Атаката на президента срещу основния закон на страната е слабо

...
Атаката на президента срещу основния закон на страната е слабо
Коментари Харесай

Доц. д-р Борислав Цеков пред Tribune: Президентската атака срещу Конституцията е слабо аргументирана

Атаката на президента против главния закон на страната е едва аргументирана. Това изясни за Tribune.bg конституционалистът доцент доктор Борислав Цеков. Според него Радев оспорва единствено текстове, които засягат президентската институция. В този смисъл неговото искане има тясно ведомствен темперамент, счита специалистът. Публикуваме цялото му мнение

 

Мотивите, с които президентът нападна обособени разпореждания от признатите конституционни промени в по-голямата си част са неоснователни. В него се прави опит - съгласно мен неоснователен - да се компилират и натамънят към ведомствените ползи на президента някои сериозни тези, стартирани по време на конституционните диспути. Любопитното е, че в настояването има и същински " кандидат-студентски бисери ", като да вземем за пример, че изпълнителната власт била " власт най-близко до хората ". Подобни постановки са несъстоятелни от позиция на модерния конституционализъм и цялостната идея на представителното ръководство и парламентаризма, които са заложени в европейския и българския парламентарен модел. Това е по този начин, тъй като по формулировка само законодателната власт е " власт най-близко до хората ", тя е еманацията на националния суверенитет. Изпълнителната власт е функционалност на законодателната в изискванията на парламентарно ръководство и се базира не директно на доверието на жителите, а на доверието на излъченото от жителите парламентарно болшинство. Наред с това прави усещане, че президентът не нападна наредбите за правосъдната власт, които в действителност провокират най-сериозни полемики, а оспорва единствено тези текстове, които засягат президентската институция. В този смисъл неговото искане има тясно ведомствен темперамент. Добри думи заслужава само последният параграф от неговото искане - по процедурата за конституционна проверка, където има по-солидна обосновка. Трябва да се държи сметка обаче, че този въпрос няма еднопосочен отговор от вида " а " плюс " б " равно на " c ". При липса на категорично уредена в елементи конституционна процедура за проверка, Народното събрание разполага с така наречен регламентарна автономност и може да уреди по върховен метод детайлите на процедурата, чиято рамка е заложена от Конституцията. Затова е значимо какъв метод ще избере и наложи Конституционният съд по този въпрос отсега нататък - дали ще заложи на метода, че всяко от трите гласувания на измененията би трябвало да получи болшинство от три четвърти, а в случай че не получи - за всяко от трите гласувания да се изчаква най-малко от два месеца и тогава да се гласоподава с 2/ 3, каквато беше досегашната парламентарна процедура. Или пък ще се утвърди методът на сегашния парламент, който пусна трите четения по бавната писта още откакто първото гласоподаване не реализира болшинство от 3/4.

Що се отнася до настояването на президента за двойното поданство на депутати и министри, би трябвало да се напомни, че персонално президентът и неговата кохорта носят отговорността да бъде отворена " кутията на Пандора " по този въпрос . Те лансираха концепцията непознати жители да стават депутати и министри. Няма никакво значение, че те били си мислели това да е единствено за жители на Европейски Съюз. Те желаеха непознати жители да ръководят България и по този метод да се демонтира основен детайл на националната страна и държавния суверенитет. Нещо повече, с обществени изказвания и заявления господин Радев и неговия предприемчив комитет бранеха двойният жител Кирил Петков, който беше назначен за министър точно от президента Радев, и даже оповестиха възбраната за двойно поданство за нещо " архаично ". Сега са обърнали мнението си съгласно днешната обстановка и мислят друго по този въпрос. Но са в позицията на " крадеца вика " дръжте крадеца ". Този случай е доста илюстративен за това какъв брой е значимо политици, които нямат нужния политически опит и конституционни знания, да се въздържат от упоритости да " реформират " конституцията и държавното ръководство, тъй като това по предписание води до отрицателни резултати.

Неоснователни

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР