Атакама в Чили предлага турове в долини, които като че

...
Атакама в Чили предлага турове в долини, които като че
Коментари Харесай

Да се разходиш на Луната

Атакама в Чили предлага турове в долини, които сякаш са от други планети


Мястото е най-хубавото за наблюдаване на звездното небе

 30-11  30_12  30-1  30-4
Ако си мечтаете да се разноските на Луната или да посетите алената планета Марс, можете да извършите това единствено в границите на няколко дни. Ако си подарите пътешестване до едно от най-посещаваните места в Чили – пустинята Атакама. Въпреки, че е най-сухата област на земята Атакама ще ви омае с долини, които толкоз доста наподобяват на други планети, че НАСА ги употребява за подготвителните си задачи, солени езера, богаство от растения, животни и птици, изгаснали вулкани, в чиито кратери ви чакат полускъпоценни камъни, антични петроглифи и геоглифи. Тези, които имат вяра в извънземния разсъдък също имат причина да посетят мистичната Атакама и най-известният й търговски център дребното градче Сан Педро де Атакама. Тъй като съгласно локалните НЛО-та и извънземните в пустинята не са изключение, а всекидневие. Летящите чинии постоянно се появяват от вулканичните кратери, ситуирани на надморска височина от над 4000 метра, а освен локалните, само че и туристите не се изненадват при срещи с инопланетяни. Звездното небе над Атакама е толкоз ясно поради неналичието на селища и съответното изкуствено осветяване, а и поради високата надморска височина и разредения въздух, че районът е определен за създаване на най-модерните международни обсерватории.

Причините да посетите Атакама са толкоз доста, че мъчно могат да бъдат изброени. Една от наложителните атракции за множеството туристи, които посещават градчето Сан Педро де Атакама, което е насочна точка за туровете в пустинята, е аудиенция на Лунната котловина и тази на Марс. Имената си двете местности носят поради приликата на повърхността в пустинята с тази на спътника на Земята и на алената планета.

Лунната котловина e изваяна от вятъра и водата, а фигурите, които можете да видите в сухата през днешния ден околност, наподобяват на направени от човешка ръка. Част от скалните формирания са покрити със сол, тъй че отдалеко наподобяват на заснежени върхове. Гледките са сюрреалистични, а водачите избират най-уникалните места, тъй че да не можете да си пандизите устата от слисване и усмивки. Естествено, фотосите на фона на странната природа са наложителни. По-приключенски настроените туристи влизат и в тесни скални процепи, през които минават.

Почти всички туристически обиколки включват наблюдаване на залеза, който несъмнено не трябва да се пропуща. Докато гледката към мястото, зад което се скрива слънцето изобщо не е забавна, на отсрещната страна по планиските върхове цветовете се сменят ежеминутно в продължение на към час и половина – два в разнообразни нюанси на розовото, аленото, лилавото и най-после синьото. Ако преживеете този залез сигурно ще го помните до края на живота си.

Долината на Марс също е измежду наложителните спирки за туристите в Сан педро де Атакама, като пустият пейзаж тук е обогатен от преливащи разнообразни цветове на почвата. Регионът толкоз наподобява на външен тип и по условия на алената планета, че постоянно е употребен за тестване на апаратурата за бъдещи задачи на Марс.

Сред другите най-търсени турове в Атакама са тези до Антипланическите лагуни. Въпреки, че множеството хора си показват пустинята лишена от живот, изключително когато е най-сухото място на Земята, Атакама ще ви изненада прелестно. Край солените езера с най-различни нюанси на синьото, тюркоазеното и даже жълто-червената гама се разхождат необезпокоявани розови фламинго, приличните на лами диви гуанако и викуни, които са доста плашливи, само че с малко повече самообладание можете да се приближите на една ръка разстояние. Влагата, уловена от близкия Атлантически океан е причина пустинята да е обсипана с растения, а от време на време напролет, когато вали дъжд, обособени области от Атакама се оказват като посипани с розов килим от цветя, което прави пустинята извънредно атрактивна за посещаване в тези интервали. Като цяло Атакама е подобаваща за посещаване през цялата година.

В пустинята можете да видите още Тропика на Козирога, античен път на инките, да плувате в лагуната Чеджар без да потънете, поради високата соленост на водите й, да разгледате антични рисунки върху камъни и хълмове или да снимате всички цветове на природата в локалната Долина на дъгата.

Освен това поради дребното обитаеми места, високата надморска височина и редкия чист въздух, Атакама е избрана за най-хубавото място за наблюдаване на звездното небе. В пустинята са издигнати най-модерните международни обсерватории и станции, които изследват космоса. За любителите-астрономи се провеждат нощни турове, с показване на съзвездията и мъглявините, забележими от Атакама. Те са ясно различими даже с просто око, само че телескопите ги доближават на една ръка разстояние. Според локалните пустинята е едно от местата, в които най-често могат да се видят  космически кораби и даже извънземни. Според част от локалните водачи даже пришълците имат обичани вулканични кратери, от които кацат и изхвърчат със своите кораби. И в случай че на множеството места по света щом заговорите, че сте виждали от близко извънземни ще ви погледнат с удивление, то в Чили тази тематика е безусловно естествена и част от ежедневните диалози, които няма да провокират ничие удивление.

Долината на мъртвите носи името си

от поредност трагични случаи


Със сърф по дюните


Една от тях е висока 100 метра

 Причудливите форми в най-сухото място на Земята са сякаш излезли отдолу под четката на художник-сюрреалист. Причудливите форми в най-сухото място на Земята са сякаш излезли отдолу под четката на художник-сюрреалист.
Ако си падате по малко по-екстремните прекарвания можете да пробвате и карането на сърф в пустинята. За да се насладят на това наслаждение туристите биват карани с джипове в по този начин наречената Долина на мъртвите. Всъщност името на района не е инцидентно, защото хора и животни умирали в опитите си да прекосят безплодното място. Счита се, че Долината на мъртвите в действителност е най-слабообитаваната околност на земята. Атракция за туристите тук обаче е една от пясъчните дюни, която е с височина от над 100 метра. По-смелите могат да се пробват със сърфа или просто да се пуснат яхнали дъската, сходно на шейна, както вършат дребните деца. В региона се провеждат и планински екскурзии, само че единствено за готови планинари. Красивият вулкан Ликанкабур, който се извисява над Сан Педро де Атакама обаче е същинско предизвикателство. Въпреки че е висок едвам 5916 метра, за изкачването му са нужни най-малко три дни.

На лов за обсидиани


Полускъпоценните камъни чакат своите откриватели


Древните ги употребявали за върхове на стрелите си

 30-3 Сред най-атрактивните, само че по- ”тайни ” екскурзии, тръгващи от Сан Педро де Атакама е тази до соленото езеро Салар де Тара. Пътят до пустинната лагуна е дълъг, а асфалтът завършва на средата му и за туристите му следва прелестно полюшване в джиповете. На 4500 метра надморска височина екскурзоводите стопират до няколко естествено формирани “статуи ”, наречени Монасите от Пакана, които сякаш повече припомнят индиански фигури. По-голямата атракция от пътя към езерото Тара обаче е спирката в кратера на загаснал вулкан, в който можете да си намерите и вземете със себе си десетки полускъпоценни обсидиани в разнообразни нюанси на аленото, черното и кафявото. Местните първо вършат малко образование на туристите по какъв начин да разпознаят обсидианите измежду другите камъни, а по-късно и да ревизират посредством счупването им дали са прави. Като екстра е, че всеки може да натовари уловът със себе си, изключително в случай че не се бои от свръхбагаж в самолета на връщане. Край самото езеро пък можете да откриете антични върхове на стрели, още веднъж направени от обсидиан, само че датиращи на хиляди години. На един взор разстояние по пътя се намира и прилежаща Боливия. А от Сан Педро де Атакама се провеждат и екскурзии до фамозното солено езеро в прилежащата страна Салар де Уюни, което отразява облаците и разрешава на туристите да се снимат сякаш вървешком в небесата.

Горещата вода извира на 4200 метра надморска височина


Посрещнете изгрева край гейзерите Ел Татио


Стари серни мини оферират сюреалистични гледки

 Гейзерите Ел Татио са ситуирани на 4200 метра надморска височина. Гейзерите Ел Татио са ситуирани на 4200 метра надморска височина.
Друго атрактивно място за посещаване в пустинята са гейзерите ел Татио, които са най-високите в света. Екскурзиите за тях, още веднъж с джипове или високопроходими микробуси, както се случват всички турове в пустинята, стартират към 4 часа сутринта, защото са отдалечени от Сан Педро де Атакама на към 100 километра. Гейзерите са ситуирани на 4200 метра надморска височина, а туристите идват при тях по време на изгрева. И е наложително да са готови за сковаващия мраз, който царува в пустинята по това време на денонощието.

Заради ранното ставане множеството организации оферират закуска в полеви условия на фона на бликащата гореща вода и пара от недрата на земята, което сигурно е неповторимо прекарване. Обикновено ескурзията се съчетава с визити на разнообразни езера, наблюдаване на викуни, лами, фламинго и вискачи. Пътят може да заведе туристите и до остарели серни мини, които са затворени, само че пазачите знаят тайните пътеки, с цел да покажат гледки, които сякаш са от друга планета – червени и жълти езера, заобиколени от съвсем тропическа джунгла. И всичко това посред най-сухата пустиня на планетата.

Екскурзиите до Ел Татио нормално завършват в топлите естествени байсени на Пуритама, в които туристите на драго сърце се потапят, макар много ниските температури на въздуха в Атакама заран.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР