услуги прави системите уязвими. Мен също ме има в изтеклите данни, само че информацията не е цялостна.

Първо би трябвало да се направи подробен разбор. Това което е изтекло е изтекло, то е копирано на стотици места и няма по какъв начин да се събере и изтрие. Трябва да върнем доверието на хората към тези системи. Използва се единствено в службите работата на хартия, това не е решение.

Геометрията на виновността изисква първо разбор кой какво е приключил или не е. Политиците стартират да приказват за организационни ограничения.

Какво следва след оценката на Горанов за шефа на Национална агенция за приходите следва да забележим, сподели вицепремиера. Припомняме, че министърът на финансите разяснява, че има цялостно доверие в началника на Национална агенция за приходите, с изключение на за сигурността.

Преразпределението на отговорностите сред страната и общините не значи повдигане на налозите. България е много централизирана страна, приказваме за децентрализация, само че това значи, че би трябвало да има повече доходи в общините.

Дончев разяснява и концепцията за налагане на така наречен „ налог благосъстояние “. По думите му налагането на подобен налог води нормално до укриване на приходи.

По думите му няма взето решение за номинация на Йорданка Фандъкова за кмет на София, само че тя е потвърдила своите качества.

Безспорно съществуват опасности за основаване на взаимозависимост на партиите от бизнеса със дотацията на 1 лев. Дончев разгласи, че това е волята на народа. Тепърва в ГЕРБ ще се основават вътрешни правила за следене за чистотата на даренията. " Не желая да се основават подозрения от кого сме подвластни. По-добре е да не одобряваме дарения, в случай че има подозрения за някого, в сравнение с да връщаме. ", сподели още Дончев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР