Атаката на руската армия срещу АЕЦ Запорожие на 3-4 март

...
Атаката на руската армия срещу АЕЦ Запорожие на 3-4 март
Коментари Харесай

NPR: Руската атака в АЕЦ Запорожие едва не е довела до катастрофа

Атаката на съветската войска против АЕЦ " Запорожие " на 3-4 март е била доста по-опасна от първичните оценки - това демонстрира разбор на американската социална медия NPR след обзор на клипове и фотоси от мястото на пожара и обстрела. 

Прегледан е запис с дълготрайност 4 часа и 21 минути от камера за видеонаблюдение, която е снимала по какъв начин съветските войски неведнъж стрелят по посока на блоковете на централата.  

Една от административните здания, която се намира директно пред комплекса с реакторите, е понесла тежки материални вреди в резултат на огъня от съветска страна. 

Клип, сниман навътре в централата, демонстрира, че един от снарядите е паднал на по-малко от 75 метра разстояние от постройката на Блок 2. 

Записите, които NPR преглежда, демонстрират, че в един миг съветски боец стартира стреля без прицелване по главната административна постройка на централата, а по-късно съветската войска основава спънки пред украинските огнеборци, които пробват да стигнат до избухналия пожар в прилежащ обект. 

" Доказателствата са в блестящо несъгласие с по-ранните изказвания на Международната организация за атомна сила, която призна сериозността на офанзивата, само че акцентира, че военните дейности са се провели отвън обсега на реакторите ", показват създателите на следствието. 

Директорът на украинския енергиен оператор " Енергоатом " Пьотр Котин оповестява, че на 11 март в централата са пристигнали " военно-граждански админи ", които са оповестили, че отсега нататък тя е под контрола на " Росатом " и операторите би трябвало да работят в сходство с указите на съветските управляващи.  

Леон Хадави - анализатор от Центъра за осведомителна резистентност - твърди пред NPR, че съветското нахлуване над АЕЦ " Запорожие " е авансово планувано.

Използвани са към 10 бронирани машини и два танка - доста по-голяма мощ, в сравнение с би била нужна за разследваща задача, която " ненадейно " се оказва наоколо до централата. 



Късно вечерта на 3 март в YouTube стартира да се излъчва жива картина от камерите за видеонаблюдение на атомната централа - те демонстрират по какъв начин съветските войски стартират постепенно и методично да напредват към обекта. 

Около час и двадесет минути по-късно един от танковете е ударен от украинска ракета и е изваден от строя. Започва тежък обстрел, траял към два часа. Малко след първите удари по танка, съветските войски отвръщат на огъня и удрят далекопровод, който е обвързван с главната подстанция на централата. По данни на МААЕ - две от четирите високоволтови линии са развалени по време на офанзивата. 

Руснаците си пробиват път до паркинга пред централата и не престават да стрелят. 

Снарядите им са ориентирани към подготвителния център и главната административна постройка на АЕЦ " Запорожие ".

В няколко момента от борбата обаче съветските войски стрелят и във вътрешността в нуклеарния комплекс по посока на реакторите. 

Не е ясно дали съзнателно са се опитвали да нападат сериозните детайли на централата или са отговаряли на обстрел от украинска страна, който не се вижда на камерата. Ясно е обаче, че стрелбата по тези обекти не е станала по случайност. 

Украинският нуклеарен регулатор разгласи, че са нанесени провали по блок 1, който се намира в обсега на съветската пукотевица. Два снаряда са ппоаднали и в зона, която е употребена за предпазване на остарели нуклеарни боклуци. МААЕ оповестяват и за щета на електрическия трансформатор на блок 6. 

Видеото, което NPR преглеждат, също демонстрира по какъв начин съветските войски насочват стрелбата към тези обекти. 

В края на записа от борбата е сниман съветски боец, който излиза от бронираната машина и стартира да стреля с ръчен противотанков гранатомет, без да застане на коляно, с цел да се прицели деликатно - ударите му попадат в горните етажи на административната постройка. Изстреляни са общо пет ракети с избухливи бойни глави по обекта. 

В ранните часове на 4 март боевете съвсем завършват, като на мястото идват съветски подкрепления и украински пожарникари.

В подготвителния център към този момент е избухнал пожар, само че записът демонстрира по какъв начин огнеборците не са позволени незабавно, а са накарани да се върнат обратно. 

Държавната компания " Енергоатом ", която ръководи АЕЦ " Запорожие ", разгласява няколко фотоси от. Един от клиповете демонстрира артилериен снаряд, който е попаднал на естакада, водеща към Блок 2. Виждат се и две дупки в покрива и гредите. 

Снарядът е паднал на стотина метра от постройката на Блок 2. Обстрелваният преход води и до постройка, в която се съхранява радиоактивният боклук от централата. За разлика от офисните пространства реакторите са запечатани с дебели стоманени корпуси, които могат да понесат тежки провали. 

Много от системите, които са свързани с поддръжката на сигурността им, обаче не са толкоз добре предпазени против офанзиви. Контролната зала не е проектирана за защита по време на огромна военна атака - или " рисков идиотизъм ", както го дефинира немският екперт по нуклеарна сигурност Том Билефелд. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР